Czy warto jeszcze kupić 30D???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomash23
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 16

Czy warto jeszcze kupić 30D???

Witam,

Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.

Pozdrawiam. Tomek
  • szandor
    Uzależniony
    • 2005
    • 624

Ja bym wziął 40d ze względu na dużo lepszy AF. A poza tym na zdjęciach (oprócz tych na których AF nie trafi- to może się zdarzyć w trudnych warunkach) różnicy nie zobaczysz.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• tom517
      Początki nałogu
      • 2007
      • 495

Mam 30D i moge Ci polecic, do tego jak cos 50 1.4 i fajna portretowka , cos szerzej by sie przydalo jeszcze, ale to moze z czasem , ewentualnie moze tamron 17-55

Komentarz

• himi
        Zablokowany
        • 2006
        • 2638

Porównując 450d i inne podobne wynalazki xxD to stara dobra 30stka wciąż się broni. Różnica między 30d a 40d jest jednak znaczna na korzyść wyższego modelu. Puszka z samym standardem i to na cropie to wyzwanie. Gdybyś to 50mm zapiął na FF to inna sprawa. A może 40d i tamronik 17-35 lub 17-50, parę złotych dołożysz, ale może być radocha.

Komentarz

• Gringo997
          Uzależniony
          • 2007
          • 516

miałem 4oD i mam 3oD sprzedałem czterdziestkę ze względów finansowych i wkurzającego LCD i okazało się że 3od wcale nie ma lepszego lcd (przeżółca) to jeszcze AF jest według mnie nieco gorszy coby nie powiedzieć że dosyć nawet kiepskawy...

ale i tak będzie on lepszy od puszek xxxD kup 30d + 50mm 1.4 albo wspomnianego wcześniej tamrona 17-50 2.8 (miałem i do zastosowań amatorskich jest jak najbardziej ok) i ciesz się i rób zdjęcia;-)
          Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• Viracocha
            Uzależniony
            • 2004
            • 853

Ja poleciłbym ci wziąć 30D + Tamrona 17-50.

Komentarz

• m_o_b_y
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1095

Zamieszczone przez tomash23
              Witam,

Niestety ostatnio musiałem pozbyć się 450D bo potrzebowałem gotówki, ale teraz sytuacja wróciła do normy i chciałbym wrócić do fotografii. Z 450D byłbym całkowicie zadowolony, gdyby nie rozmiary i "plastikowość". Chociaż może nie do końca byłem z niego zadowolony, bo czasem niewiadomo dlaczego mocno przepalał zdjęcia (nie pomagały zmiany sposobu pomiaru światła). Czytałem, że wielu użytkowników tego modelu miało z tym mniejsze lub większe problemy, ale nie było na to jednoznacznego rozwiązania. Miałem w rękach 40D i ten aparat chyba całkowicie by mnie satysfakcjonował, ale niestety cena troszkę za duża. Wolałbym różnice w cenie przeznaczyć na obiektyw. I teraz pytanie - czy warto jeszcze kupować 30D, czy na tyle odstaje on od 40D, że lepiej dooszczędzać? Mam około 2,5 tyś i w tej cenie mógłbym dopaść 30D i 50 F1,4/85 F1.8. Gdybym kupił używanego 40D to starczyło by mi tylko ewentualnie na kita z IS lub 50 F1.8 (też używaną). Nie wiem na co się zdecydować, a kadry uciekają.

Pozdrawiam. Tomek

Ja mam od ponad roku 30D i jestem z niego bardzo zadowolony.
              Rozważałem zamianę na 40D, lub na 50D, ale nie znalazłem sensownego powodu, aby to zrobić.
              Przymierzałem się do 5dmk2, ale odkąd w miarę, jak ubywało ofert sprzedaży, rosła cena, więc postanowiłem z zakupem poczekać na "po kryzysie".

Pozdrówka
              m_o_b_y
              --------------------------------------------------------

Komentarz

• tgrzyska
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 18

30D jest jak najbardziej OK. Wielkiej różnicy nie odczujesz. Ja co prawda mam 24-105IS USM do mojej 30-tki i z tym obiektywem 99% przypadkach AF trafia, nawet w trudnym oświetleniu.
                30D, w drodze C10-22, 24-105/4 IS, Speedlite 580EX II, Lowepro Flipside 300 i się powoli rozwija... no i jeszcze jakaś małpka po drodze.

Komentarz

• irekaro
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 262

jeśli chodzi o wróżbitów to sami nie wiedzą co z tą złotowką będzie.szkoda, że nie zdecydowałeś się szybciej. teraz ciężko będzie coś wyrwać np; 50D używanego za mniej jak 2900zł. był w tym tygodniu taki na allegro - chyba nawet dwa, ale już poszedł. nie miałem 30D, tylko 40D-50D, lecz myślę, że 30D to wciąż dobry zakup. miałem wcześniej 350D - nie mogłem na niego narzekać bo zdjęcia robił dobre- ale modelami xxD po prostu lepiej się te zdjęcia robi.
                  canon

Komentarz

• bakulik
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 767

Zamieszczone przez Viracocha
                    Ja poleciłbym ci wziąć 30D + Tamrona 17-50.
                    Bardzo dobry zestaw. Używałem takiego półtora roku, teraz po zakupie nowego aparatu 30D sobie zostawiłem jako backup.
                    Pozdrawiam
                    Łukasz Bakuła
                    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

http://canon-board.info/showthread.php?p=359326
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• maki1000
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 148

Miałem w dość krótkim czasie 20D/30D/40D. Teraz zostałem przy 40D lecz różnicy w zdjęciach tych modeli nie ma praktycznie żadnej. 30D tak samo zresztą jak 5D ma taki przyżółcony wyświetlacz. Za to różnicę w działaniu autofocusa można poczuć od razu, nie tylko w celności ale również w szybkości.

Jeśli budżet masz ograniczony to tak jak koledzy pisali 30D + tamron i można robić świetne fotki

Komentarz

• Aleksandra de Soleil
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 16

z 30 D to szalu nie ma
                          niestety
                          PROFESJONALNA FOTOGRAFIA DZIECIĘCA Aleksandra de Soleil
                          www.fotograf-dzieciecy.pl
                          www.akademia-fotografii-dzieciecej.pl

Komentarz

• delaa
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 168

Zamieszczone przez Aleksandra de Soleil
                            z 30 D to szalu nie ma
                            niestety
                            Czyli co ?Aleksandro poza wypaśnym nickiem masz do dodania ? co to jest "szalu" ?? - do mojego też szalu nie dodali...

W temacie :
                            10D (mam) oraz 30D (miałem) i 40D (mam) którego używam nadal - jesli chodzi o AF - to pewnym jest że 40D ma AF najlepszy. 30D - nie wiele gorzej - pod warunkiem, że nie masz jednego i drugiego "na raz " widać różnicę... wolę 40D bezapelacyjnie ......

Nie ma co pierniczyć w 40D - przez pomyłkę wstawili normalny AF.

Hej Ho !
                            KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                            No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

Zamieszczone przez Aleksandra de Soleil
                              z 30 D to szalu nie ma
                              niestety
                              nie przesadzaj, cóż można chcieć od amatorskiej puszki sprzed kilku lat. Czasami mam wrażenie, że ma lepszy AF niż stara piątka...??

Komentarz

Pracuję...