Wielkości jpe'gów??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomky
    Bywalec
    • 2004
    • 102

Wielkości jpe'gów??

1.Czemu jpeg onajwyższej rozdzielczości z 40D jest mniej więcej o połowe mniejszy niż jpe'g zrobiony z Rawa(cr2) po konwersji w Zoom Browser'ze Ex?
    2Który ma lepszą jakość orginalny z Aparatu czy te po konwersji z rawa?
    3.Jaki program jest nalepszy do konwersji z Rawa do Jpeg'a?
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....
  • Yenox
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

1.Czemu jpeg onajwyższej rozdzielczości z 40D jest mniej więcej o połowe mniejszy niż jpe'g zrobiony z Rawa(cr2) po konwersji w Zoom Browser'ze Ex?
    Masz w 'compression ratio' ustawione na '4'?
    Pozdrawiam,
    Michał

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez Tomky
      dlaczego!

natomiast odpowiadając na pytanie - waga pliku jpg bardzo zalezy od stopnia kompresji. Najwidoczniej plik z aparatu jest mocniej skompresowany niż konwertowany przez Ciebie na komputerze.

Zamieszczone przez Tomky
      2Który ma lepszą jakość orginalny z Aparatu czy te po konwersji z rawa?
      wszystko zależy od tego kto, jak i czym wywoła RAWA.

Jesli chodzi o konwersję w Zoombrowserze, to raczej lepsze są jpg z aparatu; natomiast jesli doświadczony operator uzyje dobrego programu do konwersji to z pewnoscią uzyska lepsze wyniki niz aparat.

Zamieszczone przez Tomky
      3.Jaki program jest nalepszy do konwersji z Rawa do Jpeg'a?
      a jakie wino jest najlepsze...? ;-) de gustibus non est disputandum :-)

Mnie pasuje DPP, ktoś inny preferuje C1, jeszcze inny ACR... jednak przywołany przez Ciebie na wstępie Zoombrowser na pewno nie jest poważną aplikacją do obróbki RAW.
      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• KORD/EPKK
        Bywalec
        • 2005
        • 137

Coz. Zoom Browser uzywam do przegladania i ew. do ciecia (croppingu) zdjec (po wywolaniu). Do wywolywania dobry jest DPP -przynajmniej ja tak odczuwam . Pozdrawiam
        airliners.net
        50D + BG-E2 + 70D
        + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Komentarz

• Tomky
          Bywalec
          • 2004
          • 102

Tak kompresja w ZB była na 4 ale oki zrobiłem to samo w DPP i pliki jeszcze większe ale lepszej jakości.
          1.A jaki program do usuwania szumów możecie polecić(usuwać na rawch czy po konwersji na jpegach)?
          Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez KORD/EPKK
            Coz. Zoom Browser uzywam do przegladania i ew. do ciecia (croppingu) zdjec (po wywolaniu). Do wywolywania dobry jest DPP -przynajmniej ja tak odczuwam . Pozdrawiam
            Zobacz "Trimming" w DPP :-)

Zamieszczone przez Tomky
            1.A jaki program do usuwania szumów możecie polecić(usuwać na rawch czy po konwersji na jpegach)?
            nie mam pewności ktora metoda jest lepsza, ale spróbuj porownac odszumianie w DPP na RAW'ach oraz program/plugin Neat Image do odszumiania jpg.
            Cos Ci powinno spasować :-)
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Jeśli mowa o kompresji JPEG najlepszej jakości z aparatu to jest ona identyczna jak ustawienie 8 tejże kompresji JPEG w DPP.
              W DPP jest możliwych 10 poziomów jakości kompresji JPEG a w ZB (RIT) jest ich tylko 4.

Doświadczalnie doszedłem do wniosku że:
              - ustawienie 4 w ZB daje plik niewiele mniejszy niż ustawienie 10 w DPP;
              - ustawienie 3 w ZB daje plik niewiele większy niż ustawienie 6 w DPP;
              - ustawienie 2 w ZB daje plik niewiele mniejszy niż ustawienie 6 w DPP;
              - ustawienie 1 w ZB daje plik wielkości gdzieś spomiędzy usatwień 5 a 4 dla DPP.

