Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 30D - lampa sie nie otwiera

Zablokowany

Domyślnie 30D - lampa sie nie otwiera

Wbudowana lampa w moim 30D nie chce sie otworzyc. Nigdy jej nie uzywalem, chcialem wczoraj synowi pokazac jak wszystko dziala, wciskam guzik i nic. Wlaczam na programy tematyczne, robie ciemno i automatycznie tez nie wyskakuje. Czy mozna cos zrobic poza wyslaniem do naprawy? Szkoda mi sie rozstawac z aparatem tylko z powodu lampy, ktorej nigdy nie uzyje.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

Może głupie pytanie, ale nie masz niczego wsadzonego w sanki lampy zewnętrznej? Np. zaślepki?

Używałeś aparatu z lampą zewnętrzną? Może przygięła się blaszka przyciskająca styk informujący o obecności takiej lampy? Poczytaj tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=25817 o podobnym problemie.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Coś już napisał Awatar GTharnas
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Mi też czasami nie chce się otworzyć w 40D.
    Tzn. próbuje wyskoczyć ale jej się nie udaje i po 3 próbach wyskakuje error .

W moim przypadku pomaga poruszenie (popchanie) jej i czasami załapie i wyskoczy
    40D + 17-40 L + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem tak ostatnio w 40-tce. Wyłączyłem aparat, pogrzebałem chwilę scyzorykiem w sankach lampy zewnętrznej i wszystko wróciło do normy. Przyczyną był najprawdopodobniej piach, który jak widać nie do końca usunąłem z aparatu po Rajdzie Lotos.
    Sprawdź w menu nastawy lampy wbudowanej, jeśli aparat wyświetli komunikat o braku dostępu z powodu podłączenia zewnętrznej lampy to najprawdopodobniej będzie to.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Miałem taki sam problem w 350D. Musiałem jej pomóc ręką (pociągnąć w górę) gdyż po trzech próbach otwarcia wyskakiwał błąd a lampa była zamknięta. Rozkręciłem i wyczyściłem. Po tej operacji lampa otwierała się jeszcze jakby z drobnymi oporami. Rozkręciłem ponownie i poluzowałem odrobinę dwie śrbki pod obudową. Teraz działa. Co dziwne nie chciała mi się też kilka razy pod rząd otworzyć w 40D. Pomogłem jej ręką. Podmuchałem, wyczyściłem z zewnątrz bez rozkręcania i jak na razie (odpukać) jest dobrze.
    Zobacz czy działa zwalniacz podnoszenia lampy (czy jak to tam nazwać) - zapadka po naciśnięciu przycisku otwierania lampy powinna się sama cofać do tyłu.
    40D, 350D, sigma 17-70 i 70-300APO, Canon 50 1.8 i 17-85 IS USM, 430EX, Sherpa 600, Digimate III, (na spółkę z córką)

Zablokowany

Domyślnie

Dzieki, jak wroce do domu, to pokombinuje.

PS. Zewnetrzna lampa dziala bez problemu.

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i nie muszę wysyłać 40 do serwisu!
    Czytając kilka wątków w tym temacie, przyjrzałem się dokładniej blaszkom, które są
    w sankach i podzielę się uwagą: patrząc od str. wizjera, pod prawą blaszką jest mikro styk,
    który jest przełączany w momencie wsunięcia stopki lampy zewnętrznej. Kiedy ją ściągamy,
    styk ów zostaje zwolniony przez blaszkę i zaczyna pracować lampa wbudowana.
    Rzecz w tym, że po pewnym czasie (wg mojego domysłu), blaszki się nieco prostują
    i następuje dzień, w którym nie zwolniony zostanie właśnie ten przełącznik. To jedyny
    newralgiczny pkt. tego mechanizmu, trzeba się przyjrzeć, lekko delikatnie odgiąć blaszkę
    ku górze, robiąc z niej lekki łuk, styk się uwalnia i mamy wadę usuniętą

Dzwoniłem do serwisu, oczywiście żadnej informacji, żeby sprawdzić na początek,
    przyjrzeć się, za to jedna cenna rada: spakować, przysłać, wymienimy moduł lampy"
    Pogrzebałem, poczytałem, w trakcie czytania postępowałem pomalutku zgodnie z sugestiami,
    zapoznałem się bliżej z saneczkami i efekt gwarantowany.
    Nie ma to jak CZYTAĆ tą składnicę wiedzy!

Piszę to dla tego, żeby każdy, kto ma ten cyrk najpierw dokładnie sprawdził,
    zanim podejmie dzwonienie do serwisu, albo wysyłanie.
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Temat już był omawiany.
    Zapraszam tutaj:

http://canon-board.info/showthread.php?t=16809&page=3

Niestety nie wyświetla się rysunek który kiedyś zrobiłem aby pokazać w czym moim zdaniem jest problem.
    Jeśli go znajdę to go wkleję ponownie.

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czy nie upadł Ci nigdy aparat?? Może to być powodem....
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów