Obrobka RAW- marne efekty :(

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bulatp
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 16

Obrobka RAW- marne efekty :(

Witam serdecznie

Wiem ze w sieci jest wiele informacji na temat obrobrobki Raw ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania. Posiadam Canon Rebel Xti i raw'y staram sie obrabiac softem dolaczonym do aparatu (digital photo professional 2.2) ale efekty sa kiepskie. W ww programie poustawiam wszystko balans bieli, ostrosc itd ale po zapisaniu pliku w jpeg zdjecie jest naprawde kiepskiej jakosci np ostrosc. Zdjecie przed obrobka jest o niebo lepsze niz po obrobieniu i zapisaniu w jpeg. Czy trzeba pozmieniac ustawienia w programie czy poprostu program dolaczany do aparatu jest tak kiepski a moze poprostu nie potrafie ich obrabiac??. Czy mozecie mi polecic jakis dobry program do obrabiania Raw w czym wy obrabiacie Rawy???

dzieki serdeczne za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

może wstawisz zdjęcie ?
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

Zamieszczone przez bulatp
      Czy trzeba pozmieniac ustawienia w programie czy poprostu program dolaczany do aparatu jest tak kiepski a moze poprostu nie potrafie ich obrabiac??.
      Program robi to co ty mu każesz, jak większość tego typu programów - ty po prostu nie potrafisz jeszcze z niego korzystać.
      Spokojnie - nauczysz się.

pokaż zdjęcia, opisz co robiłeś a może ktoś ci powie co źle robisz. Np. źle ustawiasz konwersję do jpg i to wystarczy by cała praca poszła w p.... znaczy na darmo

Komentarz

• tomir
        Coś już napisał
        • 2008
        • 55

Ostrość zdjęć RAW -&gt; JPG

Witam serdecznie, to mój pierwszy wpis. Fotografią zajmuje się od roku, z biegiem czasu staram się rozwijać swoje umiejętności i teraz przyszedł czas na zdjęcie w formacie RAW. Mój problem polega na tym, że zdjęcie RAW otwarte w Camera Raw albo w canon'owskim programie jest bardzo ostre. Natomiast po zapisaniu do formatu JPG (nawet w najlepszej jakości) powstaje rozmyty obraz. Trochę mnie to denerwuje bo z całkiem niezłych zdjęć powstaje marny efekt końcowy. Jak je mam więc zapisywać albo w jaki sposób ostrzyć?

Znalazłem podobny wątek na tym forum, ale nikt nie udzielił oczekiwanej odp. więc ponawiam pytanie.

http://canon-board.info/showthread.php?t=33166
        Liczy się pomysł.

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

a nie zapisujesz przypadkiem z silna kompresja JPEG?
          jaki to program do konwersji RAW?
          moze sprobuj dojsc do opcji kontroli jakosci i wybrac maksymalna.
          wtedy plik JPEG nie ma prawa byc zauwazalnie miekszy niz RAW
          www albo tez flickr

Komentarz

• Hubert01
            Bywalec
            • 2006
            • 182

Jakiej przeglądarki używasz? Faststone ma fabrycznie włączoną funkcje wygładzania, może o to tu chodzi?
            W przybliżeniu 100% JPGa obraz też jest nieostry?

Jakoś wyostrzasz te foty jeszcze przed zapisem do JPG?

Pokaż tą nieostrą fote bo będziemy dalej tylko zgadywać/
            5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• tomir
              Coś już napisał
              • 2008
              • 55

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem, ale nie miałem jakoś czasu. Zamieszczam screen zdjęcia w formacie RAW i zdjęcia już zapisanego w JPG.

Zapis ustawiam na Highest Image Quality. RAW-y próbowałem przerabiać w Camera Raw oraz w Raw Image Task i za każdym razem jest tak samo. Zdjęcia przeglądam pod przeglądarką domyślną Windows-a XP (tą "systemową")
              Liczy się pomysł.

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Na pewno rawy też "przeglądasz pod przeglądarką domyślną Windows-a XP (tą systemową)"? - Tutaj szukałbym przyczyny.

Komentarz

• werek
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 404

to tutaj powinien pojsc tekst:

"Przegladarka systemowa w Windows XP (generujaca podglady oraz modul faksowy) biorac pod uwage silna kompresje JPG i specyfike formatu wygladza obraz aby zapobiec efektowi echa na kontrastowych krawedziach"

sek w tym ze ten modul wykonuje ta funkcje (bardzo dobrze) dla WSZYSTKICH plikow graficznych JPG, ale nie ma zadnego algorytmu do rozpoznawania czy dany efekt naprawde wystepuje w zdjeciu!!!! otworz zdjecie w np irfanview (potezna i super przegladarka, niestety nie interpretuje profili kolorystycznych) i zdjecia beda wygladaly tak jak twoje raw'y, zmien przegladarke i bedzie ok.

podsumowujac twoj problem to przegladarka obrazow z windows (swoja droga w viscie przegladarka zachowuje sie tak samo)
                  Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• Max78
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 172

Obejrzalem zalaczone foto - roznic specjalnie nie widac (nie sa zbyt 'drastyczne').
                    Ja uzywam do przegladania fotek najczesciej wersji portable ACDSee32 (jakies toto stare, lekkie i robi co powinno, bez zbednych bajerow).
                    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• stratus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 398

Zamieszczone przez Max78
                      Obejrzalem zalaczone foto - roznic specjalnie nie widac (nie sa zbyt 'drastyczne').
                      powiedziałbym są bardzo drastyczne - ale to wina przeglądarki, tak jak wspomniano wcześniej. ACDSee jest niezły ale najlepiej wyglądają w PS
                      Moje zabawki
                      Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...