fotografowanie ogni sztucznych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pejot
    Bywalec
    • 2004
    • 204

fotografowanie ogni sztucznych

Pytane na ostatnią chwilę, nie sądzę, żeby ktoś jeszcze spędzał Sylwestra na forum- jakie ustawienia proponujecie, na jakich najlepiej wychodzą wam tego typu zdjęcia? Wiem, że szkół jest wiele, migawka krótsza, dłuższa- zależnie od efektu jaki chce się osiągnąć- pytanie więc, jakie są wasze typy?

p.s. Życzenia wszystkiego dobrego na nowy rok!
    www.browarelefant.pl
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

odpowiedz troche po czasie http://canon-board.info/viewtopic.php?t=484

ja własnie przymierzam sie do ogladania swoich rezultatów. nic specjalnego, ale moze cos w siec wrzuce jutro. focilem z 9 pietra wsrod niskich blokow -> widok na cale miasto, akademiki itd. moze cos sie trafilo...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Ja też wczoraj/dzisiaj popróbowałem coś zrobić (pierwszy raz). No i takie tam wyszły:

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Ja za rok bede polowal na fajerwerki.... mam upatrzona fajna miejscowke w Warszawie (Natolin) skad prawie 360 stopni swietny widok na cale miasto i okolice 8) . W tym roku wolalem sie dobrze bawic i samemu strzelac nic drzec o to czy grupka pijanych dresow nie poprosi mnie o datek w postaci sprzetu na statywie

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

wlasnie bawie sie swoimi rawami. balans bieli mozna wybrac dowolnie pelna swoboda wyboru kolorów

p13ka, Twoje jak obrabiane?
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Re: fotografowanie ogni sztucznych

Zamieszczone przez pejot
            Pytane na ostatnią chwilę, nie sądzę, żeby ktoś jeszcze spędzał Sylwestra na forum- jakie ustawienia proponujecie, na jakich najlepiej wychodzą wam tego typu zdjęcia? Wiem, że szkół jest wiele, migawka krótsza, dłuższa- zależnie od efektu jaki chce się osiągnąć- pytanie więc, jakie są wasze typy?
            Przeklejone z mojego posta na p.r.f.c:

- dobry (!!!) statyw (!!!!!)
            - wężyk (!!)
            - czas "bulb" (!)
            - obiektyw raczej szeroki (17-40 jest OK), ale to zależy od
            sytuacji
            - f/8 (!)
            - ISO 100 (!)
            - WB na "żaróweczki", ewentualnie auto, albo najlepiej RAW

A technika taka: Przed pokazem "wyczuwasz" mniej więcej ile sekund
            potrzebujesz przy w/w parametrach, żeby mieć ładnie naświetlone
            potencjalne tło. A w trakcie, to już automat: słyszysz huk ->
            wciskasz spust i trzymasz go mniej więcej tyle ile trzeba (odliczając
            pod nosem). Przy czym nie ma się co przejmować, że jest 2x dłużej/
            krócej niż "wyczute" - fajerwerki się naświetlą dobrze, co najwyżej
            tło będzie odrobinę za jasne/ciemne. To odliczanie to raczej tak
            orientacyjnie.

Wariacje na temat: czas nieco dłuższy i zasłanianie czapeczką -
            multiekspozycja W 20D przy ISO100 nie powinno być problemów
            nawet przy kilku minutach (z włączonym NR). Wtedy wężykiem blokujesz
            spust, a za wyzwalacz robi czapeczka

Kilka moich przykładów (do Janka pewnie mi daleko ;-) ale ja jestem
            z nich zupełnie zadowolony - to były moje pierwsze fajerwerki :

Technika dokładnie jak wyżej, tyle że jeszcze bez wężyka - co zresztą
            niestety widać
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

muflon, fajerwerki wymiatają. Ostro tam sobie organizatorzy jadą. U nas niestety kiepawo... Może w Warszawie to tak...

[ Dodano: 02-01-05, 00:04 ]
              Okej. Cos udało mi się przygotować. Nie satysfakcjonujące raczej, ale wrzucam:

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                muflon, fajerwerki wymiatają. Ostro tam sobie organizatorzy jadą. U nas niestety kiepawo... Może w Warszawie to tak...
                Niestety, to nie są zdjęcia z sylwestra - akurat 31.XII.2004 to tutaj była żenada i lipa. Na porządne fajerwerki musze znowu czekać do sierpnia
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  p13ka, Twoje jak obrabiane?
                  Tą są cropy JPG i z RAW. Statyw, wężyk, Canon 50 f/1.4, migawka 2 s., przysłona f/8, ISO100, manual, ostrzenie na nieskończoność, i okazało się, że w PS WB na Auto wystarczył. Btw. świetnie sprawdziła się głowica kulowa 322RC2. Ewidentnie zaprojektowana do sytuacji dynamicznych

