5D Mark II - Filmy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

5D Mark II - Filmy

Wycięte z "5D mark II - pierwsze wrażenia" - http://canon-board.info/showthread.php?t=38479

Zamieszczone przez Cichy

Na minus:

- ten sam AF
    Ja obstawiam dalej że nie ten sam, przynajmniej nie identyczny

Bardziej jestem zawiedziony trybem filmowym.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
  • -jaro-
    Bywalec
    • 2007
    • 136

Zamieszczone przez ripek
    Bardziej jestem zawiedziony trybem filmowym.
    A mozesz rozwinac ten watek? Nie ukrywam, ze dla mnie, jako ze posiadam glownie obiektywy manualne, tryb filmowania jest dosc istotnym ficzerem. Glownie chodzi mi o zabawe glebia ostrosci.
    jarek

Komentarz

• ripek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1486

Zamieszczone przez -jaro-
      A mozesz rozwinac ten watek? Nie ukrywam, ze dla mnie, jako ze posiadam glownie obiektywy manualne, tryb filmowania jest dosc istotnym ficzerem. Glownie chodzi mi o zabawe glebia ostrosci.
      jarek
      Wrzuce filmik który pokazuje jak w praktyce działa ten tryb. Generalnie nie jest to łatwe.
      Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

jarek
        nie mozesz regulowac przysłony, tylko aparat robi to za cię..

Komentarz

• -jaro-
          Bywalec
          • 2007
          • 136

Zamieszczone przez Cichy

A propos trybu filmowego - a jak sobie wyobrażacie, by aparat filmował na 1.2 w słoneczny dzień ? 1/30 nawet na ISO 50 nie da rady przecież, dlatego aparat przymyka przesłonę.
          Sa szare filtry jak by co a przyslone to przeciez sam sobie przestawiam na obiektywie (pislalem, ze uzywam glownie starych zeissow)
          jarek

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Sa szare filtry jak by co a przyslone to przeciez sam sobie przestawiam na obiektywie (pislalem, ze uzywam glownie starych zeissow)
            jarek
            Bym musiał kupować z 5 różnych średnic razy 2 różne stopnie szarości, żeby było profi
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• marekb
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2273

jarek
              Jeśli chodzi o filtry to owaorzy ci szkło ale dalej nie masz wpływu ustawienia dokładniej GO. Jesli znów ręcznie będziesz ustawial to zaś z naświetleniem klatki będą problemy, jesli w ogóle puszka nie zablokuje trybu.
              włączanie i wylączanie trybu nagrywania też tak ficzersko bo przyciskiem set w kółku to robisz. nagrałem raptem 36sek co zajmięło na karcie 171MB więc najgorzej nie jest. Obraz fajny i wykosze wszystkich kamerunów w okolicy...

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Cichy
                A propos trybu filmowego - a jak sobie wyobrażacie, by aparat filmował na 1.2 w słoneczny dzień ? 1/30 nawet na ISO 50 nie da rady przecież, dlatego aparat przymyka przesłonę.
                To nie tak działa. Czas może być krótszy niż 1/30s a aparat wtedy wydłuża czas między rejestracją kolejnych klatek.
                Jeśli np. czas naświetlania wynosi 1/30s to odstęp między klatkami jest 0s.
                Jeśli czas wynosi 1/100s to odstęp między rejestracją kolejnych klatek wynosi 1/30 - 1/100s ~ 1/40s.
                Dlatego spokojnie można filmować na ISO50 z otwartą przysłoną (jeśli aparat zechce tak ustawić), dopóki starczy minimalnego czasu migawki (1/8000s)
                Digart

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez MMM
                  To nie tak działa.
                  Po stop klatkach wnioskuję, że nie jest tak, jak piszesz. Jest 1/30 raczej na pewno. Gdybym robił w dzień dynamiczne sceny to bym widział żabie skoki, nawet na 30fps, a tak klatki są płynne.

W ogóle gadżet typu filmy był chyba zrobiony na ostatnią chwilę, bo żadna klawiszologia nie jest oznaczona jako sterująca do filmów a menu filmów jest gdzieś schowane głęboko na szarym końcu.
                  Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

MMM, ale nie możesz ustawić ręcznie przysłony, chyba że pan z CP znów czegoś nie wie...??

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez Cichy
                      Po stop klatkach wnioskuję, że nie jest tak, jak piszesz. Jest 1/30 raczej na pewno. Gdybym robił w dzień dynamiczne sceny to bym widział żabie skoki, nawet na 30fps, a tak klatki są płynne.
                      Możliwe że 5D2 przy filmowaniu ma priorytet aby ustawiać czas 1/30s jeśli tylko się da. Ale to nie znaczy że nie da się filmować z krótszym czasem.
                      Digart

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez MMM
                        Możliwe że 5D2 przy filmowaniu ma priorytet aby ustawiać czas 1/30s jeśli tylko się da. Ale to nie znaczy że nie da się filmować z krótszym czasem.
                        Niestety, żadnych opcji do korygowania ustawień nagrywania w puszce nie ma. Tylko rozdziałka, audio i tryb AF (ciągły, na "twarz" i jakiś tam jeszcze).

Komentarz

• kicha
                          Zablokowany
                          • 2008
                          • 119

Zamieszczone przez MMM
                          Dlatego spokojnie można filmować na ISO50 z otwartą przysłoną (jeśli aparat zechce tak ustawić), dopóki starczy minimalnego czasu migawki (1/8000s)

teori ciekawa niestety nie prawdziwa

gdyby tak było moglibyśmy mieć 30 fot na sekunde z czasem 1/8000 i rozmiarze 1920 pix - czyli wcale nie takim małym. dlaczego stado fotoreporterów nagle nie oszalało ze szczęścia ?

ano dlatego że tak jak napisał Cichy czas naświetlania wynosi 1/30 i każda pojedyńcza klatka jest poruszona. tak jak poruszona byłaby robiąć zdjęcie na 1/30 tej samej sceny
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez MMM

nie ma czegos takiego jak priorytet 1/30

nagrywa 30 k/sek = 1/30 na klatke

oczywiście że się da ale szybszy czas naświetlania nie jest realizowany dłuższym czasem miedzy klatkami

1/2000 sek na klattke to 2000 klatek na sekunde
                          Ostatnio edytowany przez kicha; 21686. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• -jaro-
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 136

No nic. Poczekamy na pierwszy filmik z manulanym obiektywem i regulacja przyslony w czasie ujecia.
                            jarek

Komentarz

• Canion
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 551

jest coś takiego
                              A quick test to demonstrate how a adapted Nikon 17-35 f2.8 AFS lens used in full manual can offer full aperture control on a Canon Eos5DmkII after an AE lock. Apologies for the wobble, today is very windy and they don't like tripods too much where I was shooting. You can also hear that on the onboard audio, an separate mic is certainly needed to eliminate lens aperture noises.

Komentarz

Pracuję...