jaka L-ka do ślubów? 24-70 czy 24-105?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abakus999
    • 2010
    • 7

jaka L-ka do ślubów? 24-70 czy 24-105?

Co polecicie do ślubów? Body - 5D mark II. Jaśniejszy ale bez stabilizacji i tylko do 70 mm czy 24-120/4 ale stabilizowany? Proszę o fajne doradztwo (za i przeciw).
    pozdrawiam
    KJ

Z ostatniej chwili. Dziękuję za odpowiedzi. Kilka konstruktywnych, reszta prześmiewczych bądź kpiących.
    Pójdę sobie do sklepu, który będzie miał oba i zrobię test.
    Uważam watek za zakończony.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowany przez abakus999; 31600.
  • Handelson
    Uzależniony
    • 2009
    • 789

http://canon-board.info/showthread.php?t=5085

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2194

zapraszam do przebrnięcia przez wątek "sprzęt do slubów" znajdzesz tam sporo (różnych opinii) ja zdecydowałem się na światło, wole to niż zakres i stabilizacje
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• abakus999
        • 2010
        • 7

Zamieszczone przez tombas
        zapraszam do przebrnięcia przez wątek "sprzęt do slubów" znajdzesz tam sporo (różnych opinii) ja zdecydowałem się na światło, wole to niż zakres i stabilizacje
        Przedzieram się dzielnie, ale tam mało kto podpinał to do 5. A w niej można bardziej kręcić czułość niż w 450 np.

Komentarz

• Handelson
          Uzależniony
          • 2009
          • 789

Zamieszczone przez abakus999
          Przedzieram się dzielnie, ale tam mało kto podpinał to do 5
          Może po prostu bardziej doświadczeni (wyposażeni) ślubni nie podpinają tych szkieł i wybierają inne? A dlaczego? Wszystko znajdziesz w tym wątku
          Miłej lektury

Komentarz

• abakus999
            • 2010
            • 7

Zamieszczone przez Handelson
            Może po prostu bardziej doświadczeni (wyposażeni) ślubni nie podpinają tych szkieł i wybierają inne? A dlaczego? Wszystko znajdziesz w tym wątku
            Miłej lektury
            Taaaa... Jestem na 11 stronie. Dyskusja jest między sigma a tamronem... Też mi wyposażenie / doświadczenie, hehehe

Komentarz

• Handelson
              Uzależniony
              • 2009
              • 789

Taaaa... Jestem na 11 stronie. Dyskusja jest między sigma a tamronem... Też mi wyposażenie / doświadczenie, hehehe
              Spokojnie - jeszcze dojdziesz do szkiełek za 8,9k

Komentarz

• tombas
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2194

nie zadzieraj ze "ślubnymi" ONI tu rozdają karty;-) i jak podpadniesz to...
                Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• abakus999
                  • 2010
                  • 7

Spokojnie - jeszcze dojdziesz do szkiełek za 8,9k
                  Nie podniecają mnie ceny... Zajmuję się profesjonalnie prepressem, na co dzień używam sprzętu wartego miliony. Chcę mieć tylko szkiełko na śluby, bo coraz więcej znajomych mnie rosi, by pyknąć im fotki a nie będę biegał z moim przewolnym R1, który robi piękne packshoty ale do niczego innego się nie nadaje...
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Nie podniecają mnie ceny... Zajmuję się profesjonalnie prepressem, na co dzień używam sprzętu wartego miliony. Chcę mieć tylko szkiełko na śluby, bo coraz więcej znajomych mnie rosi, by pyknąć im fotki a nie będę biegał z moim przewolnym R1, który robi piękne packshoty ale do niczego innego się nie nadaje...
                  Aha - i nie ma to być sigma czy tamron, bo nie lubię gdy obiektyw sam "zjeżdża" przy pochyleniu w dół aparatu albo nowy trzeba kalibrować w serwisie, bo inaczej nie działa. A 99% znajomych co kupili erzace mają takie problemy.
                  Ostatnio edytowany przez abakus999; 31600. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Handelson
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 789

bo coraz więcej znajomych mnie rosi, by pyknąć im fotki.
                    W takim razie niech się wypowiedzą bardziej/mniej doświadczeni koledzy. Ja się na "pykaniu" nie za bardzo znam

Komentarz

• abakus999
                      • 2010
                      • 7

W takim razie niech się wypowiedzą bardziej/mniej doświadczeni koledzy. Ja się na "pykaniu" nie za bardzo znam
                      Jezu, proste pytanie zadałem... 24-70 czy 24-120? Światło czy zakres+stabilizacja?
                      Zrozumiałe to czy nie?

Komentarz

• MM-architekci
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2227

ja tam lubie popykac sobie

zdecydowanie swiatlo , 2.8 to i tak ciemno...
                        no comment...

Komentarz

• mssk
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 244

wg mnie lepiej jest wybrać światło. co z tego, że stabilizacja zagwarantuje Ci nieporuszony obraz, ale ten nie będący w ruchy. jak zejdziesz z czasem to poruszający obiekt (np. tańcząca para) wyjdą z charakterystycznym rozmazaniem. miałem podobny dylemat wybierająć 70-200. wybrałem światł, a nie IS i jestem zadowolony. do ślubów i tak wolę jasne stałki
                          Regulamin pkt 8.

Komentarz

• katharsis
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 185

24-70 czy 24-120? Światło czy zakres+stabilizacja?
                            Zrozumiałe to czy nie?
                            Zakres owszem kusi, ale w kościele nie będziesz mógł liczyć na przyjemne studyjne oświetlenie. No chyba, że chcesz doświecać lampą.
                            Inna sprawa, że 24-70 nie powala niestety jakością - miałam go 2 m-ce, używałam w trochę innego typu sytuacjach ekstremalnych (teatr) i pozbyłam się, bo nie potrafiłam się zaprzyjaźnić z lekkim mydełkiem na pełnej dziurze.
                            Przy tym szkle trzeba mieć szczęście i trafić na dobry, ostry egzemplarz.
                            A jeśli chodzi o stabilizację, to świetnie odpowiedział Ci mssk.

Komentarz

• Husky
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 409

Pykasz zdjęcia sprzętem za miliony i masz rozterki światło czy zakres???

Komentarz

Pracuję...