Aha, a jak ktoś lubi kompozycje, to można sobie posklejać fajerwerki i nawet nieźle to wychodzi

Sklejka

Komentarz

• Paenka
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 727

Sztuczne ognie analogiem

Chciałabym spróbować sfotografować fajerwerki. Jednak kiedyś poszłam z aparatem, wypstrykałam całą kliszę i nic na niej nie było Nawet nie wiem czy to była wina labu czy moja..nie wnikałam...i nie pamiętam za bardzo czy ja czasem nie wypiłam za dużo wtedy

Do rzeczy,
                    Przeczytałam kilka rad na stronach różnego rodzaju, żeby
                    0. ustawić aparat na statywie
                    1. manualnie ustawić ostrzenie na nieskończoność
                    2. wybrać min dostępne iso (100)
                    3. ustawić wstępnie przysłonę f8 -> f16
                    4. bawić się czasem do uzyskania odpowiedniej ilości rozbłysków

Wszystko ładnie fajnie ale ja nie mam podglądu jak to w analogach bywa. Moje pytanie generalnie sprowadza się do tego jak sugerować się drabinką ekspozycji.
                    Dla testu podejrzałam sobie jak widzi przy przysłonie f8 mój aparat daną scenę nocną. I wychodzi na to że nawet przy czasie 30" jest niedoświetlenie o 2 EV (albo i więcej bo miga wskaźnik).

Pytanie.
                    Czy pomair ustawić na matrycowy czy "punktowy"? No bo teoretycznie to zdaje sobie sprawę, że naświetlenie obrazu czerni na 0EV da mi szarość a nie czerń...jednak czy moje rozbłyski sztucznych ogni będą w ogóle widoczne nad budynkami miasta? Czy przy takim czasie przy przysłonie f8 lub f16 moje fajerwerki zleją się w prześwietloną plamę?
                    Ostatnio edytowany przez Paenka; 15691.
                    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• januszP.
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 634

Zamieszczone przez Paenka
                      Pytanie.
                      Czy pomair ustawić na matrycowy czy "punktowy"? No bo teoretycznie to zdaje sobie sprawę, że naświetlenie obrazu czerni na 0EV da mi szarość a nie czerń...jednak czy moje rozbłyski sztucznych ogni będą w ogóle widoczne nad budynkami miasta? Czy przy takim czasie przy przysłonie f8 lub f16 moje fajerwerki zleją się w prześwietloną plamę?
                      Nie sugeruj się żadnymi pomiarami (na co ustawisz pomiar -ciemność czy światło?). ustaw na M ustaw parametry jak w poście Muflona i stoper lub liczenie. Prześledź zdjęcia Muflona. Masz tam pod nimi dokładną ściągę jeżeli chodzi o parametry (opisy pod zdjęciami).

Komentarz

• nagor
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 522

Tu masz mały przykład moich zdjęć:

yoyo.pl to Twoje pierwsze i najlepsze źródło informacji o yoyo. Tu znajdziesz także tematy związane z kwestiami ogólnego zainteresowania. Mamy nadzieję, że znajdziesz to, czego szukasz!

każde foto ma exif
                        ale po krótce to
                        czasy od 1,5 s do nawet 8 s
                        przesłona ok 8-11
                        iso 100
                        pomiar bez różnicy i ostrość na nieskończoność.

co do tego jak to wyjdzie to powinno wyjśc dobrze tylko jak będą serie bardzo mocnych ogni to musisz zmniejszyć czas aby nie prześwietlić jak latają małe pojedyńcze to mozesz trzymać bardzo długo. i wszystko będzie elegancko
                        no i szeroki kąt albo z daleka
                        Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                        zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• kucza21
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 518

Ja jak robiłem fajerwerki to na ISO 400 i f 4 ze względu, że chciałem również doświetlić otoczenie. Pierwsze dwie sekundy na samo tło, a kolejne 3 to już fajerwerka, dlatego fajnie mi doświetliło wyspę, a sztuczne ognie były na granicy przepaleń. Ogólnie wyszło o tak.

Komentarz

• robgr85
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1719

Zamieszczone przez Paenka
                            Jednak kiedyś poszłam z aparatem, wypstrykałam całą kliszę i nic na niej nie było Nawet nie wiem czy to była wina labu czy moja..nie wnikałam...i nie pamiętam za bardzo czy ja czasem nie wypiłam za dużo wtedy

hehe za dużo wypiłaś, prócz tych punktów, jest jeden najważniejszy - zdjąć dekielek
                            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Rosicky
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 209

ja robilem na przyslonie 2.8, statyw mialem z kolana i wyszlo zadowalajaco. moim zdaniem to tylko kwestia czasu
                              http://rosicky.maxmodels.pl
                              http://rosicky.digart.pl

Komentarz

Pracuję...