Tamron 17-50 do 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • g_w
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 45

Tamron 17-50 do 300D

cze,
    mam pytanie czy sa jakies problemy we wspolpracy tego obiektywu z trabantem ?
    Poczytalem forum, i troche stron i widze ze ten obiektyw ma calkiem dobre opinie i chyba "rewelacyjny" stosunke jakosci do ceny, albo przynajmniej dobry

Jaka jest wasza opinia (tu zwracam sie do uzytkownikow) na temat tego szkla ?
    Zastosowanie wszelkie a glownie zamiast kit'a bo mnie juz troche drazni, bo mam wrazenie mydelka.

i drugie pytanko tak przy okazji - czy warto jeszcze patrezc na 20D, czy od razu przymierzac sie do 30D, bo jakiejs wielkiej roznicy na niekorzysc 20D nie widze, przynjamniej w testach itp.
    Wymiane planuje dopiero kolo kwietnia (aparat bylby kupiony w USA) i obawiam sie ze wtedy to juz bedzie mozna zapomniec o 20D (nowym)

Wymienic body chce ze wzgledu na wieksza pancernosc puszek uzywam czesto aparatu na rajdach, a poza tym troche mnie drazni AF w trabancie.
    350D/400D w sumie fajne jesli chodzi o wyposazenie tylko za male mialem w raczkach i niestety wygodne dla mnie nie sa...
    Grzegorz
  • Matsil
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2022

Zamieszczone przez g_w
    cze,
    mam pytanie czy sa jakies problemy we wspolpracy tego obiektywu z trabantem ?
    Poczytalem forum, i troche stron i widze ze ten obiektyw ma calkiem dobre opinie i chyba "rewelacyjny" stosunke jakosci do ceny, albo przynajmniej dobry
    Na szerokim kącie będziesz miał problemy z FF, ale później jest już super.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• pst
      Uzależniony
      • 2006
      • 560

Zamieszczone przez Matsil
      Na szerokim kącie będziesz miał problemy z FF, ale później jest już super.
      a czy przy ladnszaftach i f11 to ma znaczenie?

Komentarz

• harrydb
        Coś już napisał
        • 2005
        • 53

Wcale nie jest powiedziane ze będzie FF jest na forum jeden użytkownik tego szkła z 300d który mowi ze jest gicio !! " Richie". Ale skoro tyle trąbią ze ff przy szerokim to może cos w tym jest, a moze to 350D ??. A szkło jest bardzo dobre jesli patrzec na testy i opinie użytkowników.

Niema szkła idealnego zawsze sie do czegos można przyczepic (mówie o szkłach dla smiertelnika)hi hi
        300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Komentarz

• harrydb
          Coś już napisał
          • 2005
          • 53

http://canon-board.info/showthread.php?t=10059
          http://canon-board.info/showthread.php?p=178554
          http://canon-board.info/showthread.php?p=194776
          kilka wątków gdzie mowa o tym szkle miłego czytania. Oczywiscie jest ich więcej ale dałem przykładowe
          Ostatnio edytowany przez harrydb; 3852.

Komentarz

• zis

Zamieszczone przez harrydb
            Wcale nie jest powiedziane ze będzie FF jest na forum jeden użytkownik tego szkła z 300d który mowi ze jest gicio !! " Richie". Ale skoro tyle trąbią ze ff przy szerokim to może cos w tym jest, a moze to 350D ??. A szkło jest bardzo dobre jesli patrzec na testy i opinie użytkowników.
            Witam po raz pierwszy na forum
            W piatek przyjechal do mnie Tamron 17-50/2.8 i dzis odsylam go spowrotem. Niestety z moim 350D ujawnily sie wszystkie opisywane na tym forum problemy tzn przy 17/2.8 AF to loteria tyle ze bez mozliwosci wygranej. Przez 3 dni nic innego nie robilem tylko testowalem go na wszystkie sposoby i o ile samo szklo naprawde mi sie podoba to nieskutecznosc AFa skutecznie ubija cale zadowolenie.
            Ponizej przyklad 17/2.8 crop 1:1

A tutaj 50/2.8 crop 1:1

Najgorsze ze teraz nie wiem co kupic ... sprzedalem pare dni wczesniej sigme 18-125 i jestem bez szkla. Chyba jedyna opcja to pojedzic po sklepach i potestowac kilka szkiel ale nie wiem czy to w Wawie jest wykonalne bo ten tamron schodzi jak cieple buleczki.
            Ostatnio edytowany przez Gość; 7669.

