Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, pomyslalem sobie, iz chetnie sie dowiem, (nie mowiac juz o ludziach, ktorzy stoja przed dylematem zakupu nowego sprzetu) jakich uzywacie obiektywow jako tych podstawowych - najczesciej uzywanych.
Wiadomo, ze nie ma szkiel uniwersalnych, ale sadze, ze jak kazdy z Was poda powod, dla ktorego jego obiektyw dostal miano pracusia to wielu czytajacych bedzie moglo sobie dopasowac szkielka do swoich potrzeb.
Nie kazdego stac od razu na zakup kilku obiektywow, stad wybor tego pierwszego, czesto uzywanego, a zatem i praktycznego szkla jest chyba najczesciej spotykanym problemem.
Zapraszam wiec wszystkich do chwalenia i motywowania swojego wyboru.
...zwykłe szkło he, he. a tak na poważnie to narazie mam Kitowca (jak widac w stopce) ale jutro wzbogace sie o 50 1.8 no może 1.4. Po 3 miesiącach doszedłem do wniosku że zawsze zooma przekręcam na 50mm to lepiej juz stałkę mieć bo to i ostrzej i widniej.
EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.
Ja na razie mam Sigme 18-125, jako uniwersalne i jedyne szklo, choc podobnie jak Domini-Q czekam na 50mm 1.8 i pewnie to bedzie jako glowne. Z przeszlosci pamietam ze najlepiej czulem sie ze stadardem, 45-50mm dla FF wiec mam nadzieje ze kiedys zagosci u mnie np Sigma 30mm 1.4
Fajny wątek, też chętnie się dowiem.
Ja wielkiego wyboru nie mam. Teraz cały czas mam 50/1.8 podpiętą. Na początku nie mogłam się przyzwyczaić do zoomu nożnego. Trochę gimnastyki to wymaga, fakt.
Generalnie najczęściej mam podpiętą 50/1.8 (bo nie mam 1.4 ;-) na razie ) chociaż jak jestem na regatach to powiem szczerze że 70-200/2.8 chyba nie zdejmuję. Obie wystarczająco jasne i ostre, tylko ta druga troszkę więcej waży
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
___________ www.MD-FOTO.pl | Mój BLOG | Zapraszam
Sluchajcie, ale zeby to mialo sens, to podajcie co Was sklonilo do zakupu tegoz szkielka.
Nie wazne np., ze cena/jakosc. Moze robicie 90% portretow i wlasnie to Was nakierowalo na Canon 50 f1/8.
Takie "17-40/4.0L" to se w stopce przeczytac mozna
chociaż jak jestem na regatach to powiem szczerze że 70-200/2.8 chyba nie zdejmuję
Właśnie dlatego kupiłem to szkiełko: potrzebowałem jasnego,szybkiego tele (tak właśnie ok 200-300mm) do fotografii sportu. No i na razie się sprawuje
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
___________ www.MD-FOTO.pl | Mój BLOG | Zapraszam
kit jest ze man zawsze przy mnie - ze wzgledu na szeroki kat, ktorym cykam rodzine i krajobrazy - widze tez jego zastosowanie w popularnej ,,street photo''. kit-a wyrzuce wowczas, gdy kupie se 17-40L portrety wymagaja mniejszej GO i dlatego kupilem 50mm/f1.8 - i jestem zadowolony, ale uwzgledniajac crop 1.6 w moim body to do innych celow sie juz slabo nadaje (choc widoczki tez mi sie nim jakies udaje robic, ale to 20% jego zastosowan). a ze chcialem pobawic sie w przyrode/ptaszki to se dokupilem 100-300USM - za krotko mam, aby duzo sie chwalic, ale w przyrodzi/ptaszkach i architekturze jest swietny! (w tym ostatnim do wyciagania detali, jakies okiennice, rury, grzyby )
Sluchajcie, ale zeby to mialo sens, to podajcie co Was sklonilo do zakupu tegoz szkielka.
Nie wazne np., ze cena/jakosc. Moze robicie 90% portretow i wlasnie to Was nakierowalo na Canon 50 f1/8.
Takie "17-40/4.0L" to se w stopce przeczytac mozna
Ja chciałam jasny obiektyw. Często robię zdjęcia w domu a kit w takich warunkach się nie spisuje. 50/1.4 za droga - kupiłam 50/1.8 i 420EX za tą kasę. Na minus jest brak szerokiego kąta w ciasnym mieszkaniu ale, jak pisałam wcześniej, przy odrobinie gimnastyki da się przeżyć.
Na a ja zakupilem Sigme 18-125. Dlaczego? Bo nie mialem kaski na dwa/trzy obiektywy dajace taki szeroki zakres. Oczywiscie jest to kompromis i trzeba z tym zyc. Ale i tak jestem w wiekszosci zadowolony z fotek jakie to "cudo" robi. W planach jest jakies tele: moze Canon 100-300 USM?. A w sferze mazen:
- malo realnych 70-200 2.8L
- bardziej realnych 70-200 4L
Komentarz