Jak uzyskać efekt matowej skóry?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yumeka
    Zablokowany
    • 2009
    • 68

Po wizycie w profesjonalnym studio do wynajęcia mam pytanie.
    działając na lampach to zwykle twarze modelek po prostu lśniły, mimo że są przypudrowane... co wygląda bardzo bardzo niefajnie, a w portfoliach fotografów którzy zwykle pracują w studio jest efekt zmatowionej skóry bez błyszczeń - skóra gładka i matowa.

Kilogramy pudru, softbox czy jakiś patent na cs'a ?
    Nie chodzi mi o typowe usuwanie kurzu i szumu, tudzież zmiękczanie=blurowanie... to już wiem, szukam alternatywy.
    mam wrażenie że to nie efekt z wymienionych powyżej lecz np ;

http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=1852074

http://www.maxmodels.pl/index.php?t=...foto&u=1244253

słyszałam też że możliwe jest nałożenie efektu struktury skóry na zbyt wygładzoną twarz - ale jak??
    z góry wielkie dzięki..
  • Yumeka
    Zablokowany
    • 2009
    • 68

taak obrodziło pomysłami.

Komentarz

• gunia1990
      Uzależniony
      • 2008
      • 550

jak dla mnie to po prostu zasługa wizazystki...
      galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• APP
        Uzależniony
        • 2006
        • 664

(...) Kilogramy pudru, softbox czy jakiś patent na cs'a ? (...)
        Niechybnie wszystko z wymienionych... i to na raz

(...) Nie chodzi mi o typowe usuwanie kurzu i szumu, tudzież zmiękczanie=blurowanie... to już wiem, szukam alternatywy. (...)
        Czyli ze stempelkiem do przyciemniania odblasków i rozjaśniania cieni jesteśmy już zapoznani... (?) IMO jeśli oświetleniowcy i wizażyści zrobili co do nich należy, to żadnych większych kombinacji niż właśnie stempelek raczej nie trzeba (mówimy wyłącznie o "wygładzeniu" oświetlenia, nie o jakichś dodatkowych efektach specjalnych).

(...) słyszałam też że możliwe jest nałożenie efektu struktury skóry na zbyt wygładzoną twarz - ale jak?? (...)
        Maski, warstwy, mieszanie, krycie, miękkie pędzle, w sumie podstawowe rzeczy, ale zrobienie tego tak, żeby na portrecie wyglądało to naturalnie ciężko mi sobie wyobrazić. Też jestem ciekaw czy ktoś o czymś takim słyszał lub sam z powodzeniem wykonał?

Ostanio na cyfrowe.pl cytowali fragmenty z Kelby'ego (link)-jest tam i o stempelku /na marginesie -chyba dali złe zdjęcie "po"/ i o wygładzaniu (z fakturą kombinowałbym właśnie tak, tylko w drugą stronę ). Ewentualna modyfikacja metody z punktu 6. też pewnie czasem się przyda.

Specem od studia nie jestem, od PS w sumie też, więc moją wypowiedź można potraktować z przymrużeniem oka. Niemniej może dobrze byłoby pokazać materiał wejściowy dla ilustracji problemu i rozważenia ewentualnych możliwości? Jest tu trochę osób obeznanych w PS, tylko trzeba dać coś na czym można popracować.
        Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

http://canon-board.info/showthread.p...812#post671812

W wielkim skrócie - wizaż.

Na pierwszym zdjęciu widać wyraźnie - zdjęcie typu beauty, wizażystka (podana wśród autorów zdjęcia) szczególnie nad oczami się napracowała. Reszta, czyli wygładzenie skóry i podkreślenie rysów twarzy to "standard".
          Drugie zdjęcie - novika potrafi całkiem nieźle malować modelki jak i siebie (co widać po autportretach, których sporo ma w portfolio).

Jeśli nie masz ochoty szukać wizażystki to modelce każ się pomalować "tak byś się nie świeciła, baza matująca, podkład i puder, puder weź ze sobą by się poprawiać potem" . Jeśli modelka nie zrozumie tego requestu to szukaj wizażystki chętnej pomalować za zdjęcia lub dogaduj się z modelka o podział kosztów wizażystki (ok 100zł/makijaż, zależy od doświadczenia i miejscowości).

Komentarz

• Hadrian
            Coś już napisał
            • 2004
            • 79

to co pokazałeś to nie foty studyjne....

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Hadrian
              to co pokazałeś to nie foty studyjne....
              Ale to ma minimalny związek z tematem wątku i pytaniem autora o skórę...
              Skupiasz się na nie tej co trzeba części wypowiedzi .

