Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: mm na X w lornetce

bialy
    Guest

Domyślnie mm na X w lornetce

Witam. Być może był już tu kiedyś taki temat, więc z góry przepraszam że zakładam go ponownie -w "szukaj" nie znalazłem odpowiedzi...

A mianowicie: jak przeliczać mm w obiektywach na x przyblizenia w lornetce? Na jakiej zasadzie to działa? Być może to dziwne i głupie pytanie, ale potrzebuję odpowiedzi.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

x = zoom (rozumiem ze to masz na myśli?) - jest to stosunek maksymalnej ogniskowej do minimalnej ogniskowej. Jeśli lornetka ma np. ogniskowe 50mm - 300mm to 300/50 = 6 Z tego wniosek ze lornetka ma zoom 6x.

bialy
    Guest

Domyślnie

Hmm może lornetka to zły przykład...a jak porównać zoom'y w kompaktach (3x itp.) do moich max 300 mm...wielkość matrycy ma znaczenie? Dałoby się to jakoś przeliczyć ile x mam czy nie bardzo? Jestem zielony w te sprawy, więc sorki za głupie pytania...

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialy
    Hmm może lornetka to zły przykład...a jak porównać zoom'y w kompaktach (3x itp.) do moich max 300 mm...wielkość matrycy ma znaczenie? Dałoby się to jakoś przeliczyć ile x mam czy nie bardzo? Jestem zielony w te sprawy, więc sorki za głupie pytania...
    Zoom obiektywu to jedno a crop matrycy to 2gie Najpierw zajmijmy się zoomem. Jak już pisałem zoom to "stosunek maksymalnej ogniskowej do minimalnej ogniskowej". Czyli jak masz napisane na obiektywie 30-330 (podaje przykładowe wartości) to dzielisz 330mm / 30mm = 11 i to jest wartość zooma w "x". Również obiektyw 18-198 ma zoom o wartości 11x (198/18 = 11). Tak więc zoom nie mówi NIC i prawdziwym "przybliżeniu" szkła a jedynie o stosunku skrajnych ogniskowych.

Matryca ma też duzo do rzeczy. W aparatach cyfrowych, matryca jest mniejsza od pełnej klatki 35mm. (pomijając aparaty z FF - 5D i nieudany Kodak o ktorym właśnie toczy się zażarta dyskusjana forum ) Ta różnica wielkości jest powodem dla której wartości ogniskowej obiektywów przemnażamy przez pewną wartość (dla lustrzanel 300D, 350D, 20D jest to 1.6). Tak więc montując obiektyw 50mm w wizjerze i na zdjęciu otrzymujesz obraz jak z ogniskowej 80mm (50*1.6=80). (nazywa się to ekwiwalentem). Oczywiście wartości zooma ("x") to nie zmienia ponieważ mnożymy skrajne ogniska przez tą samą liczbę.

Mam nadzieję że trochę Ci rozjaśniłem sprawę... Nigdy nie byłem dobry w tłumaczeniu za co przepraszam Polecam lekturę forum.. wszystko tu znajdziesz

bialy
    Guest

Domyślnie

Ok rozumiem już dzięki za objaśnienie

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zamotales yogi.

Lornetka pojeciem X nie opisuje zooma a krotnosc powiekszenia. To nie kompaktowe 3x gdzie dzieli sie dwie ogniskowe... W lornetce 8x to 8x i jest ona staloogniskowa. W obiektywie 3x to moze byc 25-75 jak i 100-300. W obu przypadkach inne powiekszenia nijak majace sie do lornetki. Sa lornetki z zoomem opisane 10-16x, co wtedy?

Bylo juz o tym tutaj troche:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11046
    ...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear
    Mam nadzieję że trochę Ci rozjaśniłem sprawę...
    Raczej zaciemniles, wypisujac kompletne bzdury.

Ten "X" w lornetkach to jest krotnosc przyblizenia - przykladowo jesli lornetka ma krotnosc 10x to znaczy, ze obiekt oddalony o 100m jest przez nia widziany tak, jakby byl oddalony o 10m. Z fotograficznymi zoomami nie ma to kompletnie NIC wspolnego.

A tak przy okazji - fajnie to wymysliles ;-) Sigma 18-125 (7x) przybliza bardziej od Sigmy 100-300 (3x)... cholera, po co ja ta druga kupowalem, skoro mozna bylo taniej i lepiej

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    A tak przy okazji - fajnie to wymysliles ;-) Sigma 18-125 (7x) przybliza bardziej od Sigmy 100-300 (3x)... cholera, po co ja ta druga kupowalem, skoro mozna bylo taniej i lepiej
    Na lornetkach się nie znam więc przepraszam za wprowadzenie w błąd. Miałem dobre intencje Myślałem że działą to na takiej samej zasadzie. Jednak jak widać koledze nie chodziło koniec końców o lornetki.

caravaggio: A gdzie ja napisałem że przybliża BARDZIEJ? Wyraźnie podkreślałem że zoom jest stosunkiem skrajnych wartości ogniskowej. Nie wiem jakim fachowym terminem określić "rzeczywiste powiększenie obrazu". W obiektywach zoom określa rozpiętość ogniskowych. Jeśli źle mówię to mnie poprawcie. Ja tam nic nie wymyśliłem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja siedzę w temacie więc objaśnię.

Lornetki opisywane są dwoma liczbami np 7x50 .

Znaczy to, że lornetka ma 7 krotne zbliżenie (względem obrazu widzianego bez niej) oraz jasność podawana średnicą przedniej sovzewki - 50mm.

Zakładając, że mniej więcej obraz w wizjerze aparatu równa się rzeczywistemu widzanemu przy 60mm x 1.6 ~= 95 mm to podobne zbliżenie uzyskalibyśmy w aparacie stosując obiektyw ~420mm x 1.6 = 670mm

Lornetka o 10 krotnym zbliżeniu wymagałaby szkła 600mm a 20 krotnym 1200mm.

Tylko bierz pod uwagę, że późniejszy obraz jaki wyświetlimy na monitorze z 1200 mm (x 1.6) będzie dużo lepszy jakościowo niż obraz który zobaczymy przez lornetkę 20x.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tu zdjecie zrobione poprzez przytkniecie malego obrazka z 50mm 1.8 canona, do ruskiej lornetki 8x

Dziwna ostrosc na krancach rogow to efekt plastra z fotosklepu Przedtem bylo winietowanie ze hej. Zreszta tutaj generalnie "ostrosc" pojawia sie i znika.
    Ostatnio edytowane przez fredi ; 31-07-2006 o 23:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów