24-105 L - czy MÓJ egzemplarz jest aż tak beznadziejny?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wuqa
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 46

24-105 L - czy MÓJ egzemplarz jest aż tak beznadziejny?

Witam
    Kupiłem wczoraj 24-105 L. podczepiłem to pod 30D i krótko mówiąc jest źle. Porównuję do tamrona 28-75 i tamron o wiele lepiej się spisuje pod względem ostrosci inna sprawa to IS w tym obiketywie. Ciężko mi zrobić ostrą fotkę przy czasie 1/15, 1/30... mówię to raczej o dłuższej ogniskowej..gdzie przy 17-85 IS nie było z tym najmniejszgo problemu... Wydaje mi się ze obiektyw kwalifikuje się do wymiany. Tylko teraz kwestia czy inne 24-105 są lepsze? Moze mi ktoś podesłać jakies sample cropy na e-maila [email protected]
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Mam 24-105/4L i jestem zadowolony z tego szkła, być może masz jakiś gorszy egemplarz. Słyszałem, że pierwsza seria tych szkieł nie była najlepszej jakości ale teraz nie powinno być problemów.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• mmsza
      Zablokowany
      • 2005
      • 514

posłałem

Komentarz

• wuqa
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 46

dzięki panowie!
        mmsza - jest całkiem ok... Ale sandr to juz jest ostre nad podziw! no i jakby tak mi robił, lub podobnie to by było OK...no to niestety mój MUSI iśc do wymiany

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

U mnie też spisuje się bez zarzutu..
          Stałka to to nie jest ale jest zupełnie przyzwoicie..

Pozdr
          Artur
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Wspolczuje pecha... i powodzenia w wymianie. Ja na swoj zdecydowanie nie narzekam. I nadal nie znalazlem w tym szkle tych juz owianych legenda aberracji .

Komentarz

• Mac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2063

Vitez bo owe abberacje są bytem wirtualnym
              EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• wuqa
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 46

No to i ja w końcu dołączyłem do grona zadowolonych z tej L-ki. Wymiana przebiegła pomyślnie. Mam inny egzemplarz tego szkła i jest ok. Cud to nie jest, optycznie podobny do tamrona 28-75, ale użyteczność o niebo wieksza stąd pewnie cena

Komentarz

• mmsza
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 514

Było zapisać i opublikować nr seryjny tamtej padaki, żeby przyszły szczęśliwy posiadacz wiedział że to "Achtung minen"
                  Ostatnio edytowany przez mmsza; 1512.

Komentarz

• MARANTZ
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 928

Gratuluję zakupu, szkło bardzo przyzwoite. Pierwszy raz słyszę, że "ma" jakieś problemy z aberracją. Jak się do IS-a przyzwyczaisz to nie zamienisz tego obiektywu na inne nigdy w życiu. Nawet gdyby miało być odrobinę lepsze optycznie
                    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• wuqa
                      Dopiero zaczyna
                      • 2004
                      • 46

Zamieszczone przez mmsza
                      Było zapisać i opublikować nr seryjny tamtej padaki, żeby przyszły szczęśliwy posiadacz wiedział że to "Achtuhg minen"
                      Sorki na 3 się zaczynał

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez MARANTZ
                        Jak się do IS-a przyzwyczaisz to nie zamienisz tego obiektywu na inne nigdy w życiu.
                        To ja tylko dopisze ze wymiana ISa w tym szkle kosztuje ok 1000zl . Serwis nie mogl dokladnie wycenic bo w swoim systemie nie mieli konrketnych czesci - podobno bylem jako pierwszy ktory im przyniosl to szklo z rozwalonym ISem .
                        To chyba zadecyduje jednak o naprawie w Berlinie... nie chcialbym by na moim egzemplarzu uczyli sie w tym szkle naprawiac IS

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Zamieszczone przez Vitez
                          To ja tylko dopisze ze wymiana ISa w tym szkle kosztuje ok 1000zl . Serwis nie mogl dokladnie wycenic bo w swoim systemie nie mieli konrketnych czesci - podobno bylem jako pierwszy ktory im przyniosl to szklo z rozwalonym ISem .
                          To chyba zadecyduje jednak o naprawie w Berlinie... nie chcialbym by na moim egzemplarzu uczyli sie w tym szkle naprawiac IS
                          Nie bądź taki samolub , jak jeszcze ktoś walnie obiektywem o ziemię i mimo filtra rozwali sobie IS'a to już będą umieli ;-)

Pozdr
                          Artur
                          P.S. Ja wczoraj odebrałem pierwsze odbitki 30x45 z tego szkła i jestem bardzo zadowolony..
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• jafozdz
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 20

Jesli to mozliwe prosielbym o podanie sklepu/tipa ktory tak szybko zrobil wymiane na inny egzemplarz. To wazne zeby sie niepotrzebnie nie handryczyc ze sprzedawcami.

Komentarz

• wuqa
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 46

Zamieszczone przez jafozdz
                              Jesli to mozliwe prosielbym o podanie sklepu/tipa ktory tak szybko zrobil wymiane na inny egzemplarz.
                              Na bezproblemowy zakup/wymianę zawsze mozecie liczyć u sprzedawcy który na allegro wystepuje pod nazwą tommy_j . Zorientowani więdzą o kogo chodzi i że to 100% pewna "firma"! A to ,że zakupiona u niego L-ka nie chciała za bardzo gadać z moim 30D, nie oznacza od razu że z twoim, twoim czy twoim też będzie kaszanka!!!

Komentarz

Pracuję...