Twoj podstawowy obiektyw to...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Twoj podstawowy obiektyw to...

Witam, pomyslalem sobie, iz chetnie sie dowiem, (nie mowiac juz o ludziach, ktorzy stoja przed dylematem zakupu nowego sprzetu) jakich uzywacie obiektywow jako tych podstawowych - najczesciej uzywanych.
    Wiadomo, ze nie ma szkiel uniwersalnych, ale sadze, ze jak kazdy z Was poda powod, dla ktorego jego obiektyw dostal miano pracusia to wielu czytajacych bedzie moglo sobie dopasowac szkielka do swoich potrzeb.
    Nie kazdego stac od razu na zakup kilku obiektywow, stad wybor tego pierwszego, czesto uzywanego, a zatem i praktycznego szkla jest chyba najczesciej spotykanym problemem.

Zapraszam wiec wszystkich do chwalenia i motywowania swojego wyboru.

Pozdrawiam serdecznie
    pikczer
  • Domini-Q
    Bywalec
    • 2005
    • 151

...zwykłe szkło he, he. a tak na poważnie to narazie mam Kitowca (jak widac w stopce) ale jutro wzbogace sie o 50 1.8 no może 1.4. Po 3 miesiącach doszedłem do wniosku że zawsze zooma przekręcam na 50mm to lepiej juz stałkę mieć bo to i ostrzej i widniej.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• Riccardo
      Uzależniony
      • 2005
      • 691

Ja na razie mam Sigme 18-125, jako uniwersalne i jedyne szklo, choc podobnie jak Domini-Q czekam na 50mm 1.8 i pewnie to bedzie jako glowne. Z przeszlosci pamietam ze najlepiej czulem sie ze stadardem, 45-50mm dla FF wiec mam nadzieje ze kiedys zagosci u mnie np Sigma 30mm 1.4
      Pozdrawiam
      Riccardo
      --
      Fuji & Ricoh

Komentarz

• Reno
        Początki nałogu
        • 2004
        • 271

Fajny wątek, też chętnie się dowiem.
        Ja wielkiego wyboru nie mam. Teraz cały czas mam 50/1.8 podpiętą. Na początku nie mogłam się przyzwyczaić do zoomu nożnego. Trochę gimnastyki to wymaga, fakt.

Komentarz

• sergi
          Początki nałogu
          • 2004
          • 413

17-40/4.0L
          5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
          :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
          :: Motywy wordpress

Komentarz

• mxdanish
            Uzależniony
            • 2005
            • 632

Generalnie najczęściej mam podpiętą 50/1.8 (bo nie mam 1.4 ;-) na razie ) chociaż jak jestem na regatach to powiem szczerze że 70-200/2.8 chyba nie zdejmuję. Obie wystarczająco jasne i ostre, tylko ta druga troszkę więcej waży
            5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
            RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Domini-Q
              Bywalec
              • 2005
              • 151

Reno - sendnij mi jakieś sample (nie ciągnięte) na maila z tej 50, pliz. w różnych testach widziałem że straszna flara wyłazi.
              EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Mysl Taka Tam

Sluchajcie, ale zeby to mialo sens, to podajcie co Was sklonilo do zakupu tegoz szkielka.
                Nie wazne np., ze cena/jakosc. Moze robicie 90% portretow i wlasnie to Was nakierowalo na Canon 50 f1/8.

Takie "17-40/4.0L" to se w stopce przeczytac mozna

Komentarz

• Reno
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 271

Zamieszczone przez Domini-Q
                  Reno - sendnij mi jakieś sample (nie ciągnięte) na maila z tej 50, pliz. w różnych testach widziałem że straszna flara wyłazi.
                  Wyślę Ci ale w weekend bo chwilowo nie mam domowego komputera.
                  W każdym razie moje zdjęcie w podpisie nie było robione 50 i nie ja je robiłam.

Komentarz

• mxdanish
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 632

Zamieszczone przez mxdanish
                    chociaż jak jestem na regatach to powiem szczerze że 70-200/2.8 chyba nie zdejmuję
                    Właśnie dlatego kupiłem to szkiełko: potrzebowałem jasnego,szybkiego tele (tak właśnie ok 200-300mm) do fotografii sportu. No i na razie się sprawuje
                    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• gawryl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 810

kit jest ze man zawsze przy mnie - ze wzgledu na szeroki kat, ktorym cykam rodzine i krajobrazy - widze tez jego zastosowanie w popularnej ,,street photo''. kit-a wyrzuce wowczas, gdy kupie se 17-40L portrety wymagaja mniejszej GO i dlatego kupilem 50mm/f1.8 - i jestem zadowolony, ale uwzgledniajac crop 1.6 w moim body to do innych celow sie juz slabo nadaje (choc widoczki tez mi sie nim jakies udaje robic, ale to 20% jego zastosowan). a ze chcialem pobawic sie w przyrode/ptaszki to se dokupilem 100-300USM - za krotko mam, aby duzo sie chwalic, ale w przyrodzi/ptaszkach i architekturze jest swietny! (w tym ostatnim do wyciagania detali, jakies okiennice, rury, grzyby )
                      350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Reno
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 271

Zamieszczone przez Pikczer
                        Sluchajcie, ale zeby to mialo sens, to podajcie co Was sklonilo do zakupu tegoz szkielka.
                        Nie wazne np., ze cena/jakosc. Moze robicie 90% portretow i wlasnie to Was nakierowalo na Canon 50 f1/8.

Takie "17-40/4.0L" to se w stopce przeczytac mozna
                        Ja chciałam jasny obiektyw. Często robię zdjęcia w domu a kit w takich warunkach się nie spisuje. 50/1.4 za droga - kupiłam 50/1.8 i 420EX za tą kasę. Na minus jest brak szerokiego kąta w ciasnym mieszkaniu ale, jak pisałam wcześniej, przy odrobinie gimnastyki da się przeżyć.

Komentarz

• Domini-Q
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 151

ok, co mnie skłoniło do kupna 50 - jakość szkla. to naprawdę rewelacyjny obiektyw, zyleta. a dlaczego 70-200 /4 a nie 2.8 bo mnie nie stać :-)

Komentarz

• Robert P.
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 240

50/1.8 - prawie nie zdejmuje tego szkiełka z aparatu.
                            350D+grip::EF 28-90/4-5,6::EF 50/1,8::EF 70-200/4

Komentarz

• Pietro
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 132

Na a ja zakupilem Sigme 18-125. Dlaczego? Bo nie mialem kaski na dwa/trzy obiektywy dajace taki szeroki zakres. Oczywiscie jest to kompromis i trzeba z tym zyc. Ale i tak jestem w wiekszosci zadowolony z fotek jakie to "cudo" robi. W planach jest jakies tele: moze Canon 100-300 USM?. A w sferze mazen:
                              - malo realnych 70-200 2.8L
                              - bardziej realnych 70-200 4L
                              Idzie Panie nowe....

Komentarz

Pracuję...