Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Planując nowy zakup zwracam się do Was z pytaniem jak w temacie - EOS 40D wady i zalety. Aby bardziej sprecyzować pytanie dodam, że aparat ma być przeznaczony do robienia głównie zdjęć ślubnych. Więc interesuje mnie jak sobie radzi z:
- kontrastem ( czarny garnitur, biała suknia)
- mozliwe akceptowalne iso ( zdjęcia w kościele i na weselu )
- inne wasze spostrzeżenia związane z tematyką ślubną
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
www.fotoadam.eu FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |
wg. mnie możesz śmiało pracować do ISO 1200 - odszumianie w tym aparacie działa rewelacyjnie co do kontrastów 50D radzi sobie o wiele lepiej coś jak legendarny 7D
Zalety: dobra matryca, dobry AF, dobra ergonomia, szybkość fps.
Wady: jakość obrazu LCD, szumy imo większe nieco niż w 30d, servo nie zawsze daje radę no i crop...ale to już inne zagadnienie. Słowem - na śluby to jednak pięćde.
robie 40D śluby i zdjecia wychodza dobrze, ale zawsze moze byc lepiej.
w moim egzemplarzu chyba cos jest nie tak z pomiarem swiatla bo w gorszych warunkach musze robic na iso 1600 zeby bylo w miare naswietlone.
A iso 1600 to juz jest takie sobie. Lepszy na pewno jest 5D do takiej zabawy, wiec jezeli sie zastanawiasz to nie ma nad czym. Kup 5D lub 5DMKII.
Do innej tematyki zdjec przydaje sie gniazdo sychronizacji z lampami studyjnymi (odpalam 580exII przez to gniazdko na kablu). No i 40D nie obsluguje szybkich kart UDMA, o monitorku nie wspomne bo to wiadomo jak wyswietla.
przejrzałem powyższe 3 propozycje i tak szczerze to mało w nich na temat , posty mocno wiekowe, a wiadomo ze z wiekiem jak ktoś użytkuje aparat to lepiej go poznaje i zna jego mozliwosci i zalety. Ostatnia prozycja jest o obiektywach..
Nie mówie, że nie da sie z tych tysiąca wyszukanych wątków złożyć mojej odpowiedzi, ale sam rozumiesz.. chciałem konkrety na czasie i dostaje je ....
p.s. ja wpisując w wyszukiwarke 40D , eos 40d, .. nie dostawałem nic .. no raz może wyskoczylo 50d juz oficjalnie i takie tam z tytułu nie pasujące. Dlatego napisałem
pozdrawiam
www.fotoadam.eu FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |
Nie mówie, że nie da sie z tych tysiąca wyszukanych wątków złożyć mojej odpowiedzi, ale sam rozumiesz.. chciałem konkrety na czasie i dostaje je ....
p.s. ja wpisując w wyszukiwarke 40D , eos 40d, .. nie dostawałem nic .. no raz może wyskoczylo 50d juz oficjalnie i takie tam z tytułu nie pasujące. Dlatego napisałem
wiem ze wyszukiwarka jest niesprawna i dlatego na hasło "40D" nic nie znalazłeś. i dlatego też pokazałem Ci jak szukać googlem.
ponadto zauważam, że są chętni do dyskusji i jak widzisz, w wyniku tych wszystkich okoliczności temat pozostaje otwarty :-)
Zalety: dobry AF, ISO moim zdaniem 1200 użyteczne, system czyszczenia matrycy jest a więc lepiej jakby go miało nie być, ergonomia, szybki fps, obecna cena
Wada jedna wielka--Tragiczny LCD chyba tylko do histogramu służy, crop
Szybki AF, ISO 1600 jak najbardziej użyteczne, niezła wielkość LCD, ogólnie dobra szybkość działania całego aparatu. A i dodam jeszcze, że AF w Liveview, pomimo kłapania lustrem działa całkiem przyzwoicie - to w 50D, działające jak w hybrydach, jest niemiłosiernie wolne (przypomina mi AF w EOS 620 ).
