Czy zdjęcia z DSLR lepiej oglądać na monitorze?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Czy zdjęcia z DSLR lepiej oglądać na monitorze?

cześć,
    zrobiłem dzisiaj kilkanaście odbitek w formacie 20x30 w Media Markt i mam mieszane uczucia. Ogólnie zdjęcia są fajne, takie jak chciałem itd. Jednak jest pewien mankament: kiedy oglądam je naprawdę z bliska, stwierdzam, że nie są aż tak ostre jak to co widzę na monitorze. Wiem, że to nie jest najlepszy lab, mam już nieco lepsze odbitki z innych miejsc, ale zacząłem się zastanawiać: jakikolwiek lab by to nie był, to zawsze wchodzi w grę dodatkowy element przetwarzania obrazu, który musi powodować utratę jakości.

Czy więc lepiej zdjęcia z cyfrówek oglądać na (dobrych ) monitorach
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Tak samo jak monitor przetwarza dane, tak i lab. Dobry lab i dobry papier nie powinien powodować strat jakości.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

No niby tak, ale chodziło mi o dodatkowy element związany z "obróbką" światłem i wadami z tego wynikającymi. I nie żebym marudził ;-) , moje dzisiejsze odbitki są OK, po prostu z lupą widać różnicę, i stąd moje pytanie.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Ale monitor też obrabia światłem Też ma niedoskonałości: nie do końca płaski kineskop, zła konwergencja itd. A fotek nie ogladaj przez lupę. Przecież nie jesteś onanistą.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Jak to nie jest? A to czerwone L w podpisie?

Kubman, Probowales drukowanych? Ponoc sa ostrzejsze od tych z labu... Ja na swoja IP5000 zlego slowa nie moge powiedziec.
          ...

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
            No niby tak
            Nie niby ale po prostu - ja bym nigdy nie dal zdjec do MediaMarkt , 20x30... niezaleznie od przebitki cenowej.
            Jak juz decyduje sie placic za to, co robie za darmo (fotki cyfrowe) - to po starannym wyborze labu pod wzgledem jakosci (kilka fotek testowych w roznych formatach do kilku labow - drogie ale daje dobry przekroj) i cen .

Komentarz

• kavoo
              Zablokowany
              • 2004
              • 1173

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              Tak samo jak monitor przetwarza dane, tak i lab.
              Wybacz Tomku, ale jestes w bledzie - nie ma takiej mozliwosci, zeby zdjecie na monitorze "dzialalo" tak samo jak na papierze z labu.
              Sprawa jest banalna - na monitorze jest wyswietlane swiatlo, ktore tworzy addytywny model barw. W tym modelu kolory sie do siebie dodaja, czyli kolor bialy sklada sie z 100% kolorow podstawowych. Takim modelem barwnym jest RGB.
              Na odbitce (czy tez w druku, nie ma znaczenia) masz do czynienia z pigmentem/farba, ktora tworzy model substraktywny, w ktorym kolory sie od siebie odejmuja (bialy jest wynikiem zastosowania 0% kolorow podstawowych).

Niemniej jednak chcialbym zaznaczyc, ze jest 4:32 rano, wiec (zwazywszy na te "kilka" ;-) piwek, ktore wypilem z okazji walk Adamka i Goloty oraz zakupu szkielka) niekoniecznie moja odpowiedz musi byc w 100% zgodna z zamierzonym przez autora topicu tematem dyskusji
              Ot tak po prostu - wylowilem jedno stwierdzenie, z ktorym sie nie zgadzam, i postanowilem je skontrowac ;-)

Komentarz

• CYNIG
                Uzależniony
                • 2005
                • 694

Zamieszczone przez Kubaman
                cześć,
                zrobiłem dzisiaj kilkanaście odbitek w formacie 20x30 w Media Markt i mam mieszane uczucia....
                Kubaman, daj to samo zdjecie do wydrukowania u Jakuba Jewuly i ... zdziwisz sie roznica (niestety cena takze )
                Ostatnio edytowany przez CYNIG; 1054.
                https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

Zamieszczone przez VITEZ
                  ja bym nigdy nie dal zdjec do MediaMarkt , 20x30...
                  przecież napisałem, że mam też odbitki z innych miejsc i różnica jest minimalna. A chciałem spróbować MM, bo mają kolosalną różnice w cenie.

Jednak nie o tym chciałem gadać Vitez, zastanawiałem się, czy z definicji odbitki na papierze, zwłaszcza w dużych formatach nie będą traciły jakości w porównaniu z dobrze zestrojonym, wysokiej klasy monitorem.
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

A fotek nie ogladaj przez lupę. Przecież nie jesteś onanistą.
                    nie jestem? :rolleyes: - żartowałem :wink:
                    pytanie było raczej filozoficzne niż praktyczne, będę i tak robił odbitki, po prostu dumałem.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Zamieszczone przez kavoo
                      Wybacz Tomku, ale jestes w bledzie - nie ma takiej mozliwosci, zeby zdjecie na monitorze "dzialalo" tak samo jak na papierze z labu.[...]
                      Całkowita racja, nie miałem na myśli, że lab wykonuje takie same operacje i działa tak samo, ale że lab oraz monitor jakoś po swojemu przetwarzają zdjęcia. Może się nieprecyzyjnie wyraziłem.

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez CYNIG
                        Kubaman, daj to samo zdjecie do wydrukowania u Jakuba Jewuly i ... zdziwisz sie roznica (niestety cena takze )
                        Potwierdzam. Dodatkowo mogę powiedzieć, że poziom obsługi jest na baaardzo wysokim poziomie, czym byłem bardzo mile zaskoczony.
                        the silence is deafening

Komentarz

• srad
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 98

ja jak drukne sobie zdjecia na mojej ip5000 to nawet a4 są bardziej ostre niz na monitorze, także kupuj drukare od ip3000 w góre do tego dobry papier i juz nigdy do zadnego labu nie pojdziesz
                          Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Dyskusja o drukarkach w http://canon-board.info/showthread.php?t=3364

Komentarz

• esenpe
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 173

Male spostrzezenie ;-) - Wyraz pomiedzy twoim avatarem a "nickiem" jest w 100% trafny.

Pozdr.

Komentarz

Pracuję...