Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Ekwiwalent tele dla lornetki

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie Ekwiwalent tele dla lornetki

Witam,

Rozważając zakup tele do mojej trzysetki doszedłem do wniosku, że nabardziej pasowałby mi taki, który przybliżałby mniej więcej tak, jak moja lornetka 7x50. Zbieram na eLkę, ale wydając kupę kasy na szkiełko nie chciałbym się rozczarować. Czy 400 mm pokryje moje zapotrzebowanie na lornetkowe przybliżenie?
    Teraz z innej beczki. Dlaczego nie da się 300D zrobić zdjęcia przez rzeczona lornetkę? Miałem kiedys w ręku jakiś gówniany cyfrowy kompakcik i tam zdjęcia przez lornetkę wychodziły całkiem sensownie.

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

gdzies juz byl temat o rolnetkach...
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Coś już napisał Awatar RemikP
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdaje mi się, że jakiś czas temu widziałóem jakiś adapter na allegro - ale to chyba tylko do kompaktów
    20d + kit + sigma 70-300 APO DG + CF1G PRETEC Cheetah + Plecaczel

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Można podpiąć każdą lustrzankę do jakiegokolwiek okularu lornetki pod warunkiem, że okular będzie dobrej jakości ( duża średnica) i drugi warunek: do lustra potrzebne jest szkło 50 mm. Zajrzyj tu http://www.fotodigiscoping.info/.
    Analogie do lornetek są oczywiste.
    ...coś tam + ATS 80 HD

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

400 mm wystarczy Ci aż nadto. W cropie będzie to odpowiednik mniej więcej powiększenia 10-11x w lornetce.

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Okular w lornetce mam wyjątkowo duży , na szczęście. MAm nadzieję, że to się uda! Geeez, jak ja cierpię na brak jakiejś długiej lufy przed moim body, jakkolwiek dwuznacznie to brzmi, hehe :-D
    Ostatnio edytowane przez Przemo(c) ; 18-05-2006 o 20:42

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O
    400 mm wystarczy Ci aż nadto. W cropie będzie to odpowiednik mniej więcej powiększenia 10-11x w lornetce.
    Jakoś mi się nie wydaje. Ostatnio jak łaziliśmy na ptaki to mieliśmy taką lornetkę 7x i 400mm i lornetka dawała obraz znacznie większy. Szczerze mówiąc, to nie potrafię tego wytłumaczyc, bo 400mm powinno dac powiększenie 0.9x(400/50) czyli właśnie 7...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Szczerze mówiąc, to nie potrafię tego wytłumaczyc, bo 400mm powinno dac powiększenie 0.9x(400/50) czyli właśnie 7...
    No właśnie...I to mnie martwi. Szczerze mówiąc, przydałby się jakiś przelicznik długości mm obiektywów na pole widzenia. Innymi słowy: często, jak się kupuje, czy też oglada lornetkę jest tam podane pole widzenia z odległości 1000 m. Przykładowo, moja lornetka ma pole widzenia 125 m, czyli jeżeli widzimy obiekt dokładnie 1000 m przed nami średnica widzianego obrazu, "okręgu" w okularze lornetki, to 125 m.
    Przydałyby się takie dane dla obiektywów. Z tego co piszesz wyżej widzę, że 400 mm to może być ciut mało jak na moje potrzeby (chyba zreszta niezbyt wygórowane), a to mnie wpędza w depresję, bo elka 400 mm to jest maximum maxa, na jaki mnie stać i to dopiero po niezłym ciułaniu złociszy....:sad:
    Z drugiej jednak strony zdjęcia Danielli jakoś mnie podtrzymuja na duchu, bo były 400 robione.
    Niemniej jednak ciągle pozostaje otwarta kwestia jak się ma 400 do lornetki 7x50. Czy to "mniej więcej" to, czy "zdecydowanie" nie to.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wejdz na stronę ze specyfikacją obiektywu to zobaczysz jaki ma kąt widzenia. Przelicz na radiany i pomnóż przez odległośc i masz pole widzenia.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Ejjjj, jakie radiany?:wink: Po ludzku proszę do mnie się wypowiadać
    Podaj, Waść jakiś przykład. Może dla wzmiankowanego 400 mm (elki) ?

Będę zobowiązan wielce łaskawie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów