Sigma 150-500 i 120-400 z OS - opinie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mmosk
    Coś już napisał
    • 2005
    • 70

Sigma 150-500 i 120-400 z OS - opinie

Witam.
    Raz zamknieto podobny temat bo Vitez wskazal na odnosnik do informacji o Sigma 50-500. Ale to nie tao. Tak wiec skoro pojawily sie juz do Canona to moze ktos ktoregos z nich juz posiada, testowal i moze cos powiedziec.
    Mateusz Moskalik
    http://www.arktyka.org.pl, http://www.wild-arctic.eu
    Canon 5D + obudowa Ikelite + Ikelite DS51, , , statywy GIOTTO's, plecaki Lowepro, skrzynie transportowe PELI
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

Przyłączam się do pytania.

Komentarz

• pedro
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 39

Dziękuję za reakcję. Obiektyw wygląda ciekawie Sigma 150-500/F5-6.3 DG OS HSM

P.S. Duża prośba do Viteza o większą rozwagę w zamykaniu wątków.
      Ostatnio edytowany przez pedro; 4784.
      C 50D; C30+BP300; Minolta x300; 24-105 ; 28-90 II; C 100-300 USM; Vivitar 35-75; C Speedlite 380; trochę M42 i żadnego pojęcia o foceniu

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

jakis czas temu porownywaalem 50-500 z 400 5,6L .. oczywiscie lepiej wypadla stalka ale bigma (pomijajac domykanie przyslony i tym samym roznice w czasach) niewiele jej ustepowala.. chetnie sie dowiem jak wypada ta "odmłodzona" bigma 8)

a OS fajna rzecz tylko szkoda, ze kosztem tych 100mm ??:

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Pisałem już o tym w którymś wątku: nie wiem czy zauważyliście, ale Sigma zrezygnowała w nazwach tych obiektywów z oznaczenia EX, więc być może będzie to niższa półka niż 50-500...

Komentarz

• Shadow
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1572

Zamieszczone przez jotes25
            Pisałem już o tym w którymś wątku: nie wiem czy zauważyliście, ale Sigma zrezygnowała w nazwach tych obiektywów z oznaczenia EX, więc być może będzie to niższa półka niż 50-500...
            No właśnie dlatego jakiś test lub kogoś wrażenia mile widziane. Nic nie znalazłem w sieci. A może coś takiego http://www.dpreview.com/news/0610/06...eiss1700f4.asp

Komentarz

• Lulu1988
              Uzależniony
              • 2007
              • 522

Chyba zrezygnuję z C100-400 Nie chodzi tu o ogniskową...Przekonał mnie ten ciekłokrystaliczny wyświetlacz Tylko przy okazji zatrydnię z 4 sztangistów, żebym mógł robić fotki 'z ręki', a dokładniej z ośmiu. 256kg rozłożone na 4 to nie tak dużo
              Ciekawi mnie tylko co za silnik oni tam wsadzili co by napędzał taką masę. Jedyne co mi przychodzi do głowy to miniaturowy silnik na wzór tego z F1 W końcu prezycja jest jednym z priorytetów...
              Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• pedro
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 39

"Tylko przy okazji zatrydnię z 4 sztangistów, żebym mógł robić fotki 'z ręki', a dokładniej z ośmiu. 256kg rozłożone na 4 to nie tak dużo"

A może samobieżny statyw
                Ale szkiełko wygląda super, ciekawa jaka średnica filtra. Choć może w tym wypadku lepiej używać określenia "kaliber"
                C 50D; C30+BP300; Minolta x300; 24-105 ; 28-90 II; C 100-300 USM; Vivitar 35-75; C Speedlite 380; trochę M42 i żadnego pojęcia o foceniu

Komentarz

• pedro
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 39

Tutaj troszeczkę informacji o tym szkiełku.

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez pedro
                    A może samobieżny statyw

designed for Sigma 200-500/2,8

koniec offtopa - wracamy do tematu:

Zamieszczone przez pedro
                    Tutaj troszeczkę informacji o tym szkiełku.
                    linki do dpreview to juz były [ziew] daaaaawno [/ziew]
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=30105

skoro jednak juz zbieramy informacje o tych szkłach to warto zwrócić uwagę, że pojawiły się one też na oficjalnych stronach producenta:

120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS HSM
                    (EN) http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...47&navigator=3
                    (PL) http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/192

150-500mm F5-6.3 APO DG OS HSM
                    (EN) http://www.sigmaphoto.com/lenses/len...48&navigator=3
                    (PL) http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/193

i na koniec drobna uwaga porzadkowa!
                    namnożyło się dość sporo tych telezoomów Sigmy:
                    Sigma Corporation of America is a subsidiary of the Sigma Corporation, a Japanese based family owned manufacturer of DSLR cameras, camera lenses and camera accessories. Founded in 1961, Sigma Corporation prides itself on high quality and innovative photographic equipment

Witaj na oficjalnej stronie dystrybutora SIGMA w Polsce! Marka SIGMA to największy na świecie niezależny producent obiektywów do aparatów

zarówno do 400mm (80-400, 135-400, 120-400) jak i do 500mm (50-500, 150-500, 170-500, 200-500), jedne są EX, inne OS, jeszcze inne HSM; nietrudno o pomyłkę,
                    więc zwracajmy proszę większa uwagę o którym konkretnie obiektywie jest mowa!
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• pedro
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 39

W jednym z linków podanych przez Gwozdzt znalazłem taką oto adnotację.

"W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania."

O co tu właściwie chodzi? Tak z polskiego na nasze. Ponieważ fotografuję analogami (jakoś nie mogę przekonać się do cyfry) i szczerze mówiąc nie bardzo wiem czy do analoga są one przydatne.

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Zamieszczone przez pedro

"W razie użycia tego obiektywu z lustrzankami cyfrowymi o matrycy większej niż format APS-C lub z lustrzankami na film 35mm, wystąpi efekt przysłaniania."

O co tu właściwie chodzi? Tak z polskiego na nasze. Ponieważ fotografuję analogami (jakoś nie mogę przekonać się do cyfry) i szczerze mówiąc nie bardzo wiem czy do analoga są one przydatne.
                        To znaczy że nie są - a przynajmniej nie w całym zakresie ogniskowych, ponieważ nie kryją kółka obrazowego o średnicy 44mm (klatka filmu 35mm)
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• piotrgr
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 164

Zamieszczone przez pedro

Raczej pomyłka na stronie bo to nie są obiektywy przeznaczone do lustrzanek z cropem, te Sigma oznacza DC

Komentarz

• pedro
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 39

No chyba jednak tylko do cyfrówek. Poczytajcie tutaj

Komentarz

• mmosk
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 70

Zamieszczone przez pedro
                              No chyba jednak tylko do cyfrówek. Poczytajcie tutaj
                              Tu takze niczego nie ma. a te obiektywy sa do pelnych klatek. Oznaczenie DC jest do nepelnoklatkowych a DG to tylko oznacza konstrukcje i dodatkowe powloki na soczewkach.
                              Mateusz Moskalik
                              http://www.arktyka.org.pl, http://www.wild-arctic.eu
                              Canon 5D + obudowa Ikelite + Ikelite DS51, , , statywy GIOTTO's, plecaki Lowepro, skrzynie transportowe PELI

Komentarz

Pracuję...