Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chciałbym kupić obiektyw o jak największej krotności do 20d. Najlepiej taki od ok 18 do ok 300 mm.
Takiego monstrum na razie przyroda nie stworzyła ;-)
Max. to 18-200 w wykonaniu Sigmy i Tamrona.
Ewentualnie całe mnóstwo Sigm i Tamronów 28-300.
A więc albo rybki albo pipki ;-)
To może od razu
Canon EF 28-300 f3,5-5,6 IS L ?
Oczywiście orientujesz się że zasada jest taka, że im większa krotność zooma, tym gorsza jakość obiektywu? Jeśli wymagasz takiej uniwersalności od jednego szkła, to może zakup lustrzanki to nie jest/był najlepszy pomysł?
nie dobiera sie obiektywu do aparatu tylko do zastosowan, czyli do tego co bedziesz fotografowal, musisz tez wiedziec ze im wieksza krotnosc (bardzie uniwersalny) tym gorsza jakosc optyczna ...
Zdjęcia robię od czasu do czasu: wakacje, niedzielny spacerek, troche astro no po prostu od czasu do czasu lubię popstrykać.
No to, że im wieksza krotność to gorsza jakość to rzecz jasna wiem. Dlatego pytam właśnie bo chciałbym wybrać ten o najlepszych parametrach.
Canon EF 28-300 f3,5-5,6 IS też rozpatruje, ale może są lepsze i tańsze. Cena nie ma aż takiego znaczenia ale wolałbym tańszy jeśli nie będzie gorszy (albo niewiele gorszy).
Canon EF 28-300 f3,5-5,6 IS też rozpatruje, ale może są lepsze i tańsze. Cena nie ma aż takiego znaczenia ale wolałbym tańszy jeśli nie będzie gorszy (albo niewiele gorszy).
28-300 bedzie napewno najlepszy jakosciowo z tych wielokrotnosci zoom jak to nazwales ;-), natomiast jest to ciezkie i duze szklo ktorego napewno na nizobowiazujacy spacerek nie bedzie ci sie chcialo zabierac, rozwaz zakup dwoch obiektywow, np tamrona 28-75/2.8 i canona 100-300 lub 70-200/4 jesli nie zalezy ci na 300mm... Bedzie to duzo wygodniejsze i przyjemniejsze a cenowo zostanie ci jeszcze kupa forsy na statyw, filtry, torbe, wezyk, i wycieczke ;-)
fajnym szklem jest tez np 50-500 ale znowu waga i rozmiary..
Zdjęcia robię od czasu do czasu: wakacje, niedzielny spacerek, troche astro no po prostu od czasu do czasu lubię popstrykać. (...) Cena nie ma aż takiego znaczenia ale wolałbym tańszy jeśli nie będzie gorszy (albo niewiele gorszy).
Ultrazoomy sa gorsze... i to sporo. Biorac pod uwage te dwa parametry (zastosowanie vs cena) to polecam ci komplet 24-105 4 IS L + 100-400 4.5-5.6 IS L . Pierwszy dosc poreczny (w porownaniu do 28-300 Lki) na spacery, wakacje bedzie super... jakosc rowniez. Drugi do przyrody i astro - mimo wagi warto brac (jakosc) rowniez na wakacyjne spacery 8)
Dzięki za odpowiedzi. Ten zestaw Viteza podoba mi się. Zastanawiam się tylko czy zamiast 24-105 4 IS L nie lepiej zakupić EF-S 17-85 mm f/4,0-5,6 IS USM.
Czy obiektywy sigmy czy tamrona są porównywalnej jakości jak canona?
Zdjęcia robię od czasu do czasu: wakacje, niedzielny spacerek, troche astro no po prostu od czasu do czasu lubię popstrykać. (...)
Zamieszczone przez MARCIN_S
Chciałbym kupić obiektyw o jak największej krotności do 20d. Najlepiej taki od ok 18 do ok 300 mm.
Canon EF 28-300 f3,5-5,6 L IS też rozpatruje...
Ten zestaw Viteza podoba mi się (24-105 4 IS L + 100-400 4.5-5.6 IS L). Zastanawiam się tylko czy zamiast 24-105 4 IS L nie lepiej zakupić EF-S 17-85 mm f/4,0-5,6 IS USM.
