Obiektyw do 40d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siera6

Obiektyw do 40d

Witam,

Palnuje wymieane aparatu na "nowszy", w tym wypadku padlo na 40D. Przez wiele lat fotografowalem canonami i meczylem sie wymieniajac obiektywy. Zwykle klasyczny kit-owy 18-55 55-200 i stala 50-tka wszystko Canona ( przystepne cenowo ). Nie bede sie rozpisywal i przejde do sedna.
    Chce zebrac opinie uzytkowinikow o obiektywie all-in-one cos w stylu 18-200/300. I co najwazniejsze w przedziale cenowym "rozsadnym". Przez chwile obserwowalem na rynku Tamrona 18-250 ale nie wiem co sadzic to teym modelu ? Jestem amatorem ktory robi zdjecia typowo podroznicze i reporterskie ale z ambicjami zeby fotki wygladaly bardzo dobrze. Zdaje sobie sprawe ze dobre obiektywy kosztuja mase kasy. Tak wiec zostaja Sigmy i Tamrony za 500 usd lub ... cos jeszcze ?
    Bede wdzieczny za jaks podpowiedz co warto i opinie o tego typu obiektywach z dolnej polki
    Pozdrawiam

• Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Po co chcesz kupić aparat mający możliwość wymieniania optyki, skoro nie chcesz z tej możliwości korzystać? Co to znaczy, że "padło" na 40D? Losowałeś? Dlaczego nie jakiś zaawansowany kompakt? Skoro chcesz przypiąć jeden wszystkomający obiektyw, to i tak nie oczekuj zdjęć lepszych jakościowo niż z kompakta.

Komentarz

• koraf
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1748

Zamieszczone przez siera6
      Witam,

Palnuje wymieane aparatu na "nowszy", w tym wypadku padlo na 40D. Przez wiele lat fotografowalem canonami i meczylem sie wymieniajac obiektywy. Zwykle klasyczny kit-owy 18-55 55-200 i stala 50-tka wszystko Canona ( przystepne cenowo ). Nie bede sie rozpisywal i przejde do sedna.
      Chce zebrac opinie uzytkowinikow o obiektywie all-in-one cos w stylu 18-200/300. I co najwazniejsze w przedziale cenowym "rozsadnym". Przez chwile obserwowalem na rynku Tamrona 18-250 ale nie wiem co sadzic to teym modelu ? Jestem amatorem ktory robi zdjecia typowo podroznicze i reporterskie ale z ambicjami zeby fotki wygladaly bardzo dobrze. Zdaje sobie sprawe ze dobre obiektywy kosztuja mase kasy. Tak wiec zostaja Sigmy i Tamrony za 500 usd lub ... cos jeszcze ?
      Bede wdzieczny za jaks podpowiedz co warto i opinie o tego typu obiektywach z dolnej polki
      Pozdrawiam

http://picasaweb.google.com/siera6
      Nie ma takiego obiektywu all-in-one , po to są aparaty=lustrzanki z wymienną optyką jak zauważył Kolaj aby sprostać wymogom all , jeżeli chcesz inaczej to.... kup sobie kompakta :wink: :wink:

