16-35L mk 1 vs 16-35L mk 2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zabol
    Uzależniony
    • 2005
    • 643

16-35L mk 1 vs 16-35L mk 2

tak jak w temacie. Może ktoś z Was miał do czynienia z tymi szklami i wie coś więcej. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem na ten temat. Jakby co to proszę o linka. Chce zmienić 17-40 na 16-35 i nie wiem czy dokładać do II. [szkło do fotoreportażu]
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Bawiłem się starym i nowym 16-35 na pełnej klatce i jeśli do reportażu to wziął bym 16-35 II z tego względu że stara wersja strasznie zniekształca osoby jeśli się robi z bliska i trzeba było ją przymknąć trochę żeby była tak jak 16-35 II.

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Zamieszczone przez zabol
      tak jak w temacie. Może ktoś z Was miał do czynienia z tymi szklami i wie coś więcej. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem na ten temat. Jakby co to proszę o linka. Chce zmienić 17-40 na 16-35 i nie wiem czy dokładać do II. [szkło do fotoreportażu]
      Powiem ,że warto szczególnie na 5d a tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=29965
      znajdziesz dlaczego :razz:

Komentarz

• zabol
        Uzależniony
        • 2005
        • 643

a 17-35L 2.8 słyszał ktoś coś o tym?

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez zabol
          a 17-35L 2.8 słyszał ktoś coś o tym?
          Ta... forumowa wyszukiwarka słyszała .

http://canon-board.info/search.php + '17-35' + wyszukiwanie tylko w tytułach.
          Tu masz jeden z wyników:
          http://canon-board.info/showthread.php?t=14374

Pozostałe sam sobie znajdź i na przyszłość też...

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Zamieszczone przez zabol
            No ale tu jest dział "Testy sprzętu" a nie "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie".
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Cichy
              No ale tu jest dział "Testy sprzętu" a nie "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie".
              O, przeoczyłem... już przeniosłem.

Komentarz

• zabol
                Uzależniony
                • 2005
                • 643

Zamieszczone przez koraf
                Powiem ,że warto szczególnie na 5d a tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=29965
                znajdziesz dlaczego :razz:
                tylko ze tam jest mowa głównie o 17-40 vs 35L vs 16-35II a o I tak nie bardzo

Komentarz

• Arkan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1401

Zamieszczone przez TomS
                  Bawiłem się starym i nowym 16-35 na pełnej klatce i jeśli do reportażu to wziął bym 16-35 II z tego względu że stara wersja strasznie zniekształca osoby jeśli się robi z bliska i trzeba było ją przymknąć trochę żeby była tak jak 16-35 II.
                  Zniekształcenia są pochodną ogniskowej a nie wersji szkła - 16mm w wersji I da takie same zniekształcenia jak 16mm w wersji II. Przymykanie nic tu nie zmienia.
                  Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• TomS
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 880

Jak oglądałem z obu szkieł na 16 to wersja II dużo lepiej sobie radzi.
                    Źle się wyraziłem jeśli chodzi o przymknięcie szkła. Chodziło mi że II jest trochę ostrzejsze.

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

Zamieszczone przez TomS
                      ..... Chodziło mi że II jest trochę ostrzejsze.
                      ...a to jest całkiem możliwe.

Co do zniekształceń, to być może wersja II ma trochę mniejszą dystorsję (różnica absolutnie bez znaczenie przy reporterce) - nie wiem, nie jest to wykluczone. Nadal jednak utrzymuję, że zniekształcenia, jak Ty to nazywasz "zniekształca osoby jak się robi z bliska", wynikają ze zniekształceń perspektywy charakterystycznych dla danej ogniskowej, a nie kolejnej wersji szkła.
                      Ostatnio edytowany przez Arkan; 391.
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Hellfire
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 414

A tam zniekształca

Komentarz

• zabol
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 643

takie zniekształcenia to raczej norma czy 16mm.
                          Czy jest prawdą ze 16-35 I z 5d i markami winietuje a w wer II nie ma tego problemu?

Komentarz

• Hellfire
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 414

Ja w wersji pierwszej nie zauważyłem winiety, ale możliwe, że występuje. Wersji drugiej tego obiektywu nigdy nie miałem w rękach więc sie nie wypowiadam, ale tak na chłopski rozum to od tego są wersje drugie, faceliftingi itp. żeby poprawić wady, wiec bardzo możliwe, że skoro Mk I winietowała, to Mk II już tego nie będzie robić.

Komentarz

• paatryk77
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 158

16-35 vs 16-35II

Witam,
                              Czy są wśród Was tacy którzy mieli oba szkła, tzn. upgradowali się ze starej wersji na nową i odczuwają znaczną różnicę? Albo tacy co używali obu szkieł i widzę istotną różnicę w jakości obrazu, ostrości między dwoma wersjami.
                              Dlaczego pytam? mam 17-40L które raz kocham, raz nienawidzę, brakuje mi przede wszystkim 1EV we wnętrzach... i zastanawiam się nad zmianą. Jednak po przeczytaniu tej review http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx można zgłupieć. Poproszę o odzew, dzięki
                              pozdrawiam
                              Tomek
                              "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Komentarz

Pracuję...