Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Chrzest. Dylemat w wyborze obiektywu

Domyślnie Chrzest. Dylemat w wyborze obiektywu

Witam, mam dylemat odnośnie wyboru obiektywu, którym miałbym udokumentować chrzest w rodzinie.
    Do wyboru mam następujące opcje:
    Canon 17-85 f/4-5.6
    Canon 50 f/1.4
    Sigma 25-60 f/2.8
    Dodatkowo dysponuję lampą Nissin Di622.
    Ciekaw jestem co polecacie do takiej uroczystości. Czasu niewiele bo impreza już w ten weekend.
    Nadmienię, że kościół z niskim sufitem (sklepieniem) a impreza odbędzie się o godz. 17 więc o tej porze roku brak rewelacji. Aparat 50D.
    Czekam na Wasze opinie.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 77norbi Zobacz posta
    Ciekaw jestem co polecacie do takiej uroczystości. Czasu niewiele bo impreza już w ten weekend.
    Polecam przejść się i sprawdzić +/- warunki panujące w kościele - jaka wychodzi ekspozycja, czy oświetlenie jest równomierne, zapoznanie się z proboszczem (czy nie ma awersji do błyskania podczas ceremonii), ewentualne odbijanie światła lampy od sklepienia, etc....
    W drugiej kolejności zapoznanie się z istniejącymi wątkami:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=53542
    oraz (mniej obowiązkowo):
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8415
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
    Życzę udanych zdjęć!
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

trochę kicha 50ka na FF byłaby ok, na cropie już gorzej bo będzie wąsko, 17-85 to ciemnica na chrzest, sigmy nie znam i nie wiem co to.. jak pasują Ci tylko ciasne kadry to 50kę, z tą lampą za wiele nie powalczysz..
    jakie masz jeszcze szkła? chociaż kita byś miał to coś porobisz..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 02-03-2010 o 23:51
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Najlepsza jakość to Canon 50 f/1.4. Zdjęcia będą nieporuszone i ostre, a elementy nieporządne będą rozmazane. Nie trzeba będzie denerwować siebie i innych błyskając fleszem.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja mialem w listopadzie watpliwa przyjemnosc pojawic sie m.in. z 17-85, mialem tez Sigme 30 i lampe 430ex. 17-85 przy mocnym dopaleniu lampa i unikaniu najnizszych ogniskowych jako-tako sobie radzila, ale i tak musialem ustawiac bardzo wysokie iso zeby mialo szanse cos wyjsc [ kosciol byl ciemny i caly w srodku z ciemnego drewna ]. Sigma 30tka spokojnie dawala rade bez lampy, ale w tym ciasnym pomieszczeniu niekiedy bardzo brakowalo szerokosci. Skonczylo sie tak, ze juz pod koniec chcac zrobic szerokie kadry ganialem z ta 30tka, bo jakosc 17-85 byla mizerna.

Teraz gdybym mial zrobic zdjecia w tamtym miejscu, wzialbym 28/1.8 , jakis zoom, raczej szerszy niz posiadane 24-105, aczkolwiek mogloby mi wystarczyc [ ale dopalany mocno lampa zapewne ] + 85/1.8 wyciagany od czasu do czasu, raczej podczas samej mszy niz "chrztu wlasciwego" . Generalnie calosc dzieje sie szybciej niz slub, wiec bardziej kluczowe niz sam sprzet jest dobre ustawienie

Ew. taniej - mozna wziac np. 35/2.0 + kita 18-55 IS + lampa... jedna 50tka i nic wiecej moze nie wystarczyc.

