Problemy z ostrością w 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kraszan
    Bywalec
    • 2006
    • 150

Problemy z ostrością w 40D

Na wstępie proszę moderatorów o nie przenoszenie tego wątku do megawątku o 40D - bo zginie w jego przepastnym wnętrzu. Chodzi mi o stworzenie wątku, w którym forumowicze opisywaliby swoją "walkę" z tym problemem.

A więc do rzeczy. Poruszyłem temat problemów z ostrością 40D na jednej z grup dyskusyjnych. Tam tez znalazło się kilku niezadowolonych. Jeden z nich (prawdopodobnie mieszkający w USA) wykonał telefon do centrali Canon USA z pytaniem o tą kwestię. Tam przez miłego pana został delikatnie "opieprzony" - "dlaczego jeszcze nie był z puszką w serwisie!?!?". - przyznał, że "40D MA PROBLEMY Z OSTROŚCIĄ i po powrocie z serwisu będzie miło zaskoczony posiadanym sprzętem".

Wychodzi na to, ze temat nie jest wydumany i rzeczywiscie coś jest nie tak. Ciekawi mnie na czym polega "niedoróbka" i czy na Żytniej wiedzą już w czym rzecz. Ktoś już przecierał ten szlak i może coś napisać? I ile to trwa?
    EOS 90D (w sumie)
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Kraszan
    Poruszyłem temat problemów z ostrością 40D na jednej z grup dyskusyjnych. Tam tez znalazło się kilku niezadowolonych. Jeden z nich (prawdopodobnie mieszkający w USA) wykonał telefon do centrali Canon USA z pytaniem o tą kwestię. Tam przez miłego pana został delikatnie "opieprzony" - "dlaczego jeszcze nie był z puszką w serwisie!?!?". - przyznał, że "40D MA PROBLEMY Z OSTROŚCIĄ i po powrocie z serwisu będzie miło zaskoczony posiadanym sprzętem".
    a co stoi na przeszkodzie, aby podać tu na forum link do tego wątku, który poruszyłeś na grupie dyskusyjnej?
    Bo aż się prosi o to....
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kraszan
      Bywalec
      • 2006
      • 150

No to są usenetowe grupy dyskusyjne - ja je przeglądam przez Outlook Express.
      Wiem, że można jakoś link podać (nie jest to www) ale otworzy się tylko tym osobom, które mają prawidłowo skonfigurowany czytnik grup. Chodzi o grupę pl.rec.foto.cyfrowa - wątek inicjujący to: [email protected]
      EOS 90D (w sumie)

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_frm/thread/dd5998b740d71703/1609f426cf1cbb31?
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ghost7
          Bywalec
          • 2007
          • 201

!!!

ja zrezygnowałem z mojego zamówienia 40D i kupuje 30D (stare i dobre) już za dużo tych tematów z problemem ostrości 40D!!! Kupie 40D i do serwisu?? DZIĘKUJE BARDZO!!!
          Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Komentarz

• bartheq
            Bywalec
            • 2004
            • 134

nie wiem czy moge nazwac sie szczesciarzem, ale u mnie zadnych problemow z ostroscia nie ma.

tablic testowych co prawda nie focilem bo to dla mnie glupota, ale po normalnych zdjeciach widze ze wszystko jest nawet bardziej niz ok. czy to wystepuje zawsze czy w jakichs konkretnych warunkach?
            5DII+L+L+L+L (:
            bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

bzdura, jak się ma problemy z ostrością w jakiejkolwiek puszce, to gościu z serwisu cię poprosi o odesłanie puszki. 5D, D3 czy 40D. To nie jest żaden komunikat, czy żadne przyznanie się do niczego tylko opinia - wątpliwej jakości i niemożliwa do potwierdzenia - jednego serwisanta. Osoby pragnące zobaczyć to "mydło" w 40D odsyłam do mojej galerii.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Zamieszczone przez bartheq
                nie wiem czy moge nazwac sie szczesciarzem, ale u mnie zadnych problemow z ostroscia nie ma....
                Zamieszczone przez Kubaman
                ....Osoby pragnące zobaczyć to "mydło" w 40D odsyłam do mojej galerii.
                Właśnie, mam dokładnie takie same spostrzeżenia. A kolegom, którym nie odpowiada ostrość fotek z 40D, 5D, 1D Mk III itd polecam zakup Nikona który jak wiadomo, bez złośliwości i wojenek systemowych, generuje minimalnie ostrzejsze obrazy.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

o ile sie nie myle taki sam problem byl po pojawianiu sie 400d.. teraz przyszla naturalna kolej na 40-tke

Komentarz

• ghost7
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 201

moze to kwestia egzemplarza (ja bardzo nie lubie loterii) zwlaszcza ze jest spore prawdopodobieństow chybienia
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    a co z testem na optyczne.pl? już dawno miał być test 40D a tu ani widu ani slychu? na forum optyczne Arek też pisał o podobnych "odczuciach" nie ostrych fotek z 40D.
                    Ostatnio edytowany przez ghost7; 10843. Powód: Automerged Doublepost
                    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Zamieszczone przez Kubak82
                      o ile sie nie myle taki sam problem byl po pojawianiu sie 400d.. teraz przyszla naturalna kolej na 40-tke
                      Strach pomyśleć jakie mydło będzie w 5DmkII
                      sigpic

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

No chyba że koledzy malkontenci oceniają ostrość po podglądzie na LCD. Telewizor 40-tki ma ewidentnie za małą rozdzielczość i wszystkie fotki istotnie wydają sie być nieostre
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kraszan
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 150

Ale wg @Kubamana to wszystko
                          bzdura, (..)

a ponieważ Jemu trafiła się ostra puszka
                          Osoby pragnące zobaczyć to "mydło" w 40D odsyłam do mojej galerii.
                          więc problem nie istnieje, jest wyssany z palca, niepotwierdzony i wogóle...

Sorry, ze uszczypliwość, ale wyczułem ton ignorancji w tonie @Kuabamana
                          EOS 90D (w sumie)

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

Zamieszczone przez MacGyver
                            Telewizor 40-tki ma ewidentnie za małą rozdzielczość i wszystkie fotki istotnie wydają sie być nieostre
                            Wstyd! Nawet 'iPod nano' ma lepszy wyświetlacz
                            sigpic

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Zamieszczone przez Zielony
                              Strach pomyśleć jakie mydło będzie w 5DmkII
                              tam juz w menu aparatu zamiast ustawien sharpness beda ustawienia gausian blur

Komentarz

Pracuję...