Komentarz

• harrydb
              Coś już napisał
              • 2005
              • 53

Przy 17 na CO łapałes ostrosc ?? bo nic nie jest ostre ?? wyglada jak poruszone ale 1/60 czyli nie powinno

moze podepnij cos z sigm np Sigma 17-70 2.8-4.5 DC Macro albo, Sigma 18-50 mm f2.8 EX DC albo kup 17-40 f4 L, ale do eLki te 6 stówek przynajmniej dożucisz. Wszystko zalezy od kasy:sad:

edit :chyba ze potestujesz gdzies kilka egzemplazy tamiego tylko gdzie ????

Komentarz

• zis

Zamieszczone przez harrydb
                Przy 17 na CO łapałes ostrosc ?? bo nic nie jest ostre ?? wyglada jak poruszone ale 1/60 czyli nie powinno

moze podepnij cos z sigm np Sigma 17-70 2.8-4.5 DC Macro albo, Sigma 18-50 mm f2.8 EX DC albo kup 17-40 f4 L, ale do eLki te 6 stówek przynajmniej dożucisz. Wszystko zalezy od kasy:sad:

edit :chyba ze potestujesz gdzies kilka egzemplazy tamiego tylko gdzie ????
                Na gruszke rzecz jasna. Efekt jest powtarzalny na co bym nie kierowal szkla. Przy 17/2.8 albo nie ma ostrosci albo lapie BF. AF lapana oczywiscie z pkt centralnego i w trybie one shot.
                W kazdym razie nauczony doswiadczeniem teraz wole kupic szklo teoretycznie gorsze ale takie, ktore bede mogl osobiscie sprawdzic i mam zamiar potestowac wlasnie sigmy 17-70 i 18-50. Oczywiscie tylko dlatego ze nie wiem gdzie w wawie przetestowac kilka Tamronow. Gdzie bym nie zadzwonil to nie maja wyboru albo wogole nie maja na skladzie nic.

Komentarz

• perqsista
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 429

Ja z tego powodu kupiłem Sigmę 18-55 f2.8. Tutaj AF z 350d o wiele bardziej przewidywalny. Tak czy tak to było szkło przejściowe-teraz mam 17-40 f4 i dopiero jestem w pełni zadowolony. Jak masz kasę na 17-40 to się nawet nie zastanawiaj, jeżeli masz ograniczony budzet to spróbuj z tą Sigmą(całkiem przypadkiem mam wystawioną na Allegro )
                  www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• ukasbadu
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 94

Witam,
                    zakupilem calkiem niedawno 17-50 i moim zdaniem sprawuje sie calkiem niezle z 300D. Byc moze zis mial jakis walniety egzemplarz. Jestem bardzo zadowolony z zakupu tego obiektywu.
                    , Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Zamieszczone przez perqsista
                      Ja z tego powodu kupiłem Sigmę 18-55 f2.8. Tutaj

No moje zdanie było takie, ze ta Sigma coś ją kupił miała bardziej nieprzewidywalny AF od Tamrona... Moze akurat dany egzemplarz na Twojej puszce chodził lepiej, i tak wyszło jak wyszło
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• krzypol
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 174

Ja mam Tamronika 17-50 od Cichego i jestem z niego zadowolony! Czasami przy 17 gubi się, ale nie tak często. Wiadomo, że za te pieniądze nie można chcieć tego co ma 17-40.

Komentarz

• perqsista
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 429

Zamieszczone przez Cichy
                          No moje zdanie było takie, ze ta Sigma coś ją kupił miała bardziej nieprzewidywalny AF od Tamrona... Moze akurat dany egzemplarz na Twojej puszce chodził lepiej, i tak wyszło jak wyszło
                          Jak sprzedawałeś te sigmę to twierdziłeś ze lepsza od Tamrona
                          www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Richie
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 625

Zamieszczone przez krzypol
                            Czasami przy 17 gubi się, ale nie tak często. Wiadomo, że za te pieniądze nie można chcieć tego co ma 17-40.
                            To nie Tamron się gubi tylko AF w body 300D/350D jest kiepski.Wiadomo, że za te pieniądze nie można chcieć tego co ma 5D
                            Richie
                            FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• zis

Zamieszczone przez Richie
                              To nie Tamron się gubi tylko AF w body 300D/350D jest kiepski.Wiadomo, że za te pieniądze nie można chcieć tego co ma 5D
                              No niby prawda ale dlaczego moja 350D nie gubila sie na kicie, sigmie 18-125 i stalce 50/1.8 ??

Komentarz

Pracuję...