Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Canon EOS 5D Mark II

21.1MP CMOS-wide Picture
    DIGIC4 chip
    3.9 fps Continuous
    Max. burst: JPEG Large/Fine: Approx. 78 shots (Approx. 310 shots),
    RAW: Approx. 13 shots (Approx. 14 shots)
    9 point AF system + 6 assists
    ISO 100-6400 (expand L50, a development H1 12800, the second expansion H2 25600), Full Auto, Creative Auto: ISO 100 - 3200 set automatically
    Viewfinder 98% rate outlook
    3.0 "920,000-pixel LCD (UCC with reflective coating. Reflection of the sun)
    Live View
    HD Movie Mode stereo recording up to 29 minutes FULL HD
    Recording size: 1920x1080, 640x480
    14bitRaw (21.10Mpx. SRaw1 (10Mpx). SRaw2 (5.2Mpx)
    AF-focus adjustment
    Automatic dust removal system.
    Dimensions (W x H x D): 152 x 113.5 x 75 mm
    810 grams weight

http://www.dpreview.com/news/0809/08...n_5dmarkII.asp
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner
  • dodek
    • 2007
    • 2

Nawet jest juz cena sugerowana $2699 za body
    body + 24-105 $3,499
    http://www.usa.canon.com/templatedat...17_5dmkii.html
    5D+grip, 35 2.0,24-70 2.8, 70-200 2.8 IS 580 II,...

Komentarz

• kmleon
      Początki nałogu
      • 2007
      • 315

A mnie zastanawia i niepokoi trochę fakt

"Nine AF points — eight horizontal-line sensitive at f/5.6 and one cross-type, vertical-line sensitive at f/2.8 — combine with six invisible Assist AF points to provide speedy and precise focusing of even fast moving subjects."

ze strony canon'a:

czyli QPA?

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

no to dołożę video rejestrację do swoich usług

Komentarz

• KvM
          Bywalec
          • 2007
          • 208

No chyba ograniczą na europę to nagrywanie filmów do 15 minut, bo jakoś nie mam chęci płacić ekstra 10% cła...
          hm...

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez kmleon

"Nine AF points — eight horizontal-line sensitive at f/5.6 and one cross-type, vertical-line sensitive at f/2.8 — combine with six invisible Assist AF points to provide speedy and precise focusing of even fast moving subjects."

ze strony canon'a:

czyli QPA?
            No też mnie to dziwi.
            Za to Akustyk dali uszczelki !!!!!!
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Na stronie Galbraitha jest dość dokładny opis: http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-9316-9603
              Wyjaśniona jest sprawa AF-a dlaczego taki. Myślę, że na ten temat będzie mnóstwo biadolenia ale zobaczymy jak to będzie działało w praktyce.
              Galbraith pisze też dość sporo o filmikach i wynika z tego, że to jest całkiem nieźle rozwiązane. W każdym razie działa kontrast AF i automatyka naświetlania.
              Kapitan Wagner

Komentarz

• konradl
                Uzależniony
                • 2004
                • 980

tam we wglebieniu na palce (za gripem) widze czujki ir? w 20d baaardzo wnerwial mnie kabelkowy wyzwalacz

Komentarz

• paweleverest
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1138

Zamieszczone przez kmleon

ze strony canon'a:

czyli QPA?
                  Niestety Qpa do kwadratu . Tak jak pisałem w słynnym wątku "... i co dalej" Canon nie ma miejsca żeby w swoja oferte właozyc aparat FF za 2600$ z poprawionym do poziomu 40D AF gdyż zapotrzebowanie na jego topowe maszynki 1Ds zmalało by radykalnie

Komentarz

• roofman
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 386

Zamieszczone przez konradl
                    tam we wglebieniu na palce (za gripem) widze czujki ir? w 20d baaardzo wnerwial mnie kabelkowy wyzwalacz
                    Tak:
                    Connectivity
                    • USB 2.0 Hi-Speed
                    • AV out (video & audio *)
                    • HDMI connector *
                    • Microphone input *
                    • PC Sync flash terminal
                    • Communication terminal on base for WFT-E4
                    InfraRed *

* Changes or additions compared to the EOS 5D

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Co do tego AF-a to środkowy jest potrójnej precyzji dla obiektywów 2.8 i więcej, a dwa z tych niewidocznych są dla takich szkieł krzyżowe.

No i tu jest wyjaśnienie czemu tak:
                      Canon USA's Westfall says the reason for that is the "6 Assist AF points plus center point were deemed to provide a higher level of performance for AI Servo AF than the center point-only arrangement of the [40D and] 50D." Given that we've previously found the overall autofocus performance of the 5D to be decent, while the 40D's tracking capability has been erratic, if Canon had to choose between the two for the 5D Mark II they likely have chosen well.
                      Algorytm AF uwzględnia też temperaturę barwową światła i odblaski.

Oczywiście najlepsze wyjaśnienie podał kolega wyżej. Ta puszka jest zbyt blisko Ds-a, a pod pewnymi względami jest lepsza. W związku z tym musieli postawić jakąś barierę. Co nie oznacza oczywiście, że ten AF będzie do niczego.
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• PanBobek

Ojtam, biadolicie.

Poczekajmy na pierwsze testy i sample. Może się się okazać, że AF został poprawiony i na serio będzie fajnie zasuwał.

Komentarz

• kmleon
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 315

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          Oczywiście najlepsze wyjaśnienie podał kolega wyżej. Ta puszka jest zbyt blisko Ds-a, a pod pewnymi względami jest lepsza. W związku z tym musieli postawić jakąś barierę. Co nie oznacza oczywiście, że ten AF będzie do niczego.
                          To prawda. Trzeba poczekać na jakieś wiarygdne testy. AF z 40D wcale nie musi być pewniejszy tylko dzięki zastosowaniu wszystkich punktów krzyżowych. Moje doświadczenia z 40D wskazują, że jego AF jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury i siłę oświetlenia. Jeśli to było by w 5D II poprawione - znaczy uwzględnione w pomiarze AF, to powinno dać poprawę. Jak dla mnie, przy takim rozkładzie punktów AF, jaki canon zaprezentował - wystarczy, żeby ten centralny był doskonały i tak głównie z niego bym pewnie korzystał.

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Zamieszczone przez paweleverest
                            Niestety Qpa do kwadratu . Tak jak pisałem w słynnym wątku "... i co dalej" Canon nie ma miejsca żeby w swoja oferte właozyc aparat FF za 2600$ z poprawionym do poziomu 40D AF gdyż zapotrzebowanie na jego topowe maszynki 1Ds zmalało by radykalnie
                            Paweł co ty piszesz?
                            To jest taki sam AF jak w 50D tylko z dodanymi punktami servo w środku.
                            wszystkie krzyżowe do 5.6 centralny podwójnie przy 2.8.

40D miał ten właśnie mankament, że przy ptakach na serwo łatwo się gubił bo brakowało krycia.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Dzisiaj firma Canon przedstawiła pełnoklatkową lustrzankę cyfrową EOS 5D Mark II. Nowy model wyposażono w matrycę o liczbie 21.1 megapikseli, obsługiwaną przez procesor DIGIC IV, o zakresie czułości ISO 100-6400 (z możliwością rozszerzenia o ISO 50 i ISO 12800 oraz 25600) i mogącą pracować z prędkością 3.9 klatek na sekundę w serii. ...
                            Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422. Powód: Automerged Doublepost
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Właśnie obejrzałem filmiki... HV20 w odstawkę!
                              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...