Tanie teleobiektywy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Picia
    Początki nałogu
    • 2006
    • 337

Tanie teleobiektywy

Szukałem i szukałem i nie znalazłem watku na ten temat. Jest poczatkującym, który zna już podstawy fotografii no i kit mi już nie wystarcza. Szukam jakiegoś teleobiektwu w cenie do 700 zł.
    Co proponujecie ?
    Mam mały dylemat między Sigma 70-300 DG APO a jakimś Canonami 70-300, 100-300. A może Tamron?

Co o tym myślicie

Czekam na jakieś rady.

• Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez Picia
    Szukałem i szukałem i nie znalazłem watku na ten temat. Jest poczatkującym, który zna już podstawy fotografii no i kit mi już nie wystarcza. Szukam jakiegoś teleobiektwu w cenie do 700 zł.
    Co proponujecie ?
    Mam mały dylemat między Sigma 70-300 DG APO a jakimś Canonami 70-300, 100-300. A może Tamron?

Co o tym myślicie

Czekam na jakieś rady.
    Raczej ta Sigma ale poczytaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=10818
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6591
    http://canon-board.info/showthread.php?t=18126
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

i tu:
      Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Komentarz

• Scream
        Początki nałogu
        • 2005
        • 295

Zamieszczone przez Picia
        A może Tamron?
        Lepiej nie.

Zdecydowanie lepszą opcją są te obiektywy, które wymieniłeś. Tak jakością optyczną, szybkością jak i kulturą pracy biją tamrona na głowę. (mówię tu o starszym modelu, bez 'di" ktory posiadam.

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Albo Sigma 70-300 APO, albo Canon 100-300 USm (kilka stówek droższy).

Komentarz

• marcello1976
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 18

Testy wszystkich trzech obiektywow sa na optyczne.pl (Tamron, Sigma, Canon). Ja mam Sigme i w zakresie ogniskowych 100-200 - jako amator - jestem zadowolony (pomijajac pomylki autofokusa). Zauwazylem, ze przy 70-100mm autofokus czesciej sie myli. Powyzej 200mm prawdopodobienstwo uzyskania dobrego zdjecia jest nikle. Tamrona pomin, zastanow sie, czy Canonowski USM (celny i szybki autofokus) jest warty doplaty ;-) Bo jesli nie - do zastosowan amatorskich Sigma jest wystarczajaca.
            Ostatnio edytowany przez marcello1976; 5436.
            Korpus Canona i kilka końcówek do niego (też Canona)

Komentarz

• Blindseeker
              Uzależniony
              • 2006
              • 522

Ja akurat kupiłem Canona, ale tylko dlatego, że byłem w NY i za Canona zapłaciłem tyle, ile Sigma w Polsce. W innym przypadku też brałbym Sigmę - za duża róznica $$. Jakość optyczna porównywalna.

Komentarz

• goobie
                Bywalec
                • 2006
                • 102

"przed chwilą" miałem dokładnie ten sam dylemat... i jest jeszcze kilka innych wątków na ten temat (bo to nie my pierwsi chcemy kupić obiektyw

zerknij jeszcze tu:
                http://canon-board.info/showthread.php?t=18030
                http://canon-board.info/showthread.php?t=3481

Ja w końcu, po małym rozstroju wybrałem Canona 100-300
                choć też nie chciałem wydac więcej niż 600-700zł (teraz nie żałuję)

W tej chwili są na allegro chyba 3 takie obiektywy w dobrym stanie
                (w tym jeden na 6mies gwarancji)
                - koszt ok 800-950zł !! więc przemyśl jeszcze czy nie odczekać bo ten sprzęt jest jednak solidniejszy...
                Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• Picia
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 337

hmm... no przeczytałem wszystkie testy na optyczne.pl no i trochę zniechęciłem się do sigmy z powodu częstych pomyłek AF (ok 20% :/). Jestem bardziej przekonany do Canona .. tylko .. nie wiem czy bede miał tyle $$.
                  No to pomóżcie mi w następnym dylemacie.
                  Warto kupić Canona EF 70-300 bez USM. Nie spotkałem w necie testów tego obiektywu wiec nie wiem jaki jest stosunek jego możliwości do ceny. Ma ktoś moze ten obiektyw? Jezeli tak to prosze o opinie i jakby ktos mógł jakieś sample na meila albo na forum wrzucić. Byłbym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

