Co daje osłona przeciwsłoneczna oprócz tego że osłania przed słoncem?![]()
W jakich warunkach jest najbardziej przydatna?
Co daje osłona przeciwsłoneczna oprócz tego że osłania przed słoncem?![]()
W jakich warunkach jest najbardziej przydatna?
Osłona pomaga chronić przednią część obiektywu. Jak juz dziś mialem okazję napisac w innym watku, osłonę w 70-200 mam kompletnie zdemolowaną (na zewnątrz), ale obiektyw jest prawie nietknięty.
Zwróć uwagę, że jeśli "przyładujesz" obiektywem o jakąś przeszkodę/ścianę, to osłona, jako dość giętki kawałek plastiku, zamortyzuje uderzenie. Choćby łamiąc się przy tymale i tak to niewielki wydatek w porównaniu do ceny szkła.
na przyklad zabezpiecza przednia soczewke/filtr przed kroplami wody. Dosc duzo fotografuje w warunkach silnej mgly przechodzacej w mrzawke i dzieki oslonie nie musze wycierac/osuszac szkla. Dodatkowo folia polaryzacyjna nie lubi kontaktu z woda czyli dodatkowy plusZamieszczone przez Khazad
![]()
Dzieki za odpowiedzi. Muszę sobie taką sprawić koniecznie.
Aha mam jeszcze pytanie. Kiedy przydaje się blokada lustra?
Ostatnio edytowane przez Khazad ; 02-06-2005 o 14:24
Jak musisz zrobic zdjecie gdzie male drganie (spowodowane klapnieciem lustra) moze go zepsuc. Np. masz niestabilny statyw a chcesz zrobic jakies nocne zdjecie na srednio dlugim czasie (1 sek). Przy baaaaaardzo dlugich czasach klapniecie lustra nie pogarsza bardzo ostrosc zdjecia.Zamieszczone przez Khazad
A przy fotgrafowaniu ptakow np jest to potrzebne? Czy zdjęcie jest zrobione przy pierwszym naciśnieciu spustu czy przy drugim?
Eee, ze mnie żaden wielki fotograf nie jest (nawet gorzej, jak się ostatnio dowiedziałemZamieszczone przez Khazad
) ale nie wydaje mnie się - przecież jeśli już siedzisz w tej kryjówce pół dnia i w końcu doczekałeś się wymarzonego momentu, to nie pozwolisz sobie na sekundę blackoutu dla wyeliminowania drgań, bo moment szlag trafi!
muflon: AUUU Polaco, sorry, zrobiłem "edit" zamiast "quote" :-(((( jeśli możesz, to wyedytuj tego posta do pierwotnej postaci
Hmmm, zebym ja teraz pamietal co ja tam pisalemChodzilo mi na pewno o to ze przy fotografii przyrodniczej (w tym ptaki), gdzie stosuje sie czesto bardzo dlugie ogniskowe, uzywa sie MLU (mirror lock up) zeby zapobiec poruszenia zdjecia jak lustro sie podniesie.
Ostatnio edytowane przez Polaco ; 02-06-2005 o 19:50
Sugerowalbym uprzejmnie aby ktorys z moderatorow przeniosl ten watek do podforum 'dla poczatkujacych'. Wazna wszak kwestia 'oslon' jest znacznie ogolniejsza niz dzial Canon dSLR.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Nie wydaje mnie się. Może ewentualnie do obiektywów (bo chodzi o osłony na obiektywy), ale sama dyskusja jest jak najbardziej OK (pomijając moją wpadkę na czerwono ;-) ).Zamieszczone przez Pszczola
Aha, co to tego blackout o ktorym wspomina Muflon w moim poscieto nie musi to byc sekunda, jak masz dobry (czyt. ciezki) statyw, to drgania bardzo szybko wygasaja, praktycznie mozesz 2 razy pod rzad nacisnac spust, aha, przez "spust" rozumiem spust w wezyku spustowym.