Sonnar 200 mm 2,8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jetchan
    Bywalec
    • 2005
    • 101

Sonnar 200 mm 2,8

Witam,mam takie pytanie.Ile wart jest obiektyw sonnar 200mm 2,8 Carl Zeiss? Dobry Stan.Może ktoś miał styczność. Aha,no i czy jest do kupienia jakiś podobny zamiennik.Z góry dzięki.
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

na allegro widze taki, o jakim piszesz, za 750zl ! (http://allegro.pl/show_item.php?item=63249564)

IMO to cholernie drogo! biorac pod uwage fakt, ze juz za ~900-1000zl mozesz nabyc oryginalny Canon 100-300/4.5-5.6 (czyli wiekszy zakres ogniskowych, niestety ciemniejszy ale automatyczny i przy tym naprawde dobry) - to jakas dziwna cena.

edit:
    i jeszcze jedna rzecz, o ktorej kazdy powinien pamietac - te ,,wiekowe'' szkla sa bardzo nierowne jakosciowo, wielokrotnie ladowaly w serwisach, wiec jakosc jednego modelu nie rowna sie jakosci innego egzemplarza. jedynie testy moga pokazac, ile dany lens jest wart - a nie opis aukcji (to tak przy okazji)

edit2:
    poza tym, na allegro widac ~10 sztuk lensow na M42 z zakresem ogniskowych 200mm (w tym stalki) - i wszystkie z cena <300zl. rozumiem, ze Sonnar moze byc ok (sam mialem 135mm), ale za cene 2x niz inne to sie IMO nie oplaca.
    Ostatnio edytowany przez gawryl; 438.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• jetchan
      Bywalec
      • 2005
      • 101

Dzięki...Ech,piszesz 100-300,ale ciemno troche Chciałem jakąś fajną jaśniutką stałkę,do przyrody...Nie wiem co robić.Może ma ktoś do sprzedania coś podobnego,ale taniej?
      Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

• jetchan
        Bywalec
        • 2005
        • 101

Aha-automatyka w tym wypadku mnie nie interesuje,zakres 100-300 jest kuszący,ale szukam czegoś jasnego i dobrze ostrzącego.

Komentarz

• gawryl
          Uzależniony
          • 2004
          • 810

Zamieszczone przez jetchan
          Dzięki...Ech,piszesz 100-300,ale ciemno troche Chciałem jakąś fajną jaśniutką stałkę,do przyrody...Nie wiem co robić.Może ma ktoś do sprzedania coś podobnego,ale taniej?
          ciemno?? no , nie jest to f2 ale w przyrodzie wystarcza - a biorac pod uwage jego cene i jakosc, jaka otrzymujesz (bo jest bardzo dobra!), to jest super! zreszta, o jakiej przyrodzie mowisz? na podworku na ogol jest jasno, i mi sie udaje spokojnie domknac do f8 z zachowaniem 1/500 sek - czyli swiatla mam dosc.

mozesz zajrzec jeszcze do wyszukiwarki forum, duzo tam jest o doborze lensa - ja polecam opinie ludzi: http://canon-board.info/showthread.php?t=5138

Komentarz

• jetchan
            Bywalec
            • 2005
            • 101

Ok dzięki Mówiąc o przyrodzie miałem na myśli ogół.Czasami w lasach beskidu przy złej widoczności,mgle przydałaby się duża jasność.No i ta głębia czasami..

Komentarz

• Fotos
              Początki nałogu
              • 2005
              • 406

Wszystkie obiektywy M42 sa obecnie przewartosciowane za sprawa lustrzanek cyfrowych i adapterow. Sonnar 200/2.8 mial przynajmniej trzy wersje, kazda z innymi powlokami. Jest to warte jakies 300-600 zeta ze wzgledu na "legendarnosc", ale udreka straszna - ciezki i wielki. Kiedys M42 mozna bylo kupic za grosze, dzis bywaja drozsze od np. znacznie lepszej optyki Canon FD.
              Nie bardzo rozumiem np. po co kupowac za 200 zeta 50-ki M42, skoro za 300-350 mozna kupic nowa, lepsza EF 50 z gwarancja. Ale co kto lubi...

Komentarz

• Silent Planet
                Uzależniony
                • 2004
                • 832

Dokłądnie tak jak piszesz - dostępność adapterów znacznie podbiła ceny optyki M42 w ostatnim czasie.
                Ale to minie, gdy rynek się znów przesyci tymi szkłami i wszyscy hurtowo zaczną się ich pozbywać... i będzie jak było.
                is SILENCE
                "Enjoy the silence."
                ---
                Wróciłem...!
                analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Jurek Plieth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2087

Zamieszczone przez jetchan
                  Witam,mam takie pytanie.Ile wart jest obiektyw sonnar 200mm 2,8 Carl Zeiss? Dobry Stan.Może ktoś miał styczność. Aha,no i czy jest do kupienia jakiś podobny zamiennik.Z góry dzięki.
                  Zależy jaka wersja. Produkowany był jeśli dobrze wiem w co najmniej dwóch wersjach: tzw. "zebra", bez powłok antyodblaskowych, oraz całkowicie czarny, MC. ten pierwszy chodzi po ok. 300 PLN, a ten drugi co najmniej 2x więcej.
                  http://plieth.com

Komentarz

• Czarek
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 94

Podpinałem to szkło na chwilę w komisie. Co na pierwszy rzut oka może zachwycić to kontrast. Naprawdę powala. Pierścień ostrzenia chodzi płynnie tak, że ostrzy się łatwo a jakby jeszcze matówka z mikrorastrem to już byłoby miodzio. Gdybym miał wtedy przy sobie kasę (700zł) nie zastanawiałbym się ani chwili. Kupiłem jednak coś innego zestaw fotosnajper z tairem 3. Trochę go przerobiłem wstawiając mikrowłącznik tak, że migawka wyzwalana jest ze spustu na kolbie. Obiektyw naprawdę żyleta piękny bokhen (przysłona tworzy prawie idealne koło). Za 150zł naprawdę warto. A jak wygląda!

