-
40D i marna ostrosc FF/BF??? Help :)
Hej
Wczoraj zakupilem 40D, niestety jakosc zdjec mnie nie powalila, a dokladnie ostrosc :/ w porownaniu do 400D jest naprawde marnie.
Czy to problem z FF/BF (w tescie ostrosci 9 na 10 fotek wyglada tak jak ponizej)
Ale nawet to co jest ostre, nie jest tak ostre jak w 400D - wiem ,ze mozna poniesc ostrosc w menu, ale chyba nie o to chodzi.
PS czytalem, ze kilku szczesliwych posiadaczy 40D tez narzeka...ehhh
-
-
A jak wygląda ta 10-ta fotka ?
-
Pełne uzależnienie
o matko..
Cyprian, a jakie zdjęcia robisz ?
I jakim obiektywem? I na jakich ustawieniach? Po co ci ten test?
Zaczynanie przygody z puszką od zrobienia fatalnych fotek tablicy testowej to jakaś paranoja. Nigdy by mi to do głowy nie przyszło, a zdjęcia jakoś są ostre i wyglądają przyzwoicie.
P.S> jestem w 90% pewny, że poza innymi źle zrobionymi czynnikami nie potrafiłeś trafić we właściwe miejsce czujnikiem. 40D wymaga obycia z nowym układem AF, który jest co najmniej dwukrotnie lepszy od tego w 20D.
-
Pełne uzależnienie
To zdjęcie robiłes po ciemku wiec nie miej pretensji że AF sie pomylił ( mimo całej innowacji technicznej to urządzenie genialne nie jest ) . Zrób sobie taki teścik ale przy dziennym oświetleniu to wtedy można bedzie coś powiedzieć na temat BF/FF . A tak ogólnie to jak na ten typ zdjęcia żle nie jest- no jak już coś to leciutki FF ale i tak w granicach normy - więc nie narzekaj
-
Pełne uzależnienie
flash used..
to zakrawa na prowokację
-
zdjecie oczywiscie jest po mocnej kompresji (zeby mialo ponizej 100kB) ale chodzi mi o to ze AF nie trafil i chyba jest FF (tamron 90mm 1:1)
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
co do fotek to zapraszam na http://cypriand.digart.pl/
obawiam sie, ze 400D jakos lepiej lapal ostrosc, tzn nigdy nie mialem watpliwosci ze cos jest nie tak. pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez CyprianD ; 12-10-2007 o 09:20
Powód: Automerged Doublepost
-
Czy to jest ustawienie 45 stopni planszy testowej względem osi apratu?
Wydaje mi się że nie.
-
Tak się nie testuje obiektywu. Testować powinieneś ustawiając ostrość na płaszczyznę prostopadłą do matrycy. Zobacz jak to robią na optyczne.pl.
Ostatnio edytowane przez Marcin Bajor ; 12-10-2007 o 10:36
-
ok, moze ja sie faktycznie nie znam, ale wiem jedno, ze 400D robil duzo wyrazniejsze zdjecia od 40D. Czy ten typ tak ma czy moja sztuka jest wadliwa??
pozdrawiam
-
Pełne uzależnienie
ten typ tak nie ma. Naucz się go dobrze obsługiwać i ustawiać.
Uprawnienia umieszczania postów