problem z ostrzeniem w 24-105L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karolajna

problem z ostrzeniem w 24-105L

Witam w końcu zamieniłam swojego starego 300d na 5d i zainwestowałam w niby pożądne szkiełko. Myślałam ze przesiadam sie z trabanta do bmw, a tu wielkie zdziwienie. Zestaw 300d + 18-55(byle jaki std) robi ostrzejsze foty niz 5d + 24-105L!!! Jestem załamana. Robiłam pseudotest przy lampach błyskowych i przy tych samych parametrach, aparat na statywie pierwszy zestaw wypadł ciut lepiej a powinna byĆ ogromna różnica (oczywiscie na korzysc 5d). Wymarzony zestaw mam od miesiąca i wpedza mnie w depresje. Poradzcie co robiĆ!!!
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Pytań 100 - te najważniejsze to:

- robisz w RAWach czy w jpegach,
    - czym obrabiasz i czym oglądasz
    - jakie masz ustawienia w aparacie w menu - jakie sharpness
    ...

najlepiej to pokaż jakies sample

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Wini
      Początki nałogu
      • 2005
      • 460

Zamieszczone przez Janusz Body
      najlepiej to pokaż jakies sample
      ...z exifem
      Wini

Komentarz

• Karolajna

bez bicia... przyznaje sie ze test zrobiłam na jpegach... ustawienia w 1 i w 2 były wyzerowane... oglądam i obrabiam w photoshop cs2

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Wrzuc jakies sample, najlepiej w pelnej rozdzielczosci prosto z aparatu. Inaczej to wrozenie z fusow

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

zrób zdjęcia ze statywu z samowyzwalaczem albo wężykiem - wyostrz manualnie i w AF i daj sample

EDIT: a oglądasz na 100% czy zmniejszone ?

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Karolajna

wysyłam ci zdjęcia na maila robione są przy lampie błyskowej

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Imo roznica w ostrosci polega na specyfice zastosowanych szkiel. W obu przypadkach uzywalas przyslony F/22 a jak wiadomo przy takiej przyslonie kazde szklo traci swoje walory optyczne. Najwidoczniej 18-55 inaczej sobie z tym poradzil. Zrob zdjecia w zakresie przyslon F/8-11 i wtedy porownaj. Poza tym zastosowalas rozne ogniskowe i obiektywy. Imo zdjecia z 24-105 nie wygladaja tak tragicznie

Komentarz

• Karolajna

Test zaczynałam od f5 i przeskakiwałam co 2 przesłone. Niezaleznie od przesłony zdjęcia z obu aparatów były takie same albo na 5d 24-105L były ciut bardziej mydlane, a przeciez kupujac nowy aparat z super obiektywem liczyłam ze bede miała kolosalną różnice - zdjęcia żylety - a tu klops, więc jesli nie widac różnicy to po co wydawac tyle kasy...

Komentarz

• schabu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1352

a moze przejdz sie do jakiegos znajomego ktory dluzej robi foty i najlepiej zeby tez mial canona. mozliwosci wystepownia takiego "kiepskiego"(nie widzialem sampli wiec daje w cudzyslow)efektu moze byc multum. w tym nieumiejetnosc poslugiwania sie sprzetem:/
                    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• paparazzo
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 15

Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał. Ciekawe czemu. Hehe... Tak to jest gdy ktoś "jest" fotografem(fką ) zaczynającym/ą od lustrzanej cyfry. Troszkę pokory. Nie tylko sprzęt jest ważny.

Komentarz

• SimOn!
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 371

Zamieszczone przez paparazzo
                        Może lepiej zacząć od początku? Analogowy Canon - kilka lat praktyki i 5D z Lką będzie śmigał. Ciekawe czemu. Hehe... Tak to jest gdy ktoś "jest" fotografem(fką ) zaczynającym/ą od lustrzanej cyfry. Troszkę pokory. Nie tylko sprzęt jest ważny.
                        Oj ja czasem sie zastanawiam po co tyle uszczypliwosci. niech kazdy zaczyna jak lubi...
                        podpis...

Komentarz

• Pirx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 485

A jaki masz monitor ?

Na LCD z marketu róznica jakości będzie niezauważalna, bo wszystko jest wyswietlane w g...nianej jakości.
                          Ja widzę całkiem dużą różnicę na dwóch tanich LCD z matrycami TN z których korzystam na codzień.
                          Ten w pracy mam dużo nowszy i lepszy
                          Pozdrawiam,
                          Pirx

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez Karolajna
                            Poradzcie co robiĆ!!!
                            Bez zdjęć z exifem trudno będzie ci pomóc. Wystaw zdjęcia na imageshack albo napisz na PM
                            the silence is deafening

Komentarz

• Karolajna

Oj panowie wstyd!!! To ze zalogowałam się do tego forum wczoraj nie znaczy ze zdjęcia robie od tygodnia. Jak juz pisałam wczesniej pracuje juz 4 rok na 300d a wczesniej pracowałam na anolagu. W zeszłym miesiącu kupiłam sobie
                              5d i żylete obiektyw. Nie jestem laikiem, zdjecia robie juz od ładnych kilku lat. W tym roku robie magistra z fotografii dlatego kupiłam lepszy sprzet a poza tym to tez o czyms świadczy. Ja wiem ze najłatwiej jest kogos "objechaĆ" ze ma dobry sprzęt a nie potrafi robiĆ zdjęĆ no ale tak nie jest w tym przypadku. Mój monitor to nie LCD tylko roczny samsung syncmaster 959nf i to nie jest wina monitora.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              P.S. Czekam na jakieś fachowe porady a nie sączenie jadu.
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 9694. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...