Krążek rozproszenia - jak to zjeść ??

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Krążek rozproszenia - jak to zjeść ??

Witam

Ostatnio sporo czytałem o moim temacie przewodnim czyli ostrości zdjęć i wiele razy trafiłem na pojecie "krążek rozproszenia" ( więcej na ten temat można poczytać tutaj:
    http://strony.aster.pl/4x5/ktopyta/hiperf/krroz.htm)
    Pytanie moje jest takie: jaki faktycznie wpływ ma ów krążek na jakość zdjęć i co robić zeby unikać jego negatywnego wpływu??
    Może to ktoś rozjaśni ale bardziej po ludzku

Pozdrawiam
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Dzięki stary, mam niezły ubaw dzięki tobie hehe.
    Jaki "negatywny wpływ"? . Piszesz takie rzeczy jakbyś rzeczywiście zjadł jakiś krążek ale od dealera

Żeby nie było że się tylko nabijam
    Może ten tekst coś rozjaśni
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4030
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
    Digart

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

MMM daj spokój pytać każdy może a najważnijesze, że ma odwagę zapytać.
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• JSK
        Początki nałogu
        • 2006
        • 318

Zamieszczone przez MMM
        Dzięki stary, mam niezły ubaw dzięki tobie hehe.
        Jaki "negatywny wpływ"? . Piszesz takie rzeczy jakbyś rzeczywiście zjadł jakiś krążek ale od dealera
        No, no? MMM ciekaw jestem, czy Twój ubaw wynika ze zrozumienia tematu czy też jest to maskowana ignorancja. Ilość postów stawia Cię w pozycji "wiedzącego_co_jest_grane", ale czy na prawdę?

A tak na całkiem poważnie, to krążek rozproszenia w cyfrze trzeba traktować nieco odmiennie. Tutaj nie istnieje negatyw (pozytyw) i trzeba patrzyć na odbitkę. Załóżmy, że z 5D poszedł wydruk na format 25x40cm. Oglądamy go z odległości 1m, więc wsztstko co jest mniejsze od 0,29mm (kąt widzenia poniżej 1 arcmin) będzie nie istotne bo tego nie zobaczymy. Przenosi się to na krążek na matrycy o wielkości 3,5 piksela. Co daje mniej więcej rozmiar 0,03mm. Jak się takąwartość wstawi do obliczeń, ta przynajmniej dla 5D wzory sięsprawdzają. Oczywiście przy zastosowaniu wydruku z rozdzielczością 300dpi.

Komentarz

• paweleverest
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1138

MMM to że się zapytałem to chyba nic złego. Zresztą pyatłem się o rzecz troche bardziej złożoną niż różnica miedzy obiektywem 2,8 a 4,0 IS a takie pytania na tym forum też się zdarzają i w sumie jest to miejsce dla nich bo ludzi piszą tu po to zeby coś sie dowiedzieć ( im mniej wiedzą tym więcej powinni pytać ). Jak wiesz wszystko to albo podpowiadaj rzeczowo albo nie pisz wogóle jak cię coś denerwuje

Pozdrawiam

JSK - dzieki to jest odpowiedź jakiej szukałem.

Pozdrawiam tym bardziej

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1709

No to ja jeszcze dołoże co-nie-co:

http://canon-board.info/showthread.php?t=14653

[email protected]

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Skoro sa odpowiednie linki podane to prosze kontynuowac tam ewentualne dalsze dywagacje - by nie rozpraszac wiedzy i kondensowac ja w pojedynczych watkach.

Komentarz

Pracuję...