Ostatnio edytowane przez blum ; 10-01-2007 o 08:47
Może nieco zboczę od tematu ale mam jedno pytanko w sprawie zakupu laptopa.
Czy moge zakupić laptop na firmę na przyklad w Irlandii ??
Firma to dzialalność gospodarcza zarejestrowana w Polsce.
kazper
Panowie! Pozwólcie, że się podepnę.
Bratu zachciało się laptopa. Przebywa aktualnie na wyspach i prosił mnie o pomoc w wyborze. Ma to być laptop dla średnio zaawansowanego użytkownika PC - ma służyć do wszystkiego; do codziennego użytku.
Generalnie zapodał mi dwie opcje:
- PIERWSZA
- DRUGA
Kurde, nie wiem co mu doradzić - a chcę żeby w tym przedziale cenowym wybrał najlepszą opcję.
Pytanie do speców od komputerów - czy warto wziąć któryś z nich???
Czy może jednak dołożyć trochę i wziąć coś innego - inna firma, inny model?? Jeśli tak to co???
Czy może jednak najlepszą opcją było by zakupić laptopa u nas w PL (taniej?) ??? Może jest tak, że w PL można dostać coś lepszego za podobną cenę?? Generalnie jakie firmy polecacie z laptopów do codziennego, normalnego użytku. Osobiście pracuję na HP-Pavilion - jestem zadowolony, mimo, że się starzeje.
Ceny w/w kompów podane w specyfikacji.
Aha, zauważyłem że w/w kompy mają różne matryce? Która lepsza? Tylko nie mówcie, że żadna :P
Proszę o porady.
Wg mnie obie te same: 15,4" i IMHO niestety obie złe.
Po co komu panorama w laptoku?? DVD będziesz na tym oglądał?
Bo do zdjęć to bez sensu, do www także nieszczególne, dokumenty też w większości pionowe...
Nie rozumiem czemu ta panorama ma służyć? Mógłby mnie ktoś oswiecić...
ale mogłbyś mi to przybliżyć?
Bo ja to widzę taK:
- zdjęcia
-- przeglądanie - po bokach zostaja czarne pasy.
-- obróbka - OK, jest miejsce na narzędzia PS (ale czy na lapku będziesz obrabiał zdjęcia?)
- www - kompletne nieporozumienie. Przeglądając strony ciągle je przewijamy. Do www to nawet pivota stawiam do pionu :-)
- dokumenty (word, itp.) - na moje oko 90% dokumentów ma pionowy układ strony. Znowu nieporozumienie z tą panoramą. i znowu jeśli jest pivot, to najczęściej stawiam do pionu.
Gdzie jest ta cała ergonomia?
Bo wg mnie cała ta panorama to jest jedno wielkie marketingowe oszustwo. dlaczego? ano popatrzmy: w reklamach podaje się przekątną. 15,4" zawsze więcej niz 15"!
Ale prawda jest taka, ze im bardziej różnią sie proporcje boków, tym przy danej przekątnej mniejsza jest powierzchnia całego ekranu![]()
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-01-2007 o 14:31
eee widze, ze masz jakies stare PRLowskie przyzwyczajenia jesli chodzi o komputeryzacjeMam Ci zapodac screena jakie cuda mozna robic z okami na pulpicie gdy pracuje sie na wide-screen? O photoshopie nie musze wspominac. Tak, na laptopie tez mozna z niego korzystac. Czarne paski po bokach przy ogladaniu zdjec? Chyba tych z kompakta
Strony www? A prosze bardzo, mozesz sobie dwa okna obok siebie usatwic. Tak samo z wordem, dwa dokumenty obok siebie. To abrdzo wygodne. A to, ze czasem trzeba cos przewinac w dol? I co z tego? W kwadraciaku tez przewijasz.
P.S.
co prawda nigdy nie uzywalem wide-screen pod windowsem, ale mysle ze chyba nie powinno tu byc jakis dziwnych ergonomicznych roznic.
na 20" może tak.
ale gdyby te 20" było 4:3 to miałbyś jeszcze większe pole do popisu :-)
Mozna, ale wszystkie ikonki stają koszmarnie małe.
Oglądałem się ostatnio za laptopami w sklepach i na żywo gołym okiem widać, że jak obok tych wszystkich panoram 15,4" leży jakiś tradycyjny 15" to jego pole powierzchni ekranu jest większe!
Zrozum, to jest gratka dla marketoidów! liczba większa - ekran mniejszy!
Przy tych z kompaktów te paski są jeszcze grubsze.
Oczywiscie przy tradycyjnych wyświetlaczach 4:3 i zdjęciach z lustrzanki paski są u góry/na dole, ale juz zdjęcie z kompaktu dokładnie pokrywa ekran.