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

ja robiłem chrzest chrześniaka (a raczej żona) 350-tką, 24-85 3,5-4,5 i lampką ex 550
    moje sugestie:
    1. dla kogo są skierowane zdjęcia (bo za to że ciotki wyjdą nie ostro możesz oberwać w rodzinie sporo
    2. ja z tym obiektywem jakos dawalem rade więc z 17-85 tez powinieneś dać - zoom w takich momentach jest nieodzowny - akcja zmienia się bardzo szybko
    3. ja używałem iso 400-800 (zazwyczaj 400), koniecznie RAW
    4. ja nastawiałem żonę że lepiej trochę szerszy kadr bo da się wyciąć (zwłaszcza z 50d) niż ma czegoś zabraknąć
    5. akumulatorki na zmiane !!! koniecznie
    6. i nie przejmować się bo niewtajemniczona rodzina i tak zrozumie co jest nie tak na zdjeciu

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Canon 28 1.8 lub wyselekcjonowany egzemplarz Sigmy 30 1.4 byłby jak znalazł.
    Zoom by się jakiś przydał. Może tamron 17-50 ? Zależy jak warunki, ale jeśli masz lampę, to mogłaby pomóc w łapaniu ostrości, bo AF w tamronie w ciężkich warunkach może nie dac rady. Jakieś jasne tele tez by sie przydało do sfocenia gości w kościele 85ka byłaby idealna.
    Najlepiej to mieć każdy zakres W każdym bądź razie nic ze światłem większym niż 2.8, bo przymknięcie do 4,5 + lampa = masakra zazwyczaj. (choć pewnie wiele osób napisze, że absolutnie nie i żebym się szedł uczyć zdjęć robić ).
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 77norbi Zobacz posta
    Witam, mam dylemat odnośnie wyboru obiektywu, którym miałbym udokumentować chrzest w rodzinie.
    Do wyboru mam następujące opcje:
    Canon 17-85 f/4-5.6
    Canon 50 f/1.4
    Sigma 25-60 f/2.8
    Dodatkowo dysponuję lampą Nissin Di622.
    Nadmienię, że kościół z niskim sufitem (sklepieniem) a impreza odbędzie się o godz. 17 więc o tej porze roku brak rewelacji. Aparat 50D.
    Czekam na Wasze opinie.
    Nie mam pojęcia jak działa AF w twojej sigmie (skuteczność, szybkość), ale stałe światło 2.8 na zakresie 25-60 brzmi obiecująco + iso400/800 + lampa odbita od niskiego sufitu/sciany - powinno wystarczyć... no chyba że chcesz robić nie wiadomo jak duże odbitki, trzeba by wtedy niższe czułości, silniejszą lampę... z tym co teraz masz od biedy dasz radę, a nie musisz się bardzo przejmować bo chyba rodzina Ciebie do sądu nie poda jak zasadzisz kaszanę 17-85 sobie odpuść.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 03-03-2010 o 16:36
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

77norbi

każdym z tych obiektywów można zrobić zdjęcia chrzcin.

Powinieneś chyba zadać pytanie sobie czy posiadasz na tyle dużo umiejętności żeby zrezygnować z zooma i podjąć się robienia zdjęć stałką.

W końcu to nie żaden z nas tylko ty będziesz robił zdjęcia więc po co pytasz nas który byśmy wybrali ?

Jak stawiasz pierwsze kroki weź najjaśniejszego zooma i lampę będzie Ci najłatwiej.

Domyślnie

Dzięki za wszelkie sugestie.
    Wiem, że z 50-ką może być trochę za wąsko a kościoła niestety nie znam gdyż znajduje się poza moim miejscem zamieszkania. Być może będzie możliwość pojawienia się nieco wcześniej aby zrobić kilka próbnych klatek.
    Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    77norbi

każdym z tych obiektywów można zrobić zdjęcia chrzcin.

Powinieneś chyba zadać pytanie sobie czy posiadasz na tyle dużo umiejętności żeby zrezygnować z zooma i podjąć się robienia zdjęć stałką.

W końcu to nie żaden z nas tylko ty będziesz robił zdjęcia więc po co pytasz nas który byśmy wybrali ?

Jak stawiasz pierwsze kroki weź najjaśniejszego zooma i lampę będzie Ci najłatwiej.
    Jest sporo racji w tym co piszesz, ale nie pytałem co byście wybrali
    Nie szukam złotego środka i nie oczekuję gotowego rozwiązania. Chciałem poznać zdanie innych gdyż nigdy nie fotografowałem w kościele i oczekiwałem tylko sugestii na temat wyboru obiektywu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów