[szymura] Wiosna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szymura
    Bywalec
    • 2008
    • 129

[szymura] Wiosna

1.
    2.
    3.
    4.
    5.

Pierwsza poważna seria :-D proszę o krytykę i porady :wink:
    Pozdrawiam.
    450D / 18-55 f3.5-5.6 / 70-200 f4 / 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

• ElizabethBathory

2 cudo, 3 też by było, gdyby ostra była pupa pszczoły :P na 4 wydaje mi się niepotrzebnie obcięty dół i bok gołębia, skoro tyle miejsca pustego z drugiej strony jest, że aż razi. Na ostatnim zdjęciu natomiast kompletnie nie wiem co chciałeś pokazać... bo jeśli niebo, to może trzeba było sobie darować poucinane dachy u dołu, bo tylko drażnią :P

Komentarz

• szymura
      Bywalec
      • 2008
      • 129

Zamieszczone przez ElizabethBathory
      3 też by było, gdyby ostra była pupa pszczoły :P na 4 wydaje mi się niepotrzebnie obcięty dół i bok gołębia, skoro tyle miejsca pustego z drugiej strony jest, że aż razi.
      trochę mi wyszła z głębi :/ a gołąb który jest wroną siedział na kominie i maksymalnie tyle mogłem go pokazać :-D

Dzięki za komentarz i proszę o więcej :wink:
      Ostatnio edytowany przez szymura; 21089.

Komentarz

• Slider
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1052

Zamieszczone przez szymura
        Dzięki za komentarz i proszę o więcej :wink:
        Skoro prosisz, to nie moge odmówić..

Tak po krótce:

Jesli mamy jechać od początku, to na #1, czuć albo niezdecydowanie, albo brak pomysłu. Z dołu poucinane gałęzie, a z góry od 1/3 kadru, smuga kondensacyjna zostawiona przez samolot, tak na oko 11,5 minuty wcześniej. Brak w tym spójności, choć można sobie dorobić do tego filozofię, jakoby to było symboliczne zestawienie pierwszych oznak wiosny z zanieczyszczeniem powietrza, czyli; co cywilizacja robi z naturą..
        Co do #2; zgadzam się z Elą; najlepsze. Tutaj przy okazji najbardziej tchnie wiosną. Jest sobie pszczoła, z kwiatkami na gałęzi.. jasna tonacja zdjęcia, ładnie nasycone kolory, IMHO dobrze dobrana GO, przyjemny bokeh i dośc wolnego miejsca po prawej stronie, żeby zamieścic jakiś tekst i wysłać kartkę do rodziny..:wink: Raczej bez uwag.
        #3 podobnie, choć z racji dużego podobieństwa do poprzedniego zdjęcia, kłóci się z nim trochę pod względem kolorystyki. Inaczej je wywoływałeś, czy przez tą chwilę od zrobienia poprzedniego zdjęcia, słońce zaczęlo zachodzić?:grin: O ile zazwyczaj lubię cieplejsze światło, o tyle tutaj mi nie pasuje. W tym pierwszym bardziej podoba mi się mocniejszy błękit nieba, bardziej naturalne, nasycone kolory, drugie zdjęcie jest nieco inne, choć zdecydowałbym się wystawić tylko jedno z nich (nawet dlatego, żeby nie porównywać;-)) Btw, pszczoła na tym drugim wyszła zbyt centralnie:wink:
        Jeśli chodzi o gołębia, który jest wroną, dla mnie ok. Ładnie ustrzelony, a że nie jesteśmy w portretach, to nie będę się czepiał braku kontry i doświetlania blendą:-)
        W ostatnim Ela ma znowu rację, choć niezupełnie. Nawet jeśli głównym motywem zdjęcia jest niebo (jesli nie mówimy o astrofotografii), to horyzont powinien się znaleźć w kadrze (choćby na samym dole), tak, żeby kompozycja miała opracie. Tutaj po częsci jest dobrze, ale te latarnie zbyt odciągają uwagę (kłóci się to po prostu z faktem, że część poniżej horyzontu ma być jak najmniej ważna), a po drugie gradient nieba kończy się gdzieś w 1/3 kardu od góry i dalej idzie w czerń. Często w takich kompozycjach, gdzie chce się zaakcentowac kolory na niebie, pomaga kadr pionowy i czasem faktycznie dobrze wygląda. Próbowałem skadrować to zdjęcie w ten sposób, ale brakuje trochę więcej własnie tego "stałego lądu":grin:

Wszystkie powyższe rady i uwagi są subiektywne, nie musisz się z nimi zgadzać, choć mam nadzieję, że pomogłem:wink:

Pozdrawiam

Komentarz

• ElizabethBathory

o LOL... ale beton z tym gołębiem ech, blondynka, cóż zrobić :P

Komentarz

• Slider
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1052

Zamieszczone przez ElizabethBathory
            o LOL... ale beton z tym gołębiem ech, blondynka, cóż zrobić :P
            To Ty się tak tylko przefarbowałaś na czarno, czy na avie, to nie Ty?;-)

Komentarz

• szymura
              Bywalec
              • 2008
              • 129

Slider dzięki za kilka krytycznych i pomocnych słów , mój typ to jednak 3 podoba mi się ten nektar na odnóżach, co do ostatniego to powtórzę i zobaczymy co da się wypocić
              C.D.N...
              Ostatnio edytowany przez szymura; 21089.

Komentarz

• fotosc
                Coś już napisał
                • 2006
                • 72

zrezygnuj z niebowego tla
                Sylwester

www.sylwestercwalinski.com

Komentarz

• ElizabethBathory

ano pofarbowałam, trzeba się jakoś kamuflować tak zwana "sztuczna inteligencja" :P
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 19637.

Komentarz

• 1507
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 327

Slider to w kwestii formalnej ten gołąb co nazwałeś wroną to Kawka
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• Slider
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1052

Zamieszczone przez 1507
                      Slider to w kwestii formalnej ten gołąb co nazwałeś wroną to Kawka
                      Hmm.. jakby Ci to powiedzieć..

Zamieszczone przez szymura
                      ..a gołąb który jest wroną siedział na kominie...
                      Zamieszczone przez Slider
                      ..Jeśli chodzi o gołębia, który jest wroną..
                      ..zauważ, że to nie ja go tak nazwałem.. Póki co, odróżniam jescze gołębie od kawek.. i wron:-)

Pozdrawiam

Komentarz

• 1507
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 327

zwracam honor
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=38203

Komentarz

• szymura
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 129

żeczywiście to kawka, a ja całe życie myślałem że tu mi lata stado wron nad dachem, ale czemu kawki kraczą ?

EDIT: już wiem -
                          Kawka jest coraz rzadszym ptakiem lęgowym Polski. W zimie spotykana w wielkich stadach razem z gawronami i wronami siwymi. Ma czarnogranatowe upierzenie i niebieskie oczy. Mniejsza od gawrona.
                          Ostatnio edytowany przez szymura; 21089. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ElizabethBathory

czy my jesteśmy na forum ornitologicznym ?

Komentarz

• Adso
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 310

poszerzamy wiedzę)) w końcu dobrze jest wiedzieć co siedzi na zdjęciu)) natomiast co do zdjęć...jakoś mnie nie przekonują... no, może jeszcze te z pszczołą...natomiast kompletnie nie wiem jaki związek z wiosną ma kawka, gawron, wrona czy inna latająca cholera))
                              galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

Pracuję...