Ludzie, czy wy nie przesadzacie??!! Taki arsenał na to, zeby sobie, cytuję: "od czasu do czasu popstrykać na wakacjach i niedzielnym spacerku".
Czy ktoś tu potrafi zachować odrobinę rozsądku??!!
MARCIN_S: Skoro najbardziej zależy Ci na jak nawiększym zoomie i chcesz tylko popstrykać, to moze niekoniecznie potrzebny jest Ci 20D?
Do Twoich celów (przypominam: wakacje, spacerek!) w zupełności wystarczyłby, a zarazem spełnił oczekiwania co do wielkiego zooooma Samsung PRO 815 (zoom 15x !!!) http://www.dpreview.com/reviews/samsungpro815/
Jeśli świadomie jesteś już zdecydowany na 20D, to nie daj się zwariować i kup go z obiektywem 17-85 IS, ewentualnie jeśli naprawdę chcesz większy zoom to wybierz Sigmę lub Tamrona 18-200/3,5-5,6. To w zupełności wystarczające obiektywy na początek (w końcu jesteśmy na forum "Dla początkujących"!)
Jeśli zaś jesteś profesjonalistą, dla którego jedynym kryterium wyboru obiektywu jest jak nawiększe przełożenie transfokatora, to przepraszam za moje infantylne propozycje.
gwozdzt : No 20 d już mam z kitowym obiektywem, tak więc nad aparatem już się nie zastanawiam.
Kiedyś, chyba na tym forum, czytałem "że jak się coś lubi to dobrze mieć to w jak najlepszym gatunku" podoba mi się to stwierdzenie. Mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać jakość jaką dają te właśnie obiektywy i dlatego wolę lepsze niż gorsze.
Jestem początkującym użytkownikiem canona, ale zdjęć już troszkę w życiu zrobiłem, tylko na trochę gorszym sprzęcie.
gwozdzt : No 20 d już mam z kitowym obiektywem, tak więc nad aparatem już się nie zastanawiam.
OK, zatem coś już wiemy i aparat zostaje. To dobry, porządny sprzęt.
Teraz ten KIT: co Ci w nim nie pasuje? Czy tylko za mały zoom, czy coś jeszcze Cię drażni, przeszkadza?
Jeśli chodzi tylko o zoom, to wystarczy Sigma/Tamron 18-200 i po dylemacie. Jeśli dostrzegasz inne wady - wal śmiało jakie, a wtedy coś poradzimy.
Kiedyś, chyba na tym forum, czytałem "że jak się coś lubi to dobrze mieć to w jak najlepszym gatunku" podoba mi się to stwierdzenie. Mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać jakość jaką dają te właśnie obiektywy i dlatego wolę lepsze niż gorsze.
To fakt, ale sprzęt dobrze też dobierać do określonych celów. Do Twoich celów (wakacje, spacerek niedzielny) takie obiektywy absolutnie nie są konieczne, a wręcz mogą przeszkadzać! Znasz ich rozmiary, wagę?
Inaczej: czy kupujesz koparkę, chcąc zasadzić drzewko w ogrodzie?
Jestem początkującym użytkownikiem canona, ale zdjęć już troszkę w życiu zrobiłem, tylko na trochę gorszym sprzęcie.
Też fajnie. Napiszże coś więcej: jakie masz doświadczenia? czym robiłeś zdjecia? co Ci w tym starym sprzecie przeszkadzało? co zdecydowało o wyborze 20D?
HAHAH! Przez ostatnie 10 lat pstrykałem Zenitami! I mile to wspominam. Ale jak miałem okazje to wymieniłem na canona.
Wg mnie obiektyw dostarczony z body nie ostrzy za dobrze.
Jakiś zoom od szerokokątny do 100 mm potrzebny mi do krajobrazów, gwiazd, wakacji i spacerków. A tele też do gwiazd no i przyrody (jestem posiadaczem Taira-3 300mm to jest dopiero czołg!). A tak na prawdę to fotografuję co się da, jak coś mi się podoba, więc nigdy nie wiadomo do czego jeszcze się przydadzą.
Komentarz