Sprzęt do ślubów

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • logger
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Sprzęt do ślubów

Witam wszystkich. Fotografią interesuje się od ok. 3 lat. Ostatnio przesiadłem się z EOS 300 na Canona G6 i mam zamiar kupić sobie lampę błyskową (może 420 EX a jak będzie brakło kasy to 380 EX). Chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym i robić zdjęcia na weselach. Czy mogę startować z tym sprzętem co mam ??? Jak znaleźć pierwszego klienta???
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Gdybym mial 'robic' wesele "za kase' i do wyboru mialbym eos 300 + jakies przyzwoite szklo i G6 (oba powiedzmy z 420 ex) to wzialbym oba. Gdybym mial brac 1 szt. aparatu to wzialbym analoga.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez logger
      Ostatnio przesiadłem się z EOS 300 na Canona G6 i mam zamiar kupić sobie lampę błyskową (może 420 EX a jak będzie brakło kasy to 380 EX). Chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym i robić zdjęcia na weselach. Czy mogę startować z tym sprzętem co mam ???
      Nie wiem jak to jest z G6 ale miałem w łapach kilka kompaktów i hybrydę (A520, Pentax S45, Canon Pro 90IS itd...) i wszystkie te aparaciki miały jeden podstawowy feler: opóźnienie migawki.
      Jeżeli pod tym względem G6 nie wyróżnia się, to dynamiczne fotki bawiących się gości na weselu mogą wyjść takie sobie...

Komentarz

• PALOMBO
        Bywalec
        • 2005
        • 136

Ja miałem G5 i na wesele bym się z nim nie wybrał , opóźnienia to on wielkiego nie ma ale problem z AF przy gorszym oświetleniu. Poza tym o dynamicznych zdjęciach można zapomnieć .
        Na twoim miejscu robił bym reporterkę analogiem a przy pozowanych obydwoma .
        Poza tym z G5 ani G6 nie wyglądasz profesjonalnie , a raczej jak " wujek który przypadkiem trzaska fotki "
        20D , latarka i jakieś szkło

Komentarz

• Il fuoco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

nie polecam... może na weselu kogoś z rodziny - ale nic pozatym
          | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Mi się swego czasu zdarzyło przypadkowo być na weselu z G5. Kolega miał niby "ustawionego" fotografa na całą imprezę, ale ostatecznie coś się skaszaniło i fotograf przyszedł tylko do kościoła i potem zrobił sesję. Starałem się jak mogłem ratować sytuację (błogosławieństwo, impreza, itp.) - kilka zdjęć nawet wyszło fajnie, ale raczej ze względów sentymentalnych niż technicznych ;-) Jako główny sprzęt, do kościoła itp. - w życiu.
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sv

zapomnij o robieniu slubow g6. abstrahujac od problemow technicznych o ktorych napisali juz koledzy, z g6 bedziesz na weselu wygladal podobnie jak 15 innych weselnikow fotografujacych kompaktami

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez sven
                z g6 bedziesz na weselu wygladal podobnie jak 15 innych weselnikow fotografujacych kompaktami
                To akurat żaden problem. Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie - widząc gościa z "wielkim czarnym i błyskającym" weselnicy zachowują się inaczej, niż widząc "jednego z gości" który coś tam sobie pstryka jakimś małym niepozornym....
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• KMV10
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2320

Zamieszczone przez muflon
                  To akurat żaden problem. Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie - widząc gościa z "wielkim czarnym i błyskającym" weselnicy zachowują się inaczej, niż widząc "jednego z gości" który coś tam sobie pstryka jakimś małym niepozornym....
                  Tak faktycznie jest. Trudniej się wmieszać dobrze w tłum - na początku imprezy oczywiście. Potem - alkohol czyni cuda

Komentarz

• Andee
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 503

Zamieszczone przez sven
                    zapomnij o robieniu slubow g6. abstrahujac od problemow technicznych o ktorych napisali juz koledzy, z g6 bedziesz na weselu wygladal podobnie jak 15 innych weselnikow fotografujacych kompaktami
                    Wybaczcie ale to smieszne wynurzenie, abstrahujac od faktu ze fotogafuje dla przyjemnosci... Z gory przepraszam za wlasne wynurzenie...
                    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez muflon
                      Ale zauwaz ze kolega chce znalezc "pierwszego klienta" . A by znalezc klienta to trzeba sie jakos zareklamowac i przekonac do siebie.
                      Haslo "robie takim sprzetem jaki moze miec kilku innych gosci weselnych" to chyba niezbyt dobra reklama? O wiele ladniej brzmi "zdjecia robione profesjonalna lustrzanka cyfrowa" na przyklad .
                      Fajny "minimalny zestaw" to 350D+Sigma 18-50 2.8 EX + 420EX/Sigma DG 500 Super (a niedlugo 430EX) + softbox + na plenery polar, ze o 2x 1GB CF minimum nie wspomne no i zapasowe baterie. tyle ze to sporo powyzej ceny G6

Komentarz

• gr86
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 328

jak wiadomo dobre zdjęcie to 50% fotograf, 40% światło, 10% sprzęt tylko bez ostatniego nic się nie da zrobić

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez gr86
                          jak wiadomo dobre zdjęcie to 50% fotograf, 40% światło, 10% sprzęt tylko bez ostatniego nic się nie da zrobić
                          Ogolnie to dobre haslo "dla poczatkujacych" .
                          Ale niestety te proporcje zmieniaja sie w zaleznosci od potrzeb i fotografowanego tematu.
                          W przypadku zdjec slubnych niestety potrzeba sprzetu przewyzsza mozliwosci G6 jesli ktos chce to robic zarobkowo.

Komentarz

• logger
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 76

Dzieki wszystkim za rady.
                            Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Komentarz

• ukasbadu
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 94

Zamieszczone przez Vitez
                              Ogolnie to dobre haslo "dla poczatkujacych" .
                              Ale niestety te proporcje zmieniaja sie w zaleznosci od potrzeb i fotografowanego tematu.
                              W przypadku zdjec slubnych niestety potrzeba sprzetu przewyzsza mozliwosci G6 jesli ktos chce to robic zarobkowo.
                              Zgadzam się całkowicie. Kilka dni temu wziąłem na ślub kolegi swoje 300D. Chciałem zrobić kilka zdjęć dla siebie z tej uroczystości, a niespodziewanie kolega poprosił mnie abym zrobił większą ilość zdjęć. I o ile zdjęcia plenerowe wyszły ok, o tyle kit-owy obiektyw na ciemnej sali balowej nie dawał rady. Bez sprzętu (w tym wypadku lepszej lampy i/lub jaśniejszego obiektywu) ani rusz.
                              , Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Komentarz

Pracuję...