Zaletą jest niepomalowana stopka lampy oraz możliwość zdefiniowania własnych funkcji
Wada - trudno ocenić ostrość zdjęcia na LCD (kilka razy tzw. się machnąłem).
Bardzo dobry aparat, w szczególności za te pieniądze.
Jeśli przymierzasz się do kupna to polecam.
Mam porównanie z 30D, więc na pewno lepiej sobie radzi z kontrastami we współpracy z 580 EX II, szybkość AF przy L jest chyba podobny. LCD jest według mnie świetny, bo nie ma służyć do oglądania tylko do podglądania czy np. ludzie mają otwarte oczy. Mnie wkurza jedynie fakt że jak wyświetlacz mam zamazany od "kinola" to podglądane zdjęcia są nieostre, muszę często wycierać LCD .
Liveview - użyłem 2 razy, żeby sprawdzić jak to działa, ale jakoś się wstydzę tego używać.
Robię tylko na ISO 800 bo wyżej się boję, ale te 800 to jak innych puszkach 400, więc śmiało można używać. Poprzednicy piszą nawet o ISO 1600 ale muszę to sprawdzić.
Menu można poukładać według własnych potrzeb, ale nie widzę potrzeby żeby coś tam zmieniać. Funkcjonalność menu jak dla mnie przejrzysta, nie ma powodu żeby narzekać. Bardzo szybko formatuje karty i naciskając przycisk kosza nie ma opcji ALL !
Cały zestaw czyli body + lampa + szkło waży dość sporo dlatego osobiście używam gripa, trochę odciążam nadgarstek, bo na drugi dzień ręka boli.
Jeśli piszesz że się przymierzasz to podejrzewam że w tym momencie akurat tylko taka puszka wchodzi w rachubę, według mnie to dobry wybór i na pewno będziesz zadowolony jak i Twoi klienci.
Ja tydzień temu przesiadłem się z 20 na 40 i różnica jest ogromna ;-)
Na plus:
1) AF jest super
2) Wizjer
3) tak jak pisali koledzy ISO800 w pełni używalne
4) świetne trzymanie, większy uchwyt niż w 20D ale grip i tak później kupie
5) Szybkość całego aparatu
6) Wydaje mi się że w porównaniu do 20D obraz na krócej znika w wizjerze
7) Lustro klapie wyraźnie ciszej
Wady... no takie małe wadeczki, wadeńki bym powiedział ;-)
1) Na wczorajszej wycieczce do lasu automatyczny balans bieli robił co chciał i co jakiś czas mu odbijało ;-)
2) LiveView się przydaje i powinien być wzorem nikona osobny przycisk do tego, ja lubię mieć pod przyciskiem "SET" zmianę formatu zapisu zdjęć a liveview polubiłem i teraz żeby je uruchomić muszę łazić po menu za każdym razem
3) Kiedy obok patrzymy sobie na 50D to LCD z 40D wydaje się być ochydny... ale przy obcowaniu tylko z 40D nie jest on taki zły
I tak zasadniczo to nie mogę zrozumieć dlaczego mój stary EOS50E miał prawdziwy oświetlacz AF i odbiornik pilota a teraz Canon łaskawie dał w 5dMarkII odbiornik pilota jako fjuczer.
Czasem wybieram się na spacerek z dziewczyną i chciałbym jak za dawnych czasów położyć aparat na kamieniu i z pilocika go wyzwolić i zrobić wspólną fotkę i nie mogę, muszę ustawiać durny timer i za każdym razem latać na wysokości lamperii z prędkością światła, zasadniczo tylko odbiornika podczerwieni brakuje mi w 40D
wg. mnie możesz śmiało pracować do ISO 1200 - odszumianie w tym aparacie działa rewelacyjnie
Czy to oznacza, że robisz zdjęcia w formacie .jpg? RAW’y są chyba nieodszumiane i tutaj algorytmy odszumiania aparatu się do niczego nie przydają. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Natomiast jeśli chodzi o odszumiane zdjęcia w formacie .jpg to ostatnio znalazłem zdjęcia z PENTAX’a K100D, w którym wydawało mi się, że szumy są na akceptowalnym poziomie ale w momencie porównania z 40D okazały się koszmarne.
Komentarz