20mm obiektywowa dziura Canona ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rogeros
    Bywalec
    • 2005
    • 100

20mm obiektywowa dziura Canona ?

Zapytam jeszcze Was. Otoz potrzebuje zaopatrzyc sie w dobrej klasy (naprawde dobry obiektyw) stałoogniskowy w okolicy 20mm i nie wiecej jesli juz to mniej tak minimum 16 - 17 mm do Canona 5D

Zoomy nie wchodza w gre ze wzgledu na mydlastosc nawet 16-35L

jest 24mm F1.4L ale to za waska
    20mm F2.8 ponoc tragedia
    zoomy odpadaja
    Sigma po moich ostatnich przejsciach w ogole nie wchodzi w gre, to gowniane
    szkla z niedzialajacym AF

Jakies sugiestie ?
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797
  • frikmen
    Bywalec
    • 2006
    • 158

no to nie jestes z "tym" sam od dłuzszej chwili szukam jakiegos szkła na zastepstwo Canona
    Canon, Contax, Olympus, Leica and Nikon lens tests on hi-res Canon digital bodies.

i
    Canon, Contax, Olympus, Leica and Nikon lens tests on hi-res Canon digital bodies.

z tym ze zeiss jest teraz bardzo poszukiwany..
    wiec wydruki A2 z sigmy 12-24 skłoniły mnie do jej wypozyczenia jej ...i jest niezle.(wszystko na f11 i f16)

czasami zakładam 20mm nikona ale rożnica w rozdzielczosci nie jest widoczna, kolor lepszy

Komentarz

• Rogeros
      Bywalec
      • 2005
      • 100

Zamieszczone przez frikmen
      no to nie jestes z "tym" sam od dłuzszej chwili szukam jakiegos szkła na zastepstwo Canona

i

z tym ze zeiss jest teraz bardzo poszukiwany..
      wiec wydruki A2 z sigmy 12-24 skłoniły mnie do jej wypozyczenia jej ...i jest niezle.(wszystko na f11 i f16)

czasami zakładam 20mm nikona ale rożnica w rozdzielczosci nie jest widoczna, kolor lepszy
      Potrzebuje to do zdjec lotniczych, czasy f11 i tym bardziej F16 odpadaja. Max F8 i przy tej dziurze szklo musi pracowac idealnie.
      17-40 potwierdzilo swoja badziewnosc na 5D, 16-35L jest tylko niewiele lepsze. Moje 28-70 F2.8L jest na dolnej granicy mojej akceptowalnosci nawet na F8...
      Nosz kurde mol Az sie prosi jakies 20mm z literka L

Roger

Komentarz

• Zielony
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2928

Zamieszczone przez Rogeros
        Panie prosimy Cię! Panie wysłuchaj Nas!
        Kto wie co tam wiosenka przyniesie...
        sigpic

Komentarz

• frikmen
          Bywalec
          • 2006
          • 158

zatem
          probował bym z nikkorem 17-35 f2,8
          przymkniety do powyzej 8 nie bedzie lepszy, przy tej glebi ostrosci praktycznie Af niepotrzebny... a zoom

Komentarz

• Rogeros
            Bywalec
            • 2005
            • 100

zatem
            probował bym z nikkorem 17-35 f2,8
            przymkniety do powyzej 8 nie bedzie lepszy, przy tej glebi ostrosci praktycznie Af niepotrzebny... a zoom
            zoom odpada, zaden zoom nawet stworzony przez pana nie bedzie lepszy ani porownywalny ze stlka Poza tym jak mam podpiac Nikkora do Canona ?

Komentarz

• Rob
              Początki nałogu
              • 2005
              • 259

zoom odpada, zaden zoom nawet stworzony przez pana nie bedzie lepszy ani porownywalny ze stlka Poza tym jak mam podpiac Nikkora do Canona ?
              Bardzo prosto. Np. poprzez taki adapter:
              http://allegro.pl/item133912400_adap...n_nowosc_.html
              Sam taki mam. Używa się go tak, jak np. adapterów eos-M42.

Zresztą zdziwiłbyś się, co ludzie podpinają do Eosa ;-)
              Poczytaj na tym forum:
              http://oomz.net/mf/

Poświęcone ono jest wykorzystaniu manualnych szkieł z cyfrowymi (najczęściej) korpusami lustrzanek. Wśród nich prym wiedzie canon.
              http://www.flickr.com/photos/45481002@N05/

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

A moze distagony od zeiss'a? Szerokie sa rewelacyjne... Ceny ciezko strawne

...