Komentarz

• siera6

OK
        obawialem sie ze nie zostane dobrze zrozumiany. Nie chcialem sie po prostu rozpisywac .
        Jest tak. Czesto sie przemieszczam i fotografia to moja pasja (oczywiscie daleko mi do profesjonalistow zarabiajacych na zycie w ten sposob lub artystow, robie zdjecia kilka lat i mam jakies pojecie o tym ) .
        Posiadalem juz kilka modeli Canona EOS od analoga po cyfre. Wiem co potrzebuje i zeby wygodnie i przyjemnie robic zdjecia (jak umiejscowione sa przyciski, jak zmienic szybko iso lub przestwic parametr itp ... nie chce sie rozpisywac znowu) \.
        Wiec uznalem model 40D za optymalny dla moich wymagan, wszystko ladnie "lezy" pod reka. Mialem okazje go ogladac i poczytac opinie.
        Oczywiscie wiem wiem ze mozna mnie splaszczyc do "idiot kamera user" itp skoro nie chce zmieniac obiektywow.
        Zmieniam i zmieniam obiektywy ale... charakter robienia pewnych zdjec ala reporterskie powoduje ze przy pojawiajacych sie sytuacjach terenowych zmiana obiektywu trwa za dlugo i obiekt lub sytuacja umykaja (czesto przy zlych warunakach atmosferycznych obawiam sie o zabrudzenia i pyl i piasek podczas wykrecania obiektywu).
        Tak wiec pytanie jest o opinie ludzi uzywajacych tego typu obiektywy.
        Bede wdzieczny za pomoc i nie chce tu opisywac dlaczego chce kupic taki model lustrzanki a nie inny lub tym podbne.
        Mam nadzieje ze trafilem na dobre forum i watek nie przerodzi sie w jakis niezwiazany z pytaniem

Podrawiam

Marcin

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        a jeszcze jedno zeby bylo jasniej Mam 4 obiektywy, ktorych sie nie pozbywam. Chodzi mi o dodaktowy 18-250 ktory moge wymienic w pewnych sytuacjach.
        pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez Gość; 1129. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• koraf
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1748

OK rozumiem ale musisz sobie przecież zdawać sprawę ( skoro masz już jakieś doświadczenie = 4 obiektywy i kilka modeli canona) ,że obiektyw 18-250/300 nie będzie nigdy optycznie najwyższych lotów i nie wykorzystasz w pełni możliwości puszki 40d:-( .Jeżeli takie jest Twoje założenie to jest parę takich obiektywów z niższej półki :

sigma 18-200/3,5-6.3 OS test :
          Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

lub
          sigma 70-300/4-5.6bardzo przyzwoita ale nie ma dołu 18 mm
          test:
          Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Jeżeli wybierzesz sigmę to mają często problem ze współpracą z puszką canona

a tamrony mają wolny AF i w takim zakresie nie specjalną optykę:
          np. 18-200/3,5-6,3
          test :

Komentarz

• siera6

Wielkie dzieki,
            to bardzo ciekawe zestawienie, nie znalem tej strony. Tak zdaje sobie sprawe z optyki tych obiektywow i swiatla slabego, ale przy slabych budzetach ...
            Dlatego wazna dla mnie byla opinia na temat tego typu sprzetu. Czy jest tak slaby jak mysle czy nie a moze chodzilo o argument zeby przestac myslec o tego typu obiektywach (w tym przedziale cnowym).
            Pozdrawiam

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Wielkie dzieki,
              to bardzo ciekawe zestawienie, nie znalem tej strony. Tak zdaje sobie sprawe z optyki tych obiektywow i swiatla slabego, ale przy slabych budzetach ...
              Dlatego wazna dla mnie byla opinia na temat tego typu sprzetu. Czy jest tak slaby jak mysle czy nie a moze chodzilo o argument zeby przestac myslec o tego typu obiektywach (w tym przedziale cnowym).
              Pozdrawiam
              Pieniądze w tym przypadku i tak nie załatwią sprawy. Choćbyś dysponował nieskończonym budżetem, to i tak nie kupisz jasnego obiektywu 18-200. Coś takiego po prostu nie istnieje.