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez gawryl
                      na allegro widze taki, o jakim piszesz, za 750zl ! (http://allegro.pl/show_item.php?item=63249564)

IMO to cholernie drogo! biorac pod uwage fakt, ze juz za ~900-1000zl mozesz nabyc oryginalny Canon 100-300/4.5-5.6
                      Qrka... czlowiek chce kupic 17-40 4L a ty mu kita 18-55 chcesz wciskac - tak to wyglada.

Znajdz stalke 200mm o jasnosci 2.8 i jakosci zdjec takiej jak ten Sonnar (mowa o udanym egzemplarzu z powlokami) i dopiero porownuj ceny. Hint - porownaj cene Sonnara do Canon 200 2.8 L . Jedyne roznice miedzy nimi to wielkosc, waga i AF .
                      Ja sobie wlasnie sprawilem Taira 300 4.5 za 400zl co w porownaniu do ceny EF 300 4 L jest spora oszczednoscia... o ile AF nie jest potrzebny.

Wiecej o szklach i aparatach M42 oraz 'czy warto taki za tyle kupic' - http://forum.stock-photo.pl/

Komentarz

• gawryl
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 810

Zamieszczone przez Vitez
                        Qrka... czlowiek chce kupic 17-40 4L a ty mu kita 18-55 chcesz wciskac - tak to wyglada.

Znajdz stalke 200mm o jasnosci 2.8 i jakosci zdjec takiej jak ten Sonnar (mowa o udanym egzemplarzu z powlokami) i dopiero porownuj ceny.
                        moze masz race. ja slyszalem wiele dobrego o Sonnarach 135mm/f3.5, sam nawet mialem i sie zachwycalem. polecam! ale... kupilem 100-300 USM i wykonalem testy nowego zakupu na@135mm - wyniki byly identyczne (przy identycznych przeslonach - lepszosc Sonanra byla tam, gdzie Canonem nie mozna bylo ustawic takiej przeslony ). wiec moze tak jest i w tym przypadku? wyrazilem tylko moje zdanie.
                        [/QUOTE]

Komentarz

• Andee
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 503

Sonnar MC wciaga (za przeproszeniem) tego 100-300USM nosem i nawet kurz nie zostaje... i mowie tu o parametrach optycznych i uzyskiwanych efektach. Porownywac go mozna jedynie z odpowiednikiem Canona o literce L w opisie (mowie o wersji MC).

A stara zebra tez miala powloki w liczbie sztuk jeden, najprostsze MgF2.
                          Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• Fotos
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 406

Za obiektywami M42 ciagnie sie legenda, ktora bardziej przyczynia sie do ich ceny niz niz jakosc. Przyklady: Takumar - wiekszosc wersji zolcieje z czasem, rozdzielczosc porownywalana z EF 50/1.8 a cena czesto 2x, Pancolar - dobra rozdzielczosc, ale slabe powloki, Sonnar - wersja "demoludy" - slabe powloki, robia sie plamy. Szybki rzut oka na allegro - CZJ konwerter 2x za 200 zl !!!
                            Tyle chyba nigdy nie byl warty - widzialem niegdys z Stodole po 50 zeta. Flektogona 35/2.4 kupilem za 50 zl, teraz czekam az bedzie po 500 zeta i sprzedam :-) Sonnar nie tak dawno lezal w komisie za 500, a teraz 700 na allegro, no, no, no... Zoomy, chyba nie ma zadnego dobrego, no moze ktorys arsat.
                            Poza tym co innego ostrzenie manulane na klinach np. w T90 a co innego przy malej, gladkiej matowce jak w EOS 3xx.
                            Ruskie obiektywy - rozrzut tolerancji jak wybuch granatu. Kiedys
                            nowy mir rozsypal mi sie, przy ustawianiu przeslony :-)
                            To co fajne w M42 - niezliczona liczba obiektywow i ciagle powstaja nowe.
                            Poza tym przy adapterach trzeba uwazac aby nie uszkodzic np. lustra. Sigma daje nawet miarke, aby sprawdzic przed zalozeniem.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez gawryl
                              ja slyszalem wiele dobrego o Sonnarach 135mm/f3.5, sam nawet mialem i sie zachwycalem. polecam! ale... kupilem 100-300 USM i wykonalem testy nowego zakupu na@135mm - wyniki byly identyczne

200 2.8 wersja MC jest jeszcze bardziej jak widzisz chwalona to po pierwsze.
                              Cena i swiatlo to po drugie.
                              Brak AF to niestety po trzecie.

Rozumiem ze to twoje zdanie... ale wydajesz to zdanie na bazie opinii o Sonnarze 135/3.5 podczas gdy mowa jest o 200 2.8 ... widzisz tu jakas niezgodnosc?

Komentarz

Pracuję...