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zapytam jeszcze Was. Otoz potrzebuje zaopatrzyc sie w dobrej klasy (naprawde dobry obiektyw) stałoogniskowy w okolicy 20mm i nie wiecej jesli juz to mniej tak minimum 16 - 17 mm do Canona 5D
                  Jakies sugiestie ?
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=15342
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=15119
                  Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

(...)
                    (...)

Roger
                    Pocieszę Cię że nie jesteś odosobniony. Ja też od jakiegoś czasu szukam takiego szkła. Chciałbym żeby było z AF-em ale coraz bardziej się łamię.

Możesz jeszcze spróbować zenitara 16mm.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• MARANTZ
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 928

Zenitar to fish i chyba nie o to chodzi, niemniej jakość jak za coś tak taniego potrafi zaskoczyć. Bardzo zniekształci ziemię, ale sam mam zamiar pofocić nim z powietrza na 5D. Jak mi się coś uda to najwyżej podeślę.
                      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• jatzzek
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 355

i
                        Troche mnie dziwi, ze w podanym zestawieniu nie ma Tokiny ATX Pro 17/3.5 AF. W sumie zbiera dobre opinie (ale sam nie moge potwierdzic, bo nie posiadam) i tym bardziej nie rozumiem czemu nie ma jej na liscie skoro jest np. Tamron SP 17-35.
                        W systemie Canona dobre jest to, ze mozesz wybierac obiektywy z kazdego innego systemu (prawie ) i podlaczac do korpusu z mocowaniem EF. Jest to szczegolnie przydatne w przypadku manualnych obiektywow, w ktorych mamy pierscienie nastawiania ostrosci z dlugim skokiem od MIN do INF (w obiektywach z AF musisz oczywiscie przejsc w tryb manulanego ostrzenia <niekompatybilnosc AF miedzy systemami> ale ze wzgledu na bardzo maly skok pierscienia ostrzenie reczne jest niezwykle trudne). Wystarczy spojrzec na ta tabelke:

i znalezc mocowania o Flange focal distance wiekszym niz 44.0mm (bo to jest flange focal distance dla mocowania EF). Flange focal distance (FFD) to odleglosc miedzy kolnierzem mocowania obiektywu, a elementem swiatloczulym (matryca, film), przy jakiej obiektyw prawidlowo ostrzy na nieskonczonosc (INF) i na minimalnym dystansie (MIN). Jesli FFD jest wieksze niz dla mocowania EF, to (prawie) zawsze da sie stworzyc przejsciowke, ktora swoja gruboscia doda te brakujace milimetry. W praktyce mozna kupic przejsciowki pomiedzy najwazniejszymi systemami mocowan, a systemem EF! I to jest super. Mozesz wybierac w ogromnym arsenale obiektywow (szczegolnie tych starych).

Pzdr

Jacek
                        why waste your time looking for proof?
                        what if the answer is never the truth?

Komentarz

• Rogeros
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 100

Zamieszczone przez MARANTZ
                          Zenitar to fish i chyba nie o to chodzi, niemniej jakość jak za coś tak taniego potrafi zaskoczyć. Bardzo zniekształci ziemię, ale sam mam zamiar pofocić nim z powietrza na 5D. Jak mi się coś uda to najwyżej podeślę.
                          Ooo jesli Ci sie tylko uda cos nim pstryknac to posze Cie daj mi znac.
                          Rowniez rozgladam sie za tym szklem wlasnie pod kontem zdjec z powietrza.
                          Aczkolwiek chcialbym cos szerokiego bardzo ostrego i raczej bez znieksztalcen.

Roger

Komentarz

• Rob
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 259

Ooo jesli Ci sie tylko uda cos nim pstryknac to posze Cie daj mi znac.
                            Rowniez rozgladam sie za tym szklem wlasnie pod kontem zdjec z powietrza.
                            Aczkolwiek chcialbym cos szerokiego bardzo ostrego i raczej bez znieksztalcen.

Roger
                            Zdjęcia z powietrza to chyba robi się pod innym KĄTEM :wink:
                            http://www.flickr.com/photos/45481002@N05/

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

20mm F2.8 ponoc tragedia
                              Moze zalezy kto i gdzie go podlacza. Wiem po sobie ze byly jakies walniete egzemplarze.
                              Wg Castleman'a to swietne szklo:

Tutaj jego test:

Tutaj watek na jego temat:
                              http://photo.net/bboard/q-and-a-fetc...id=00FJco&tag=
                              Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

Pracuję...