Komentarz

• siera6

hm... trafilem na ciekawe komentarze czytelnikow ze stronki optyczne. hm... moze to jest wlasciwe podejscie ?
                polecam lekture :http://optyczne.pl/65.12-Test_obiekt...elnik%F3w.html

zwlaszcza usera Asha mozna polemizowac ale z wiekszoscia tego co jest opisane zgadzam sie

Komentarz

• delaa
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 168

:http://optyczne.pl/65.12-Test_obiekt...elnik%F3w.html
                  zwlaszcza usera Asha mozna polemizowac ale z wiekszoscia tego co jest opisane zgadzam sie
                  Hi !
                  Można zastanawiać się na ile to jest prawdziwe ale mój kolega który teraz fotografuje dslrem z matrycą apsc i obiektywem od średniego formatu za duże siano (o niczym to nie świadczy) cytuje zawsze tekst z małpami.
                  Jak sie spotykamy wyciąga najpierw tego Tamrona i mówi "ha delaa -to je szkło! nad szkła !!!"
                  Kupił je za cenę flaszki dobrej wódki i sobie chwali (może dlatego) - może coś w tym jest ?
                  Może o coś innego chodzi za każdym razem ???
                  Pozdrawiam!
                  Ostatnio edytowany przez delaa; 9475.
                  KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                  No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• ToSemJa
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 138

po co Ci aparat za 4000zl jak chcesz pod to potpiac syfka ? Sigma 17-70 albo Tamron 17-50 ... te za rozsadna kase bym polecil ... dalej i dluzej to juz 70-200mm f/4 L i dorzej ... ewentualnie 50mm f/1,4 albo 80mm f/1.8 jesli lubiesz stalki
                    50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• comatus
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 725

ToSemJa wczytaj się w to o co pyta autor watku

Komentarz

• delaa
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 168

Zamieszczone przez ToSemJa
                        po co Ci aparat za 4000zl jak chcesz pod to potpiac syfka ?
                        A tam bez demonizowania - do formatu a4 pewnie starcza
                        KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                        No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• irekaro
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 262

moze coś takiego?
                          http://www.allegro.pl/item309475889_...jak_nowy_.html
                          canon

Komentarz

• Leone
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 105

Witam,
                            (...)
                            Chce zebrac opinie uzytkowinikow o obiektywie all-in-one cos w stylu 18-200/300. I co najwazniejsze w przedziale cenowym "rozsadnym". Przez chwile obserwowalem na rynku Tamrona 18-250 ale nie wiem co sadzic to teym modelu ? (...)

http://picasaweb.google.com/siera6

No cóż. Kupowanie zaawansowanej lustrzanki i do niej jednego pośledniej jakości super uniwersalnego obiektywu "bo nie chce się zmieniać obiektywu" to moim zdaniem lekkie nieporozumienie. Dla mnie 18-250 jest uzupełnieniem zestawu. Kiedy nie chce mi się dźwigać plecaka ze szkłami - jakaś wycieczka zdjecia "pamiątkowe" - to biorę tamrona i jest ok. Dla odbitek 10x15 różnicy nie ma z innymi szkłami. (np. na wczasach 90% zdjęć nim zrobiłem).
                            A tak ogólnie to obietyw jest ostry w środku kadru, na brzegach przy szerokim kącie jest już słabo (ale to widać przy powiększeniach). dla 200-250 jest już lekkie mydełko i ciemno ale da radę . Ale mi to nie przeszkadza zważywszy, że używam tego obiektywu jak jest słoneczko ( lato, morze, słońce )
                            Reasumując taki obiektyw to kompromis -jeśli się na starcie na nie godzisz to będziesz zadowolony.

Komentarz

• werek
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 404

ja ze swojej strony moglbym ci polecic (chociaz nie testowalem) obiektyw tamron 28-300 VC, to nowy model tamrona i kolega z forum (Cichy) juz go mial i testowal, jest to uniwersalne szkielko.

http://canon-board.info/showthread.php?p=393534

powyzej test. pewnie powiesz ze nie ma szerokiego kata ale podejrzewam ze nie zawsze jest on tak szybko potrzebny, a w reportarzach bedziesz w stanie w razie czego sie cofnac (reporterzy w sumie tez maja jedno szklo na miejscu). przeczytaj i przemysl czy by ci odpowiadalo
                              Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

Pracuję...