Niekontrolowana zmiana E-TTL na TTL w 580EX II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wiarus
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 23

Niekontrolowana zmiana E-TTL na TTL w 580EX II

Czy ktoś spotkał się ze zjawiskiem samoczynnej zmiany E-TTL na TTL w 580 EX II.?
    Lampa nagle wali pełnym błyskim.Występuje równiż efekt przedłużenia czasu (kilka razy na kilkadziesiąt błędów) tak znaczny że to dobrze słychać / praca w M na 1/80 a na słuch 1/15 lub dłużej /.Powrót do właściwej pracy: raz przez poruszanie lampą w sankach innym razem dopiero po wyłączeniu lampy i aparatu.
    Sprzęt jest nowy : 5D + 580 EX II.Pierwsze ~600 zdjęć było ok.
    Czy czeka mnie wizyta w serwisie?
    Bardzo proszę o sugestie.
    Ostatnio edytowany przez Wiarus; 14532.
  • SebaWolf
    Początki nałogu
    • 2006
    • 324

mam to samo 5D + 580 EXII, ki grom niewiem, Wiarus napisz czy uporałeś się z tym problemem i jeśli tak to jak ;D

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez Wiarus
      Czy ktoś spotkał się ze zjawiskiem samoczynnej zmiany E-TTL na TTL w 580 EX II.?
      Powrót do właściwej pracy: raz przez poruszanie lampą w sankach innym razem dopiero po wyłączeniu lampy i aparatu.
      Moim zdaniem następuje przerwa na styku dedykacyjnym odpowiadającym za E-TTL.
      Każdą inną lampę radziłbym po prostu mocniej i dokładniej dokręcać, natomiast w tej EX II jest jakieś inne zabezpieczenie i nie wiem jak tam zadbać o pewniejsze mocowanie lampy...?
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Na 99% zły styk. Gdy eksperymentowałem z przedłużaniem off-shoe cord to dopóki nie miałem pewnego połączenia takie rzeczy się działy.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Gizzmo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 266

U mnie tez wystapil taki problem gdy uzywalem lampy z przedluzaczem. Podlaczylem lampe ponownie i pomoglo. To tylko problem ze stykami.
          EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

Miałem ten sam problem używając tej lampy z 300D. Zwaliłem na brak TTL II w 300D ale 5D to już chyba obsługuje II? Może jednak to rzecz styków.
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• towersivy
              Uzależniony
              • 2005
              • 992

Serwis, miałem dokładnie ten sam problem ze swoją 580tką.

Pzdr.

Komentarz

• SebaWolf
                Początki nałogu
                • 2006
                • 324

Zamieszczone przez towersivy
                Serwis, miałem dokładnie ten sam problem ze swoją 580tką.

Pzdr.
                a napisali co było robione z lampą, lub co było przyczyną takiego zachowania ?

Komentarz

• SebaWolf
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 324

Nie znam zbyt dobrze angielskiego ale z tego co napisali TU wynika, że problem występuje przy pionowych kadrach i w moim przypadku to by się zgadzało, prawdopodobnie lampa pod wpływem ciężaru odchyla się nie znacznie i robi się jakiś nie kontakt na którejś ze szpilek. Niech jakiś anglista łaskawie przetłumaczy o co kaman w tamtym linku, bo może się mylę to tylko moje domysły.

Komentarz

• towersivy
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 992

Zamieszczone przez SebaWolf
                    Nie znam zbyt dobrze angielskiego ale z tego co napisali TU wynika, że problem występuje przy pionowych kadrach i w moim przypadku to by się zgadzało, prawdopodobnie lampa pod wpływem ciężaru odchyla się nie znacznie i robi się jakiś nie kontakt na którejś ze szpilek. Niech jakiś anglista łaskawie przetłumaczy o co kaman w tamtym linku, bo może się mylę to tylko moje domysły.
                    Dokładnie tak jest, kiedy często przekręcałem głowice....lampa głupiała, servis naprawił usterke w 3 dni, w karcie "wymiana podzespołów odpowiedzialnych za kontak lampy z aparatem" to tak lakonicznie i w skrócie bo dokładnej formułki nie pamiętam.....ważne że działa jak należy

Komentarz

• iREM
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 951

Zamieszczone przez SebaWolf
                      To nie za ciekawie. Ostatnio oglądałem sobie ją u znajomego i nawet, nawet, zacząłem już prawie kombinować. Ale to nie za fajne wieści. A powiedzcie jak działa ten patencik do błysków w oku? Używaliście tego wynalazku?
                      Wszystko można zrobić lepiej.
                      www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

towersivy - ile ta naprawa kosztowała i czy po jakimś czasie lampa znowu luzów nie łapie?
                        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• medic
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 54

tez sie zastanawiam ile ta nieprzyjemnosc kosztuje bo i u mnie takie luzy i dysfunkcje w pionie wystepuja.
                          teraz to pewnie pozaluje,ze lampke z usa bez gwarancji kupilem.

czekam na wyrok...
                          dzieki za odp.
                          szkiełko i oko

Komentarz

• pgfoto
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 106

Problem z E-TTL w 580 EZ II

Witam! Mam od jakiegos czasu dziwny problem z moją 580
                            Od czasu do czasy po włączeniu lampy zamiast E-TTL pojawia sie samo TTL
                            był juz podobny wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=29778
                            ale mój problem jest inny.Umnie niema zadnych luzów to nie w tym rzecz-
                            bo lampa nawet bez podłączenia do body powinna wyswietlac E-TTL(na stałe) a umnie czasem znika i koniec .Po podłączeniu kiedy widze TTL kilka razy wyłączam i włączam aparat i lampe i przewarznie to pomaga ale ostatnio tuz przed warznymi zdjęciami nawet to niepomogło-pojechałem do znajomego fotografa i tam dopiero przełaczyła sie w odpowiedni tryb a on powiedział ze pierwszy raz widzi cos takiego
                            może ktoś miał podobny problem?
                            EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
                            speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
                            Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Nie masz któregoś z Cfn przestawionego na TTL ?
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...