Grip - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Intgar
    • 2008
    • 13

Grip - czy warto?

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Jako początkujący mam pytanie, które pewnie wielu z was wyda się banalne. Mianowicie: Czy warto kupować Battery Grip do 400D?

Mój aparat wiesza się, na niskim poziomie baterii( z tego co tu przeczytałem nie tylko mnie), to mógłby być pierwszy powód "za".

Drugi: więcej energii na np. wakacje

Trzeci argument "za": Większe body(mniejsza szansa na uszkodzenie).

Argument na "nie": cena.

Zatem pytam doświadczonych kolegów, czy warto wydać te 400 zł, czy można się bez tego obejść?

s.
  • 1jac
    Bywalec
    • 2008
    • 214

Szkoda, że nie ponumerowałeś pytań. Więc będzie wg kolejności akapitów:
    1 - tak
    2 - naładować baterię
    3 - Red Bull
    4 - szpan/ lans
    5 - cena bije wszystko.
    6 - można.

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

6.Tak jak pisał 1jac można.Najlepiej samemu doświadczyć.To sprawa ergonomii głównie bo przy dzisiejszej wydajnosci akumulatorów i braku doczepianych silników do przesuwu filmu, spokojnie mozna sobie darowac ten wydatek.Podobnie na statyw tylko przeszkadza.Niemniej ja sie przez lata przyzwyczailem i nie umiem bez gripa fotografować.Nawet na statyw nie odkręcam [choć to głupota]Jedyne wyjscie samemu doswiadczyć.Pozycz na kilka dni i zobacz.Pozdrawiam

Komentarz

• grzbiet
        Bywalec
        • 2006
        • 180

Odkąd go mam, nie odpinam od body. I tak jak mój przedmówca - nie zdejmuję nawet jak zapinam sprzęt do statywu. Oczywiście, że można się bez gripa obyć... tylko po co utrudniać sobie życie?

Komentarz

• marekk_ok
          Uzależniony
          • 2007
          • 821

Warto.
          Lepszy uchwyt, dluzsza praca na akku, wygoda ujec pionowych.
          Jak zamontujesz to juz nie bedziesz zdejmowal :-)

Komentarz

• Canclerz
            Bywalec
            • 2007
            • 141

Właśnie przy serii XXXD najbardziej warto. Znacznie poprawia ergonomię, zarówno w kadrach pionowych jak i w poziomych.
            Smiena 8M

Komentarz

• emilus100
              Coś już napisał
              • 2008
              • 75

Zamieszczone przez Intgar
              (...)

Argument na "nie": cena.

Zatem pytam doświadczonych kolegów, czy warto wydać te 400 zł, czy można się bez tego obejść?

s.
              Jakie 400zł? Są dużo tańsze, ponadto zawsze można kupić używkę w idealnym stanie po duzo niższej cenie: http://canon-board.info/showthread.php?t=35030
              http://www.allegro.pl/item386064433_..._jak_nowy.html
              EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• Soundman
                Początki nałogu
                • 2008
                • 371

Ja niedawno kupiłem 350d i gripa i powiem Ci że to jeden z najlepszych wyborów jakie dokonałem bez gripa aparacik jest mały i znika w ręce ale z gripem jest super lepiej sie trzyma pionowo i poziomo masz w środku 2 baterie czyli według instrukcji jakieś 1200 zdjęć na gripie ale masz dodatkowy magazynek na 6 baterii aa jak Ci się gdzieś skończą oryginalne to możesz go odpalić na bateriach AA i dalej focić... Coś pięknego kupuj i sie nie zastanawiaj a jak założysz to jak koledzy mowią już nie odepniesz popieram te słowa

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zgadzam się z przedmówcami iż podpięcie gripa wiąże się z polepszeniem ergonomii, wygody obsługi aparatu oraz przedłużeniem czasu pracy na jednym komplecie ogniw. Jeżeli zdecydujesz się na zakup to polecam dołożyć i kupić oryginał (choćby nawet używany). Zamienniki nie cieszą się zbyt dobrą opinią, nawet te firmy Delta.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• sylwester Samluk
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 316

Widziałem 400D z gripem w sklepie fotopajac i muszę powiedzieć iż bardzo fajnie wygląda. Jednak wciąż myślę, że 40D jest bez gripa mimo wszystko większe od 400D z gripem - może się mylę.

Ja też zastanawiam sie nad gripem do 400Djednak wstrzymuję się z zakupem gdyż po głowie chodzi mi 40D lub 5D. które są o wiele większe i nie wiem czy stosowanie do nich gripa ma sens.

Puki co bierz canona grip do 400D i bedziesz zadowolony, byćmoże tez tak zrobię, bo zamiast aparatu moze komputer wymienie.
                    Wiecznie kurna dylematy!!!

Pozdrawiam

Sylwek
                    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• joshua
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 128

warto mieć gripa w serii xxxD,
                      teraz nastał czas wyprzedaży 350D, można kupić używanego oryginała w dobrym stanie

z drugiej strony, czy warto sprzedawać 350D za 800 zł?
                      | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez joshua
                        z drugiej strony, czy warto sprzedawać 350D za 800 zł?
                        Moim zdaniem warto zostawić jako "zapas". Opłacalność sprzedaży żadna ...
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• romko
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 75

Do xxxD koniecznie, lepiej się trzyma w rękach, przy pionowych kadrach zwłaszcza z większymi gabarytowo szkłami docenisz ten dodatek. oprawia komfort użytkowania zdecydowanie:wink:
                          5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
                          to tylko 1 %...

Komentarz

• Ergo5218
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 65

Zdecydowanie warto

Od kiedy zakupiłem grip, nie zdejmuję go. Ostatnio wysyłałem aparat na Żytnią i po demontażu gripa odniosłem wrażenie, że samym body 400D nie sposób pstrykać. Myślę, że nie masz się nad czym zastanawiać, z gripem wygoda pracy jest o wiele, wiele większa.
                            7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
                            Moje fotki www.gasin.pl

Komentarz

• Soundman
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 371

Zamieszczone przez axk
                              Moim zdaniem warto zostawić jako "zapas". Opłacalność sprzedaży żadna ...
                              Popieram

Komentarz

Pracuję...