![]() |
|
|
#71 |
|
Coś już napisał
Miasto: Będzin
|
Cóż. To może i ja opiszę swoją historię tutaj
Otórz parę lat temu dostałem zlecenie od Urzędu Miejskiego na zdjęcia konkretnych lokalizacji miasta (ok 200). Jeżdziłem więc przez miesiac i fociłem przeróżne obiekty. Jednak pierwszego dnia nie miałem jeszcze oficjalnego papierka od Wydziału Promocji informującego, że "ten a ten robi zdjęcia dla UM". No i prch chciał, że tego dnia zachciało mi się podjechać pod elektrownię. Zatrzymałem się na parkingu (godz. ok. 17tej), wysiadłem z auta, wyjąłem aparat i zrobiłem parę zdjęć. Czasy to były jeszcze analogów więc wewnątrz puszki był jakiś slajd. W tym momencie zobaczyłem biegnącego do mnie pana ochroniarza. Że pracowałem jednocześnie w gazecie... znałem już takie przypadki więc na wszelki wypadek położyłem aparat na siedzeniu, zamknąłem auto i udałem się w stronę biegnącego. Szybko usłyszałem, że fotografowanie obiektu jest zabronione i mam oddać aparat :O Pana nie interesowało tłumaczenie, że zdjęcia są robione na zlecenie UM na terenie którego leży owa elektrownia (ściślej mówiąc fotografowany przeze mnie budynek biurowy). Oddać aparat i tyle. Poszedłem więc do auta pod czujnym okiem ochroniarza (bo może jednak odjadę On też nie był zainteresowany tłumaczeniami. Stwierdził jedynie, że muszą skonfiskować mi sprzęt i będę mógł go odebrać jeśli uzyskam pisemną zgodę dyrektora Obiektu. Śmiesznie nie było, ale... po kilku próbach tłumaczenia po co i dla kogo robię zdjęcia wiedziałem już że "nie tędy droga". Poprosiłem więc o wezwanie Policji. I tu panom mocno zmiękła rura. Postanowili zadzwonić do jakiegoś swojego przełożonego i najwpierw wytłumaczyć, że "jest tu taki pan co robił zdjęcia obiektu" ale na koniec dodali, że "i teraz chce wzywać Policję". Usłyszałem tylko "AHA" na koniec rozmowy i... okazało się, że mogę jednak opuścić teren obiektu wraz z moim aparatem oraz zrobionymi zdjęciami jednak przed publikacją "dobrze by było" by Urząd Miasta skontaktował się z Dyrektorem Elektrowni. Dadam jednocześnie, że był to jedyny obiekt, na którym miałem takie problemy z ponad 50 obiektów przemysłowych na terenie miasta. W niektórych przypadkach wręcz zapraszano mnie do środka (mimo iż nie byłem umówiony wcześniej) i znajdowano "przewodnika", dzięki któremu mogłem zrobić ciekawsze zdjęcia. Było tak np. przy miejskiej oczyszczalni ścieków gdzie zaprowadzono mnie nawet na specjalne rampy na środku pomiędzy zbiorniki gdzie mogłem zrobić np. panoramkę całego obiektu. Potwierdza się więc teza, że wszystko zależy od ludzi. Dodam jeszcze, że kiedyś, zupełnie prywatnie robiłem zdjęcia jakiejś lampy z ekspozycji w Praktikerze... i podszedł do mnie ochroniarz i powiedział, że zdjęć robić nie wolno. Zapytany jednak o powód, nie potrafił udzielić odpowiedzi i poszedł w siną dal A ja lampę sfotografowałem dość dokładnie (potrzebowałem akurat zrobić sobie taką sam
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Coś już napisał
|
Cytat:
Last edited by jz7; 30-06-2009 at 22:13. |
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Forumowy mądrala
|
Cytat:
Wyjeżdżam do Krakowa na kilka dni i chciałem sobie porobić kilka zdjęć wewnątrz Wawelu ale jak widać będę mógł sobie co najwyżej uwiecznić to miejsce z zewnątrz Tutaj artykuł: http://krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/874751.html |
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Katowice
|
Przynajmniej tak brzmi "oficjalna" wersja. Jedni mówią o zabezpieczeniach, inni o ochronie "wrażliwych" arrasów i nie wiadomo o co tak naprawdę chodzi.
Last edited by axk; 01-07-2009 at 19:52. |
|
|
|
|
|
#75 | ||
|
Forumowy mądrala
Miasto: Wrocław
|
Cytat:
Cytat:
Zabezpieczeniami (żeby przypadkiem nie rozpracować ich systemu kamer) to byle market się tłumaczy (np. wrocławski S i MM). Bardziej bym się skłaniał do tej "ochrony wizerunku", niestety... |
||
|
|
|
|
|
#76 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: 127.0.0.1
|
Może się przyda: http://www.sprawyprawa.pl/index.php/...nie-prawo.html
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Początki nałogu
|
Od zawsze już było wiadomo, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze...
|
|
|
#78 |
|
Dopiero zaczyna
Miasto: Tomaszów Maz./łódzkie
|
Jeśli chodzi o zakazy fotografowania.. dla mnie jest to irytująca bzdura.... Strasznie nie lubię tego znaku a jeszcze bardziej nie lubię kiosków w których można znaleźć portfolio miejsc oznaczonych zakazem np. różnego typu muzeów.
Dlatego czasem przydaje się kompakt i wyłączenie FLASHA xD |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Pełne uzależnienie
Miasto: Blachownia k/Częstchowy
|
a ja wrzucę taki bonusik który wczoraj wyczaiłem na stacji PKP w Cze-wie:
![]()
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200 5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole. http://www.fotoshock.pl |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Banned
Miasto: Przeworsk
|
Zdarzyło Wam się że fotografowaliście i ktoś z policji, straży miejskiej, wojska, pogotowia, ochrony osób, mienia, kolei miał coś przeciwko? I co najważniejsze jak to się skończyło.
Noc latem 2006-kolej. fotografowanie na peronie i tu nagle z sąsiedniego peronu, słyszę zapytania pod moim adresem: skąd jestem, co fotografuje i że mam się do nich zgłosić jak skończę fotografowanie. Nie zgłosiłem się i myślę, że dobrze zrobiłem ![]() Last edited by rekin; 21-01-2010 at 01:45. |
|
|
|
|
|
|
|