Sigma 70-300 APO..pytanko do userów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MarekC
    Uzależniony
    • 2005
    • 647

Sigma 70-300 APO..pytanko do userów

Przypiąłem wczoraj kolejny raz to szkło w MM. Zdjęć zrobić nie pozwolili (ochroniarz stał mi za plecami), ale powachlowałem nim. Po ustawieniu 300mm, przełączeniu na macro opuściłem rułę w dół i próbowałem wyostrzyć szklo na metki. Jakież było moje zdziwienie, gdy silniczek obiektywu zaczął szarpać jakby nie miał siły napędzić tak pochylonego tubusa. W pozycji horyzontalnej wszystko było OK...czy ten typ tak ma ??

Szkoda, ze w żadnym radosmkim sklepie nie ma EF 100-300 USM...
    Pozdrawiam
    Marek
  • TOKIN
    Początki nałogu
    • 2005
    • 353

Mnie też zdjęć nie pozwolono robić - ale powiedziałam, że w podłogę i bez lampy i udało się
    Testowałam w ten sposób parę sigm - 70-300 APO też - nie pamiętam, żeby były takie problemy jak opisujesz. To co zauważyłam przy tym obiektywie, to że bardzo wolno ostrzył na dłuższych ogniskowych.:-o
    TOKIN(ka)
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• Błajo
      Początki nałogu
      • 2005
      • 473

MarekC za krotka odleglos od obiektu na ktory ostrzyles pewnie...
      Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• rysiaczek
        Uzależniony
        • 2005
        • 897

Dokładnie. Aż żal bierze, jak słychać, jak obiektyw 'stara się' wyostrzyć mimo, że nie może..... taka dusza obiektywu
        Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• GoTo
          Bywalec
          • 2005
          • 163

Zamieszczone przez Błajo
          MarekC za krotka odleglos od obiektu na ktory ostrzyles pewnie...
          Zapewne - min. odległość ostrzenia dla tej Sigmy to 1,5 m. Gdybyś przestawił w tryb makro pewnie by się udało (60 cm)

Komentarz

• rysiaczek
            Uzależniony
            • 2005
            • 897

Zamieszczone przez GoTo
            Gdybyś przestawił w tryb makro pewnie by się udało (60 cm)
            Przecież napisał, że przełączył na makro.. Ale jak wysoki, to miał metr w dół, a min odległość ostrzenia dla tej sigmy to zdaje się coś ok. 90cm...

Komentarz

• GoTo
              Bywalec
              • 2005
              • 163

Zamieszczone przez rysiaczek
              Przecież napisał, że przełączył na makro.. Ale jak wysoki, to miał metr w dół, a min odległość ostrzenia dla tej sigmy to zdaje się coś ok. 90cm...
              To źle, to bardzo źle o mnie świadczy - nie czytam tego na co odpowiadam .
              Faktycznie przełączył. Więc to tym bardziej dziwne, bo w specyfikacji napisane jak byk że w trybie makro od 59 cm (przeczytałem, a nie z autopsji), ale zdaje się tryb makro jest od 200 do 300 mm - może była krótsza ogniskowa?

Komentarz

• MarekC
                Uzależniony
                • 2005
                • 647

Zamieszczone przez rysiaczek
                przeciętny .. 178 cm ;-) Odległość na oko była kole metra.
                Szkoda, że ona taka wolna...

Czy ktoś z was focił tym szkłem dziecko biegnące w stronę aparatu w trybie AI Servo (350d) ?? Nadąża za dzieckiem, czy można o czymś takim zapomnieć ??
                Pozdrawiam
                Marek

Komentarz

• MarekC
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 647

Zamieszczone przez GoTo
                  Faktycznie przełączył. Więc to tym bardziej dziwne, bo w specyfikacji napisane jak byk że w trybie makro od 59 cm (przeczytałem, a nie z autopsji), ale zdaje się tryb makro jest od 200 do 300 mm - może była krótsza ogniskowa?
                  na obiektywie jak byk 0,9costam..
                  Pozdrawiam
                  Marek

Komentarz

• Andee
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 503

Zamieszczone przez GoTo

Ta Sigma ostrzy w trybie makro od 95cm i tak stoi jak byk w instrukcji... :-D
                    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• rysiaczek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 897

Pewniak, że min odległość przekroczyłeś - obiektyw wtedy próbuje dalej. Wolna jest rzeczywiście - chcesz szybkie tele, to zainteresuj się Canonem 100-300 USM. Ale myślę, że do dziecka wystarczy - myślę tak, ponieważ przy dziecku obiektyw przeostrza o małą odległość, a wtedy tak nie czuć wolnego silnika sigmy (bo nie ma dużo do kręcenia).

Komentarz

• GoTo
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 163

Zamieszczone przez MarekC
                        na obiektywie jak byk 0,9costam..
                        Zamieszczone przez Andee
                        Ta Sigma ostrzy w trybie makro od 95cm i tak stoi jak byk w instrukcji... :-D
                        No to oszukuja dziady: http://sigma-foto.pl/index.php?optio...=page&SubMenu=

He, he, czeski błąd, na http://sigma-photo.com/lenses/lenses...03&navigator=3 jest już 95 cm - wniosek nie wierzyć w pisane, dotknąc, wsadzić palec... a przecież ja Tomasz mam na imię

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Zamieszczone przez GoTo
                          Nie do konca oszukuja - podali odleglosc ostrzenia od przedniej soczewki (nie wiedzec czemu )

Komentarz

• Andee
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 503

95cm to odleglosc ostrzenia wlasnie od przedniej soczewki... Zreszta nawet gdybys mial racje to ten obiektyw niema 36cm dlugosci
                            Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez MarekC
                              Czy ktoś z was focił tym szkłem dziecko biegnące w stronę aparatu w trybie AI Servo (350d) ?? Nadąża za dzieckiem, czy można o czymś takim zapomnieć ??
                              mozna, ale lepiej Continuous-AF. Servo z tym szklem jest dosc "wahajace" i lubi nie trafiac
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...