Oto szczegółowe (w bajtach) wielkości wynikowych JPGów dla jednego przykładowego RAWa:
              dpp01.JPG - 552˙035
              dpp02.JPG - 786˙846
              dpp03.JPG - 944˙850
              dpp04.JPG - 1˙132˙501
              dpp05.JPG - 1˙390˙797
              dpp06.JPG - 1˙831˙346
              dpp07.JPG - 2˙571˙798
              DPP08.JPG - 4˙126˙254
              dpp09.JPG - 6˙807˙052
              dpp10.JPG - 8˙404˙900
              zb1.JPG - 1˙266˙365
              zb2.JPG - 1˙714˙198
              zb3.JPG - 2˙190˙126
              zb4.JPG - 8˙117˙549
              Mając do wyboru wyostrzanie RAW lub JPEG naturalnie wybrałbym RAW. ;-)

Komentarz

• Titanus

Ja też mam pytanie podobnej treści a mianowicie czemu w/g wszelkich źródeł jpeg w majlepszej jakości ma zajmować w 400D około 5MB a tym czasem mi sieudaje robićtakie po 9MB?
                Zupełnie tego nie rozumiem gdyż RAW zajmuje około 10MB więc różnica niewielka.
                O co chodzi?

Komentarz

• majcz
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 83

Wydaje mi się że może to zależeć od ilości kolorów i szczegółów na zdjęciu. Ale w jpg-ach z 400D ciekawe jest jeszcze to że w EXIF zdjęcia można wyczytać że mają one tylko 72 dpi a RAW po konwersji do jpg ma 300 dpi.
                  Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
                  ---------------------------------------------
                  Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez ewg
                    ...
                    Mając do wyboru wyostrzanie RAW lub JPEG naturalnie wybrałbym RAW. ;-)
                    A mógłbyś się nieco rozwinąć w tym temacie, bo to nadzwyczaj ciekawe...

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

Zamieszczone przez Janusz Body
                      A mógłbyś się nieco rozwinąć w tym temacie, bo to nadzwyczaj ciekawe...
                      No tak, już myślałem, że się czepiasz, ale to ja omyłkowo napisałem wyostrzanie kiedy myślałem o odszumianiu. Zresztą to o odszumianie tu pytano powyżej. Przepraszam za pomyłkę i dziękuję za czujność!

Komentarz

• sail0r
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 198

Zamieszczone przez majcz
                        ....Ale w jpg-ach z 400D ciekawe jest jeszcze to że w EXIF zdjęcia można wyczytać że mają one tylko 72 dpi a RAW po konwersji do jpg ma 300 dpi.
                        dpi maja tyle ile sobie ustawisz.... jak maja taka sama rozdzielczosc to nie ma znaczenia co w exifie maja podane, bo jeden i drugi plik wydrukowane w tej samej rozdzielczosci dpi beda mialy identyczna jakosc...

co do 400D to wielkosci plikow sa dosc dziwne.. np. RAW zapisywany razem z JPG (w oddzielnym pliku) ma okolo 3MB wiecej niz RAW zapisywany samodzielnie.... a np. mocno zaszumiony jpg wywolany w dpp zajmuje wiecej niz RAW....
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez gwozdzt
                        Jesli chodzi o konwersję w Zoombrowserze, to raczej lepsze są jpg z aparatu; natomiast jesli doświadczony operator uzyje dobrego programu do konwersji to z pewnoscią uzyska lepsze wyniki niz aparat.
                        hmm czy to oznacza ze na domyslnych ustawieniach dpp wywola mi inaczej rawa niz aparat?
                        Ostatnio edytowany przez sail0r; 2866. Powód: Automerged Doublepost
                        S45 user

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

Sail0r, lektura na wieczór: ;-)

http://canon-board.info/showthread.php?t=30175
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=20639
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=22934
                          (nie zawsze od początku!)

Komentarz

• sail0r
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 198

dzieki.. poczytalem... ale mam metlik.. to w koncu dpp czy zoom browser wywola tak samo jak aparat? (wiem ze ty twierdzisz ze dpp, ale w innym watku grzewo wrecz odwrotnie...) chyba dalej bede robil raw+jpg ;-)
                            S45 user

Komentarz

• KORD/EPKK
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 137

gwozdzt
                              Rzeczywiscie , na poczatku kiedys to sprawdzalem i zapomnialem. I chyba sie przerzuce na trimowanie w DPP...
                              airliners.net
                              50D + BG-E2 + 70D
                              + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Komentarz

Pracuję...