Obiektyw do wesel / ślubów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zakk Wylde
    Początki nałogu
    • 2006
    • 349

Obiektyw do wesel / ślubów

Witajcie....

Własnie nasuneły się pieniazki i moge sobie pozwolic na jaiis obiektyw do 1700zł który byłby fajny na wesela. Chodzi mi bardziej o obiektyw ktory ma zmienną ogniskową i był jasny.

Myslałem nad Tami 17-50/2.8 ......

Co radzicie ?
    sprzęt | | |
  • mmsza
    Zablokowany
    • 2005
    • 514

Zamieszczone przez Zakk Wylde
    który byłby fajny na wesela.

Co radzicie ?
    uszczelniony

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Witajcie....

Własnie nasuneły się pieniazki i moge sobie pozwolic na jaiis obiektyw do 1700zł który byłby fajny na wesela. Chodzi mi bardziej o obiektyw ktory ma zmienną ogniskową i był jasny.

Myslałem nad Tami 17-50/2.8 ......

Co radzicie ?

IMO to dobry wybór. Za tą cenę nic innego raczej nie dostaniesz do tych zastosowań. Chyba że poczekasz na tokinę 16-50 ale nie wiadomo ile to będzie kosztować. Można rozważyć jeszcze tamrona 28-75 ale może być trochę za wąsko.

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

Mysle, ze 28-75 to zbyt wasko do pomieszczen. Wiec wyboru nie masz - 17-50/2.8 od Tamrona.
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Zamieszczone przez Czacha
          Mysle, ze 28-75 to zbyt wasko do pomieszczen. Wiec wyboru nie masz - 17-50/2.8 od Tamrona.
          Popieram.
          Wesela zazwyczaj odbywaja sie w dosc ciasnych pomieszczeniach A w/w obiektyw jest chyba w tym segmencie cenowym najlepszym wyborem.

Komentarz

• Zakk Wylde
            Początki nałogu
            • 2006
            • 349

A jakas sigma czy cos ?
            sprzęt | | |

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

A jakas sigma czy cos ?
              Co jest, boimy się że Tamron będzie be? Sigma 18-50/2.8 będzie raczej słabsza od Tamrona.

Komentarz

• Drozdi
                Początki nałogu
                • 2006
                • 418

Zamieszczone przez aptur
                Sigma 18-50/2.8 będzie raczej słabsza od Tamrona.
                Raczej slabsza? Pytam z czystej ciekawosci. W czym Tamron jest lepszy od Sigmy? Mam te Sigme i jestem z niej na dzien dzisiejszy bardzo a to bardzo zadowolony. Zastanawiam sie, czy z Tamrona moglbym byc jeszcze bardziej zadowolony?
                - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez Drozdi
                  Raczej slabsza? Pytam z czystej ciekawosci. W czym Tamron jest lepszy od Sigmy? Mam te Sigme i jestem z niej na dzien dzisiejszy bardzo a to bardzo zadowolony. Zastanawiam sie, czy z Tamrona moglbym byc jeszcze bardziej zadowolony?
                  Jeśli masz sigme to wymiana na tamrona nie ma dużugo sensu. Z testów na photozone.de czy też naszym ojczystym optyczne.pl wynika, że tamron ma lepszą rozdzielczość i mniejsze winietowanie. Pomijam już AF w sigmie o którym krążą legendy.

Komentarz

• Zakk Wylde
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 349

Czyli Tami to najleprza decyzja jeśli chodzi o tę stawkę cenową?
                    sprzęt | | |

Komentarz

• Sorcerer
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 76

Tamron 17-50/2.8 lub Sigma 18-50/2.8
                      Myślę, że oba są porównywalne co do jakości, także cena jest zbliżona. Wybór należy do Ciebie.

onephoto, plfoto, obiektywni, trekearth

Komentarz

• arek33
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 31

obiektyw do ślubów - 1500 złotych

Witam,

Przebrnąłem przez kilkanaście, a może i kilkadziesiąt wątków w stylu - co kupić za 1,5K? Z wszystkich waszych wypowiedzi wynika, ze T17-50 f/2.8 to najlepsze rozwiązanie.

Jednak zastanawiam się jeszcze nad 50 f/1.4 vs 17-50 f/2.8. Co bardziej przyda mi się? A może jakaś inna propozycja?

Na ślub biorę 350D+50 f/1.8+18-55 f/3.5-5.6+70-300 f/4.0-5.6+580EXII. Jednak odnoszę wrażenie, że nie dam rady z tym zestawem, dlatego zdecydowałem jeszcze coś kupić, najlepiej jasnego i ze stałym światłem.

Jestem całkowicie początkującym - to też proszę wziąć pod uwagę.

PS. Następny przystanek to 30 lub 40D - czerwiec/lipiec.

Komentarz

• Olszewski
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 782

50/1.8, KIT i ta Sigma na ślubie to kpina.
                          Albo ten Tamron 17-50/2.8 co mówiłeś, ale ja do Tamronów i Sigm jestem sceptyczny, albo 17-40/4.0 L lub też polecane tutaj Canon 17-55/2.8 USM. Do tego w plenerze 50/1.4 USM i/lub 85/1.8 USM.

I 350D nie w każdym kościele niestety da radę. Taka prawda.
                          Ostatnio edytowany przez Olszewski; 7725.
                          40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                          Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Hubert01
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 182

Powiem tak: także szykuje się na ślub. Miałem 400d + T 17-50 2.8 + 50mm 1.8 i T 70-300. Sprzedałem te 2 ostatnie na rzecz 85mm 1.8 (myślę, że na plener czy węższe kadry/zbliżenia w Kościele będzie w sam raz). T 17-50 do szerszych kadrów i na weselu.

50mm 1.8 za dużo razy mnie zawodził. Czasem trafiał, czasem nie. Dla mnie to za duże ryzyko, a ślub jest teoretycznie jeden raz w życiu
                            Tamron 70-300 był ok, ale potrzebowałem kase by dołożyć do 85mm. Została juz tylko lampa (580exII).

Widziałem fotki na ślubach robione 50tka 1.8, (chyba Fatmana) i wyszły całkiem fajnie.

Ja na Twoim miejscu zostawiłbym Kita (szeroki kąt ale pewnie bez użcia lampy się nie obejdzie), a kupił jakaś jasną stałke: 50 1.4 lub 85 (ja wybrałem tą 2gą z racji 2.8 w tamronie na końcu)
                            5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 255

Przeszedłem przez Tamrona, zastanawiałem się nad Sigmą jednak dozbierałem $ na 17-55 IS. To jest wg mnie najlepsze szkło do slubów pod cropa. Oczywiście ideał to FF i 24 jako szeroki kąt i wiadomo, że na sprzedaży tego szkła później stracę ale od czegoś trzeba zacząć.

Tamrony moją całkiem przyzwoity obraz, ale popatrz co się dzieje na brzegach przy maks. przysłonie i posłuchaj jak pracują w cichym kościele

L 17-40 nie daj uniwersalności w postaci światła 2,8, które czasem ratuje przy ciemnicy.
                              Mordo Ty moja !

Komentarz

Pracuję...