Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.
Ja bym wziął 40d ze względu na dużo lepszy AF. A poza tym na zdjęciach (oprócz tych na których AF nie trafi- to może się zdarzyć w trudnych warunkach) różnicy nie zobaczysz.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Mam 30D i moge Ci polecic, do tego jak cos 50 1.4 i fajna portretowka , cos szerzej by sie przydalo jeszcze, ale to moze z czasem , ewentualnie moze tamron 17-55
Porównując 450d i inne podobne wynalazki xxD to stara dobra 30stka wciąż się broni. Różnica między 30d a 40d jest jednak znaczna na korzyść wyższego modelu. Puszka z samym standardem i to na cropie to wyzwanie. Gdybyś to 50mm zapiął na FF to inna sprawa. A może 40d i tamronik 17-35 lub 17-50, parę złotych dołożysz, ale może być radocha.
miałem 4oD i mam 3oD sprzedałem czterdziestkę ze względów finansowych i wkurzającego LCD i okazało się że 3od wcale nie ma lepszego lcd (przeżółca) to jeszcze AF jest według mnie nieco gorszy coby nie powiedzieć że dosyć nawet kiepskawy...
ale i tak będzie on lepszy od puszek xxxD kup 30d + 50mm 1.4 albo wspomnianego wcześniej tamrona 17-50 2.8 (miałem i do zastosowań amatorskich jest jak najbardziej ok) i ciesz się i rób zdjęcia;-)
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.
Pozdrawiam. Tomek
Ja mam od ponad roku 30D i jestem z niego bardzo zadowolony.
Rozważałem zamianę na 40D, lub na 50D, ale nie znalazłem sensownego powodu, aby to zrobić.
Przymierzałem się do 5dmk2, ale odkąd w miarę, jak ubywało ofert sprzedaży, rosła cena, więc postanowiłem z zakupem poczekać na "po kryzysie".
Pozdrówka
30D jest jak najbardziej OK. Wielkiej różnicy nie odczujesz. Ja co prawda mam 24-105IS USM do mojej 30-tki i z tym obiektywem 99% przypadkach AF trafia, nawet w trudnym oświetleniu.
30D, w drodze C10-22, 24-105/4 IS, Speedlite 580EX II, Lowepro Flipside 300 i się powoli rozwija... no i jeszcze jakaś małpka po drodze.
jeśli chodzi o wróżbitów to sami nie wiedzą co z tą złotowką będzie.szkoda, że nie zdecydowałeś się szybciej. teraz ciężko będzie coś wyrwać np; 50D używanego za mniej jak 2900zł. był w tym tygodniu taki na allegro - chyba nawet dwa, ale już poszedł. nie miałem 30D, tylko 40D-50D, lecz myślę, że 30D to wciąż dobry zakup. miałem wcześniej 350D - nie mogłem na niego narzekać bo zdjęcia robił dobre- ale modelami xxD po prostu lepiej się te zdjęcia robi.
Miałem w dość krótkim czasie 20D/30D/40D. Teraz zostałem przy 40D lecz różnicy w zdjęciach tych modeli nie ma praktycznie żadnej. 30D tak samo zresztą jak 5D ma taki przyżółcony wyświetlacz. Za to różnicę w działaniu autofocusa można poczuć od razu, nie tylko w celności ale również w szybkości.
Jeśli budżet masz ograniczony to tak jak koledzy pisali 30D + tamron i można robić świetne fotki
Czyli co ?Aleksandro poza wypaśnym nickiem masz do dodania ? co to jest "szalu" ?? - do mojego też szalu nie dodali...
W temacie :
10D (mam) oraz 30D (miałem) i 40D (mam) którego używam nadal - jesli chodzi o AF - to pewnym jest że 40D ma AF najlepszy. 30D - nie wiele gorzej - pod warunkiem, że nie masz jednego i drugiego "na raz " widać różnicę... wolę 40D bezapelacyjnie ......
Nie ma co pierniczyć w 40D - przez pomyłkę wstawili normalny AF.
Hej Ho !
KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
Komentarz