FF/BF w moim 40D czy mam ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomdz
    Uzależniony
    • 2007
    • 637

Hmm.. widzę, że przeniesiono mój post, choć nie wiem, czy słusznie. Myślałem, że taki eksperyment przyda się osobom pytającym o sprawność 40D, dlatego umieściłem go w oryginalnym temacie.
    Fakt, że przy okazji pytam o to, czy taki rozrzut (bo głównie o to chodzi, nie wiem, czy na tych samplach widać wyraźną tendencję FF/BF) przy moim zdaniem dość prostych celach jest normalny czy nie, chyba tego nie zmienia?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez gwozdzt
    ponadto masz tu jeszcze jeden duzy temat do poczytania:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=26857
    Tasiemca już dawno czytałem, jeszcze przed zakupem 40-tki.
    Ostatnio edytowany przez tomdz; 13573. Powód: Automerged Doublepost
    Body, stałki, zoomik

Komentarz

• tomdz
      Uzależniony
      • 2007
      • 637

Zamieszczone przez tomdz
      Dziś zrobiłem sobie test AF 40D z moimi 85 1.8 i 50 1.4. Nie linijkowo-wykresowy, tylko taki na dworze z normalnymi celami. Wyniki do pobrania TUTAJ. Pliki w pełnej rozdzielczości, zrekompresowane oryginalne JPEGi (PS standard, sharpening na 3) bo inaczej byłoby 150 megsów do ściągania. O ile nie zaznaczono inaczej, ostrzone centralnym punktem (można podejrzeć zresztą w Zoombrowserze/DPP 3.5). Część trochę niedoświetlona, ale w ogóle nie robiłem korekcji ekspozycji, bo nie to było celem eksperymentu.
      Teraz pytanie - czy tylko mój typ tak ma, czy opinie o super sprawności AF 40-tki są mocno przesadzone?
      Acha, na 8036 mała demostracja ostrości 50 1.4 na pełnej dziurze. To szkło naprawdę nie jest mydlane... o ile idealnie trafi.
      Mała errata, w zipie zapodział się jeden nieoznaczony obrazek - 8032 - ostrzony ręcznie na LV.
      Hmmm... nikt nie skomentuje? Tak myślałem, że po przeniesieniu do tego wątku nikt z szanowanych forumowiczów nawet nie spojrzy na moją prośbę...
      Nie chodzi mi o wyrokowanie, który element "łańcucha fotograficznego" jest wadliwy (chyba, że przystawka, wtedy chętnie usłyszę, co robię źle i jak wydusić maxa z AF). Chcę tylko, by ktoś mi powiedział, bo już sam głupieję, czy zbyt wiele się spodziewałem po sprzęcie, czy jednak nie zgłupiałem jeszcze do końca?
      Pokazałem dziś te foty z linku kumplowi, który też sobie foci swoją Alfą 100 i przymierzał się do zmiany systemu i oparciu nowego na 40D właśnie. Odpowiedział, że nie spodziewał się, że sprzęt za tę kasę może być tak problematyczny i że chyba go wyleczyłem z Canona. Tylko, że ja mam też masę zdjęć udanych (co widać nawet w tym testowym zestawie) i poza tym, że AF zawodzi mnie czasem w dość niespodziewanych sytuacjach nic złego na 40-tkę nie powiem! Więc jak jest? Nie chciałbym uderzać do serwisu, jeśli nie ma faktycznie problemu. Opinia jakiegoś autorytetu pilnie potrzebna!
      Z góry dzięki!
      Body, stałki, zoomik

Komentarz

• barto125
        • 2010
        • 9

Czy zna ktoś sposób na kalibrację AF w tej puszce? Mogę tanio kupić, ale z lekkim FF...
        K100D; Zenit 12xp; zenit ET; Pentax ME Super; M50/1.7; Helios 44m-4, Pentacon 135 2,8; Centon CF65 i inne błyskotki.

Komentarz

Pracuję...