Tamron 17-50

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Zamieszczone przez Cichy
    Cichy twierdzi, że nie każdy Tamron jest cichy..

Za to od Cichego każdy Tamron jest ostry...
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• esenpe
      Bywalec
      • 2005
      • 173

Zamieszczone przez p_lar
      No kurcze nie wiem cały czas co jest, dzieje się to głównie przy ISO800 lub większym i przysłonie 2.8, przy naprawdę "ponurych" warunkach oświetleniowych. Sigma 18-50ex też tak miała ale chyba częściej i nawet przy ISO100. Na obiektyw powyżej 1600 zyla mnie nie stać bo będę jeszcze potrzebował tele na wyjazd wakacyjny.
      Więc czy to na pewno obiektyw a nie kiepścizna AF w body?
      Co ma ISO do ostrzenia zdjec przez aparat/obiektyw?

Komentarz

• Andee
        Uzależniony
        • 2005
        • 503

ISO nie ma nic, warunki oswietleniowe maja sporo...
        Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Szymański Adam
          Coś już napisał
          • 2004
          • 98

Kierując się ogólnymi opiniami na forum kupiłem Tamrona 17-50/2,8. Mam mieszane uczucia. Ostrość wspaniała (na całym polu) - podobna do 28-75/2,8 jak i do 50/1,4 co mnie zaskoczyło, ale AC jest dość duża. W PS można ją zniwelować aczkolwiek nie do zera. Obiektyw ogólnie polecam, wg mnie lepszy od 17-40/L, którego sprzedałem. Miałem kupić u "Cichego", ale jego sample z puszką w środku kadru (wszystko co poza środkiem nieostre) niewiele mówiły o jakości obiektywu są one słabo przekonujące potencjalnego klienta.

Komentarz

• Scream
            Początki nałogu
            • 2005
            • 295

Zamieszczone przez Szymański Adam
            Obiektyw ogólnie polecam, wg mnie lepszy od 17-40/L, którego sprzedałem.
            Zwykle zamiany idą w drugą stronę, tj. od tamronów i sigm, do eLek. Możesz mi wyjaśnić cóż takiego było nie tak w tej eLce (pomijając światło, rzecz jasna) ? Bo af tamrona do cichych napewno nie nalezy, a i szybkość jego pracy a także trwałość całej konstrukcji jest dobra, ale przez około pół roku...

Komentarz

• Micaj

Zamieszczone przez Cichy
              ...po cichu liczymy, że jakaś firma cichcem wypuści jakiś fajny lens, z naprawdę cichym i szybkim AF...
              Tylko czemu bedzie to Tokina? :-D

Nie ma co przesadzac z tym glosnym AF. Mam od ok. roku 90-tke Tamrona. Tez jest glosna i co z tego? Mi to nie przeszkadza bo jakosc zdjec jaka mi oferuje ten obiektyw jest wspaniala. Dawac 1000 PLN wiecej za cichy AF w 100-tce Canona? Nigdy w zyciu. W 17-50 istotniejsza wg. mnie powinna byc szybkosc AF niz jego glosnosc. Nie widzialem jeszcze szybkiego AF w zadnym Tamronie wiec zastanawiam sie jakie sa Wasze doswiadczenia z 17-50 pod tym wzgledem?

Komentarz

• Szymański Adam
                Coś już napisał
                • 2004
                • 98

Wyjaśniając Scream-owi, "L"-ka 17-40 robiła mniej ostre fotki niż KIT !!! - byłem wściekły po jej kupieniu. Obiektyw był nowy i nie używany testowałem go przez tydzień. Owszem ma mocną solidną konstrukcję, ale cóż mi po mocnej konstrukcji L-ki (jak inni zachwalają) orzechów nią ani żadnym obiektywem nie będę tłukł. Obiektyw musi spełniać swoje podstawowe zadanie po to go kupuję. Straciłem na tym kupnie co nieco, sprzedawca "łysy" z Radomia - sprzedaje na giełdzie foto w warszawskiej stodole twierdził, że wiele tych obiektywów zwracano mu - szczególnie posiadacze cyfrówek oddawali. Widać coś z nią nie jest tak. Było już na ten temat całe morze sprzecznych opinii na forum, ja tylko mówię swoje zdanie z własnego doświadczenia.

Komentarz

• BolekZ
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 101

a może sprzedawca ciąle miał felerne szkło, które krążyło po klientach w poszukiwaniu "lejenia"? Ja mam eLkę i nie narzekam, ale nie oglądam fot przez lupę.....
                  30D; C17-40/4; C24-105/4; C70-200/2,8; C100/2,8 Macro; C 580EX

Komentarz

• farell

Czy macie doświadczenia tamron 17-50 f.2.8 a canon 10D? Czy wszystko jest w porządku jak z tamronem 28-75 f.2.8?
                    Pilnie proszę o odp jestem przed zmianą...