Komentarz

• Hadrian
                Coś już napisał
                • 2004
                • 79

imho nie do końca - inaczej sie wyświeca fota w błysku inaczej w słonecznym a jeszcze inaczej w mieszanym... a co za tym Idze możne być ciężko uzyskać takie światło w studio. możne warto żeby autor wątku o tym wiedział

Komentarz

• Yumeka
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 68

właśnie - chodzi o światła w studio - w świetle słonecznym radzę siebie dobrze - gorzejwłasnie gdy w grę wchodzą lampy studyjne... to zupełnie inna bajka

Komentarz

• merger
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 619

wizaż + postprocesing z nastawieniem szczegolnie na to pierwsze, gdyz ulatwia i przyspiesza znaczaco prace fotografa/edytora w pozniejszej obrobce zdjec.

oczywiscie jestem sobie w stanie wyobrazic sesje bez wizazu, ale pozniej od razu mnie skreca na sama mysl o obrobce i pałowaniu sie ze skora.

niestety nie wszyscy przywiazuja wage do tego aspektu.

fajnie jest miec jedna lub pare wizazystek do stalej wspolpracy. jak cos to moge polecic we wroclawiu spoko wizazystki
                    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Hadrian
                      imho nie do końca - inaczej sie wyświeca fota w błysku inaczej w słonecznym a jeszcze inaczej w mieszanym... a co za tym Idze możne być ciężko uzyskać takie światło w studio. możne warto żeby autor wątku o tym wiedział
                      Może i tak ale efekt gładkiej skóry to w największej mierze sprawka wizażu. A tu już naprawdę niewielka różnica jak się wyświeca - makijaż matujący skórę przygotowuje się tak samo.
                      Mamy dwa wątki w tym wątku: jak przygotować modelkę by się nie świeciła i jak świecić w studio. Troszkę rozłączne od siebie.

Różnica bardzo ogólna - w studio możesz mieć za ostre światło oraz za ostry obiektyw (np domknięty do f8 ), stąd większe kłopoty w tuszowaniu skóry i większa zauważalność "błyszczenia" .

Komentarz

• yanovitz
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 99

Zamieszczone przez Yumeka

słyszałam też że możliwe jest nałożenie efektu struktury skóry na zbyt wygładzoną twarz - ale jak??
                        z góry wielkie dzięki..
                        'Miszcz' Kelby opisuje taka metode z uzyciem maski i filtra gornoprzepustowego w ksiazce "Adobe Photoshop CS3 Book for Digital Photographers".

Ale szczerze mowiac to najlepsze efekty uzyskasz stosujac sie do rady Viteza.
                        Fotki na CB

Komentarz

• Yumeka
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 68

Zamieszczone przez Vitez
                          za ostry obiektyw (np domknięty do f8 ), stąd większe kłopoty w tuszowaniu skóry i większa zauważalność "błyszczenia".
                          to w sumie może wiele mówić, ale wtedy też może być problem w ostrością np na rzęsach..

Dorwałam w pożyczkę książkę Kelbiego, jak widze bardzo polecacie, prosta jest w odbiorze, przestudiuję,

dzięki Vitez za ten link do wypowiedzi o wizażu, dużo mi to powiedziało - serio - wiem jakim podkładem i w ogóle czym smarować dziunie w razie gdy nie mam możliwości współpracy z moją wizażystką.
                          Mimo że jestem baba to ciężko było mi wybrać odpowiednie kosmetyki.
                          Dzięki wielkie.

Może sprawozdanie co do CSa może nwet pokażę efekty
                          aaale jeszcze nie wiem jak wyjdzie ze światłami.. czy sobie tym razem poradzimy.
                          pewnie raczej zmiękczone światło, będzie lepsze?
                          nie jestem pewna czy tam dorwę jakie softboksy w wyposażeniu.. ale mam taka nadzieję.

Komentarz

• merger
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 619

jesli masz studio bez softboxow to... zmien studio.
                            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Yumeka
                              pewnie raczej zmiękczone światło, będzie lepsze?
                              nie jestem pewna czy tam dorwę jakie softboksy w wyposażeniu.. ale mam taka nadzieję.

To czym świeciłaś do tej pory?
                              Dobrze podejrzewałem że problem leży również w zbyt ostrym świetle.
                              Do portretów w studio zwykłe trzepnięcie z garnka czy plastra miodu jest beeee.

Komentarz

Pracuję...