Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanie do uzytkowników Canona 40D. Mam wrazenie ze mój aparta mimo kalibaracji na żytniej nie ma do końca ostrości. Problemy pojawiają sie gdy chce uzyskać detale w fotkach oraz w nocnych ujęciach.
p.s. myśle o zakupie szkła jako pierwsze ale pewnie i najdłużej użytkwane będzie - 24-70 Canona oczywiści L 2,8... robie sporo zdjęć na dworzu ale i wnętrzom.... czy moze jednak 24-105?
p.s. myśle o zakupie szkła jako pierwsze ale pewnie i najdłużej użytkwane będzie - 24-70 Canona oczywiści L 2,8... robie sporo zdjęć na dworzu ale i wnętrzom.... czy moze jednak 24-105?
Nie wiedzieć dla czego wczoraj wysłałem na forum swój post i go nie ma więc jeszcze raz:
Mam problem (chyba) z ostrością w obiektywie i aparacie razem. Problem pojawia sie w zdjęciach nocnych (statyw oczywiście) i przy zdjęciach przyrody i kwiatów... chodzi mi o brak detali...Poniżej kilka sznurków do przykładowych fotek.
Pytanie czy wszystko jest OKi?... jest jakby za miękko... no i oczywiście ustawienia kontrastu i ostrości w opcjach nie zmienia za bardzo faktu... np w zdjęciu kwiata nie widać detali w srodku choć na wizjerze miałem wrazenie ze jest oki... :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Szkło ma być pod pełną klatke...
17-55 IS odpada - miałem zresztą je w reku i jakoś mnie nie powaliło... to już Tamron 17-50 wypada lepiej.... duuuużooo lepiej.
Ostatnio edytowany przez mgtan; 17204.
Powód: Automerged Doublepost
wyglada to na lekkie mydelko, ale wiekszosc zdjec jest wedlug mnie niepoprawnie naswietlonych (vide platki kwiatkow ze zdjecia nr 3 powiiny byc biale, a sa szare). przy poprawnym naswietleniu, zmiana kontrastu powinna byc zauwazalna golym okiem.
ogolnie to nie widze tutaj braku detali, ot nieprzetworzone zdjecie prosto z puszki (zobacz na tabliczke z napisem "Pt47" na boku skladu, detale sa)
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
wyglada to na lekkie mydelko, ale wiekszosc zdjec jest wedlug mnie niepoprawnie naswietlonych (vide platki kwiatkow ze zdjecia nr 3 powiiny byc biale, a sa szare). przy poprawnym naswietleniu, zmiana kontrastu powinna byc zauwazalna golym okiem.
ogolnie to nie widze tutaj braku detali, ot nieprzetworzone zdjecie prosto z puszki (zobacz na tabliczke z napisem "Pt47" na boku skladu, detale sa)
Nie poprawnie naświetlone? tzn rozumiem że kwestia "za mało - za dużo" światła... pytam bo raczkuje z 40D.... co np proponujesz za ustawienia do makro żeby wydobyć detale?... tryb Makro teznie daje ekstra efektów :/
p.s. zobacz 1:1
Mozęsz zapodać fotki 1:1 jakies przykładowe z twojego body?
mgtan IMO nie masz się czym przejmować. Jak patrzysz na swoje zdjęcia w powiększeniu 100% to odejdz od monitora tak na 1,5 m. Różnicę zobaczysz odrazu. Nigdy nie będziesz miał takiej samej jakości w detalach jak powiększysz do 100%. To taka się powoli robi mania od czasów wejścia Tv HD.Wszystko musi być jak żyletka.Każda kropka czy kreseczka. Powiększymy zdjęcie 100% i chcielibyśmy uzyskać taki sam obraz jakościowo jak przed powiększeniem. Moim zdaniem się nie da. I miejmy na uwadze to, że po powiększeniu należałoby spojrzeć z dalszej odległości.
A najlepiej wywołaj zdjęcie i oceń. Ja tak zrobiłem wywołałem wybiurczo 4 x A 4 i dla mnie rewelacja (nawet jednego cropa ). To co na monitorze to tylko na monitorze.
