Krzywe kadry: grip vs psychika

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blumarine
    Coś już napisał
    • 2009
    • 52

Krzywe kadry: grip vs psychika

Pisze tutaj, bo nie chce zaśmiecać "poważniejszych" działów CB

Otóż, mam taki śmieszny choć męczący "problem" - robię krzywe kadry, notorycznie i podświadomie, niestety do stopnia często że patrząc potem na materiał w domu, na spokojnie nawet mnie to mocno razi, co dopiero innych. Nie mogę się od tego odzwyczaić.
    Skosy dotyczą w znacznej większości kadrów pionowych, wtedy postać człowieka ucieka mi na lewo, czyli nie dociągam ręki na samą górę..

Wpadła mi ostatnio myśl czy by mi tego problemu nie rozwiązał GRIP.
    Tutaj pytanie, czy ktoś się męczył z podobną "przypadłością", albo macie jakieś inne pomysły ratunkowe??
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Pić więcej

Tak na serio to moze matówka z siatką?
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• aligator16
      Początki nałogu
      • 2008
      • 457

Grip dobry pomysł, ale najlepsza to chyba była by klisza ^^

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Matówka nie zawsze pomoże. Miałem kiedyś ambicje robienia prostych kadrów ale gdy po serii prób zrobienia zdjęcia przy którym jako punkt odniesienia miałem horyzont i punkty AF dałem sobie spokój. Na statywie jest ok ale z ręki przy naciskaniu spustu migawki ręka nieco się przechyla. Może to jest problem 3-cyfrowych body? Mniej pewnie się trzyma taki aparat.

Teraz korzystam z prostowania kadrów w wywoływaczce RAWów i problem z głowy.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• aligator16
          Początki nałogu
          • 2008
          • 457

Zamieszczone przez piast9
          Teraz korzystam z prostowania kadrów w wywoływaczce RAWów i problem z głowy.
          Tak tylko zawsze trochę pikseli ucieka ;/

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

Zamieszczone przez aligator16
            Tak tylko zawsze trochę pikseli ucieka ;/
            piksele to jedno, gorzej z milimetrami. Ale, od czego mamy warp tool w photoshopie :E
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• blumarine
              Coś już napisał
              • 2009
              • 52

Matówka zawsze coś, ale sprawdzi się w jasnych warunkach, w półmrokach już mi nie pomoże, ledwo widze centralny punkt AF a co dopiero..
              Kadrowanie w domu, po fakcie nie zawsze a nawet dosyć rzadko naprawia sprawę gdyż często robię ciasne ujęcia..
              Niestety nosze okulary i celując nie widzę pełnego kadru (w 5D Classic), przez co dodatkowo mogę sobie zaburzać orientację pionu..

Komentarz

• mareqm
                Coś już napisał
                • 2009
                • 75

Skosy dotyczą w znacznej większości kadrów pionowych, wtedy postać człowieka ucieka mi na lewo, czyli nie dociągam ręki na samą górę..
                Jak rozumiem trzymasz aparat w pozycji w której spust jest ponad obiektywem.Spróbuj robić to odwrotnie.Wymaga to zmiany uchwytu prawej ręki.Dla mnie jest to odruch.Ponadto taki sposób trzymania zwiększa stabilność uchwytu, gdyż możesz docisnąć łokcie do ciała.

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

Radze tez sprawdzic czy puszka nie jest krzywa.

Mialem kiedys 400D ktore robilo krzywe zdjecia mimo prostego widoku w wizjerze.

Na forach rowniez byly krzywo zmontowane 1Ds III.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• blumarine
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 52

Nie no, "krzywość" wykluczam skosy robie zbyt duże i wiem że to ja źle trzymam aparat a nie że coś w środku jest zwichrowane.
                    Z tym skręcaniem uchwytu to jakoś nie widzi mi sie naturalną i wygodną pozycją ale spróbuje trzymałem tak kiedyś kompakty, ale to sie ma chyba nijak do większych i ciężkich luster..

Komentarz

• zaitsev
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1660

Grip na pewno ułatwi robienie zdjęć w pionie...
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=35626

Komentarz

• najeli
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 992

Zamieszczone przez blumarine
                        Z tym skręcaniem uchwytu to jakoś nie widzi mi sie naturalną i wygodną pozycją ale spróbuje trzymałem tak kiedyś kompakty, ale to sie ma chyba nijak do większych i ciężkich luster..
                        Ja nie wiem, jak można trzymać od góry ;-)
                        Dla mnie naturalnym odruchem jest "podtrzymywanie" aparatu ręką od spodu, a nie "zawieszanie" na ręce u góry -- szczególnie, że mój zestaw waży najczęściej ponad 1.5kg.

I właśnie to jest wygodne, bo zamiast niestabilnego łokcia u góry masz możliwość podparcia się o tułów ;-)

Tylko przy tej zmianie uważaj na odchylenia w drugą stronę
                        www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                        C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• SeaMan
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 60

fakt ja u siebie zauważyłem podobne zachowanie tez często robię krzywe kadry, grip trochę pomógł (moim zdaniem przy 3 cyfrowych body jest obowiązkowy ) najważniejsze to pamiętać o tym fakcie i zapobiegać temu , ja staram się zwracać uwagę na punkty AF
                          450D+grip l C EF-S 18-55/3.5-5.6IS l C EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM l C EF 50mm f/1.8 II l C 380 EX

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

a może korzystasz z jakiegoś strasznie szerokiego szkła? tam pion jest raczej względnym pojęciem
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Wats0n
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 996

Zamieszczone przez najeli
                              Ja nie wiem, jak można trzymać od góry ;-)
                              Dla mnie naturalnym odruchem jest "podtrzymywanie" aparatu ręką od spodu, a nie "zawieszanie" na ręce u góry -- szczególnie, że mój zestaw waży najczęściej ponad 1.5kg.
                              Powraca temat pionów męskich i damskich
                              Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

Pracuję...