Komentarz

• Marcinb

A ja polece canona 100-300,szklo naprawde warte uwagi.W skrocie.
                    Zalety;
                    - solidna budowa
                    - pelny USM (blyskawiczny, celny, cichutenki i jeszcze raz celny)
                    - wewnetrzne ogniskowanie
                    wedlug niektorych jeszcze FTM, ale dla mnie osobiscie nieprzydatny (co nie zmienia faktu ze jest, a jesc nie wola)

Wady... a w zasadzie jedna wada
                    - swiatlo
                    obiektyw po prostu musi miec duuuzo swiatla, jezeli je dostanie jest super... jak go nie ma... zapinam Tamiego
                    - aberracje
                    Niestety polecam od razu zaopatrzyc sie w oslone przeciwsloneczna, przy ostrym sloneczku lubia sie pojawic rozne flarki, duszki i inne smieci, ktorych wolelibysmy nie ogladac. Nowa oslona do niego ok. 100pln.

Mimo wad, nie zaluje ani jednej zlotoweczki na niego wydanej.Dla amatora jest to dobre tele, ze swietnym AF. Czytalem opinie, ze to szklo przy 300mm nie powala jakoscia - mozliwe, ale jak dla mnie foty przy tej ogniskowej sa dobrej jakosci.
                    Po pol rocznym uzytkowaniu, z kazda fotka uswiadczam sie w przekonaniu ze dobrze wybralem.
                    A kiedy go uzywam na brak swiatla nie narzekam.
                    Ostatnio dokupilem druga puszke dla zony i okazalo sie ze na 350d af jest jeszcze szybszy niz na moim trabancie.

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

Czy może być coś tańszego?

(http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_75-300_4)

Komentarz

• Blindseeker
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 522

Zamieszczone przez Picia
                        Warto kupić Canona EF 70-300 bez USM. Nie spotkałem w necie testów tego obiektywu wiec nie wiem jaki jest stosunek jego możliwości do ceny. Ma ktoś moze ten obiektyw? Jezeli tak to prosze o opinie i jakby ktos mógł jakieś sample na meila albo na forum wrzucić. Byłbym bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam
                        Z tego co wyczytałem w sieci (także na tym forum) to raczej nie jest zbyt udany obiektyw. To lepiej juz dolożyć troszkę i brać Sigmę (70-300 APO).
                        Najomy ma wcześniejśża wersję tego obiektywu (75-300 II bez USM) - jakość zdjęć przeciętna, AF dość często nie trafia - tzn ustawia ostrość przed lub za obiektem).

Komentarz

• Hellfire
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 414

http://www.allegro.pl/item155545040_...rofitele_.html

Ten kup Objektyw profitele, a z konwektorem daje nawet 1600mm!
                          Ostatnio edytowany przez Hellfire; 6843.

Komentarz

• cwanakubwa

Tjaaaa ;>> - grunt to konwektor

Komentarz

• Picia
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 337

Zamieszczone przez Hellfire
                              http://www.allegro.pl/item155545040_...rofitele_.html

Ten kup Objektyw profitele, a z konwektorem daje nawet 1600mm!
                              tylko, że to jest MF a ja potrzbuje AF. Zaznaczam, że zależy mi na szybkim AF .. wiec nie wiem już:
                              -wolny AF i lepsz jakość zdjeć z sigmy
                              -szybszy (choć nie koniecznie) AF w Canonie 75-300 i minimalnie gorsz jakość zdjec

wiec nadal mam dylemat ..

a co powiecie jeszcze na Canona 75-300 f/4-5.6 USM ?
                              Ostatnio edytowany przez Picia; 8479.

Komentarz

Pracuję...