Komentarz

• hannahg
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 76

Witam
                      Własnie dziś popołudniu dostałem w swoje "łapy" tammiego 17-50.
                      Nr seryjny to 423, przy ostrzeniu dzwiek podobny do wkrętarki
                      Całkiem sie zbiera, choć mam porównanie tylko do kita.
                      No i apropos jakosci zdjec jesze niewiele mogę powiedzieć.

Pozdr

Komentarz

• mattnick
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1735

załącz zdjęcia to się dowiesz
                        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• głupol

Witam wszystkich użytkowników forum - jestem tu nowy.

Na wstępie przepraszam, że odświeżam tak stary temat, ale myślę że moje pytanie powinno zostać zadane właśnie w nim. Dlaczego? A więc:

Noszę się z zamiarem zakupu Tamrona 17-50 f2.8 do Canona (400d). Przeglądając oferty sklepów jeden ze sprzedawców powiedział mi, że od 1,5 roku te obiektywy produkowane są w Japonii i od tego czasu nie mieli przypadku FF/BF, a "zła" sława tych szkieł pochodzi od wcześniejszych egzemplarzy, produkowanych w Chinach. Jako, że wątek jest z przed 2 lat - opinie w nim zawarte powinny dotyczyć właśnie szkieł made in china - czy to prawda, że starsze egzemplarze produkowane były w Chinach?

Byłbym też wdzięczny za opinie użytkowników niedawno zakupionych Tamronów 17-50, made in Japan.

Nie wierzę za bardzo w szczerość sprzedawcy, który miał na stanie tylko jedno szkło i zniechęcał mnie w ten sposób od przestrzału kilku egzemplarzy z moim korpusem. Ale kto wie - zapytać zawsze lepiej

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Komentarz

• Rjan
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 29

Zamieszczone przez głupol
                            Nie wierzę za bardzo w szczerość sprzedawcy, który miał na stanie tylko jedno szkło i zniechęcał mnie w ten sposób od przestrzału kilku egzemplarzy z moim korpusem.
                            I słusznie, bo dla mnie brzmi to jak jakaś kosmiczna bzdura.
                            Faktem jest, że Tamrony mają większe problemy z AF niż obiektywy Canona, a przynajmniej częściej się o tym słyszy. Mam jednak wrażenie, że gdyby faktycznie przepytać wszystkich użytkowników Tamrona 17-50, to okazałoby się, że problem z AF występuje w max. kilku procentach obiektywów. Niezadowoleni częściej wyrażają swoje negatywne opinie.

Mam 17-50 kupione kilka miesięcy temu (made in Japan) i żadnych problemów BF/FF również z 400D. Faktem jest, że sprawdzałem w sklepie przed zakupem i z 3 egzemplarzy wszystkie wydawały mi się w porządku, a przynajmniej żaden specjalnie nie odstawał.
                            Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Komentarz

• głupol

Zamieszczone przez Rjan
                              Mam 17-50 kupione kilka miesięcy temu (made in Japan) i żadnych problemów BF/FF również z 400D. Faktem jest, że sprawdzałem w sklepie przed zakupem i z 3 egzemplarzy wszystkie wydawały mi się w porządku, a przynajmniej żaden specjalnie nie odstawał.
                              A sprawdzałeś wszystkie pod kątem ostrości/mydła przy f 2.8? Również było podobnie? Wybiorę się tam i sprawdze ten egzemplarz, który mają na stanie - może będzie ok. Wcześniej rozmawiałem via gg.

Dzięki za pomoc.

Komentarz

• Garnett
                                Coś już napisał
                                • 2004
                                • 79

Witam

Miałem Tamrona 17-50/2,8 ale do nikona . kupilem go poltora roku temu i uzywalem go troche ponad rok. Nie mial zadnych problemow z BF/FF ostry od 2,8 na calym zakresie ogniskowych nie mialem do niego zadnych zastrzezen poza tym ze obluzowal mi sie plastikowy pierscien do ktorego sie przykreca filtry i mocuje oslone p-sloneczna ale podkleilem to kropelka i bylo juz ok. Niestety ukrali mi go razem z calym sprzetem nikona w dniu moijego slubu. Pewnie nowy wlasciciel jest z nigo zdowolny bo dzialal idealnie i calkiem cicho nawet w porównaniu z obiektywami USM .
                                Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
                                ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Komentarz

Pracuję...