Nie poprawnie naświetlone? tzn rozumiem że kwestia "za mało - za dużo" światła... pytam bo raczkuje z 40D.... co np proponujesz za ustawienia do makro żeby wydobyć detale?... tryb Makro teznie daje ekstra efektów :/
ekspozycja a dobranie odpowiedniej kombinacji parametrow ze przedstawic kompozycje to dwie roznie rzeczy (chociaz powiazane), swiatlomierz mierzy tylko w skali szarosci a za poprawnie naswietlone uznaje wtedy kiedy wyjdzie mu z obliczen srednia szarosc (18% wedlug starej szkoly a 12% wedlug nowej), te kwiaty nie sa szare, sa biale, akurat ta biel lezy 2-3EV wyzej od pomiaru jakiego dokonal swiatlomierz (wedlug systemu strefowego, wiecej tutaj). podejrzewam ze robiles za pomoca pomiaru matrycowego wiec to bedzie cos ok 2/3EV wiecej.
Zamieszczone przez mgtan
Mozęsz zapodać fotki 1:1 jakies przykładowe z twojego body?
akurat jestem w pracy , ale tak na szybkiego apetizera moge zapodac miniaturke (pseudo) zdjecia ktore pozniej wkleje jak wroce do domu, prosze:
kontrast nie byl wogole tkniety, nie bylo tez filtra polaryzacyjnego, byla za to eLka 70-200 (to akurat takie pierwsze fotki jak tylko dostalem to szkielko)
Ostatnio edytowany przez werek; 11140.
Powód: comment
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
mgtan IMO nie masz się czym przejmować. Jak patrzysz na swoje zdjęcia w powiększeniu 100% to odejdz od monitora tak na 1,5 m. Różnicę zobaczysz odrazu.
No z takim podejsciem, to mozemy pojsc jeszcze dalej i ogladac fotki na wyswietlaczach telefonow komorkowych, to juz wogole bedzie wypas fota... moim zdaniem jest problem i raczej regulacja sie klania, a czego, czy body czy obiektyw, to juz sam musi dojsc.
Na 30D i z tym obiektywem uzyskiwalem o wiele lepsze efekty, tak samo kumpel ma zestawik z 40D i tez jest lepiej.
Byłem dziś w salonie i miałem do czynienia ze wszystkimi 3 szkłąmi jakie chce kupić... 16-35 ver II (4799) + 24-70 (3999) + 70-200 f/4 IS USM.... poszedłem z zamiarem kupna 24-70 (choc dalej sie zastanawiam nad 24-105)..no i poprzebierałem w obiektywach... z racji zbliżającego sie weekendu myślałem zże cos przypasuje... ale niestety w przypadku 24-70 i 16-35 bez kalibracji sie nie obędzie... no wiec wziąłem 70-200 i pach z łapki na 200mm i o to efekty: http://www.voila.pl/483/u3tak/?1
czyzby trafiony akutra do moich ustawień? co o tym powiesz
widac ze IS zadzialal , z krotszym czasem i bez IS byloby ostrzejsze. ale ogolnie jak dla mnie moze byc. zakladam ze to jpg prosto z puszki (z RAW'a mozna by bylo wyciagnac wiecej)
w sumie gratuluje udanego zakupu, ja sie jednak bede przymierzal do 24-105 bo taki spacer-zoom bedzie sie przydawal w wielu sytuacjach.
poczekaj na dobra pogode (w wawie taka ma sie zdarzyc w ten dlugi weekend) i popstrykaj sobie troche fotek, jezeli w ostrym sloncu zdjecia nie beda do konca ostre, to moze byc sygnal ze egzemplarz jest trefny i do wymiany
I tyle tylko mozna powiedziec
Ja tu niestety sie nie wypowiem co do ostrosci, bo robione przez okno i kraty i to moze troszke mylic.. pofocisz to sie obaczy
Ja go nie kupiłem :/... bo 70-200 jako jedyny obiektyw to triche "nie teges"... :-).... Ja dalej jestem na etepie wachań między 24-105 L f4 a 24-70 L f2,8..... aczkolwiek ciekawe kiedy jakis następca będzie, bo juz ciut leciwe te szkła są i ceny zaczynają spadać jakby robili miejsce na nowe szkła.
Komentarz