Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Po ostatnich rozmowach w tym wątku zacząłem troszkę węszyć w sprawie kart, gdyż potrzebuję niedługo dokupić kilka sztuk.
Kilka rzeczy, które mi się rzuciło w oczy, a chyba nie były tutaj wspomniane to:
Podobno jeżeli korpus nie wspiera UDMA to lepiej kupić kartę nie-UDMA gdyż będzie ona szybciej działać. Takie założenia były przedstawione w teście, którego link znalazłem na dpreview i którego już nie mogę coś znaleźć. Fajnieby było jakby się ktoś do tego ustosunkował (najlepiej od strony praktycznej). A najlepiej ktoś z 1Ds mkII, bo to mnie w tej chwilii najbardziej interesuje
Na znanej stronie http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-7344 co prawda najnowszych kart nie przetestowano (zakładam, że te sandiski E III/IV to były wersje 20MB/s bez UDMA), ale zdecydowanie warto zwrócić uwagę na wyniki kart SD! Na podstawie tego, dochodzę do wniosku, że warto kupić chociaż jedno SD i włożyć do aparatu na stałe i mieć jako bezpieczny backup nawet w sytuacji kiedy nie ma czasu zmienić głównej karty to nie odczujemy spadku szybkości (czego się osobiście spodziewałem).
Jeżeli założenie w pierwszym punkcie jest błędne (bądź spadek prędkości jest praktycznie pomijalny) to jednak warto kupić kartę wspierającą UDMA, a niżeli starszą. Z przeglądu rynku (choć to napewno nie jest tutaj żadna nowość) wychodzi, że najbardziej optymalnym wyborem SanDisk Extreme III (na przykładzie 8GB), który jest odpowiednio droższy od tańszych popularnych kart jak PQI i Pretec oraz odpowiednio tańszy od np. Lexara. Ot taki złoty środek pomiędzy, który ma bardzo dobrą renomę.
Co to jest obrzudzenie ? Ja tam mam same Extreme III ale jako że dorobiłem się ostatnio korpusu potrafiącego wykorzystać szybsze karty, kupię pewnie kilka Extreme IV.
Btw - często zapełniasz bufor ? Jak nie, to nie zawracaj sobie głowy, kup EIII i problem z bani...
Wyedytowałem zanim przeczytałem Twoją odpowiedź cwaniaczku ;-)
Z buforem to mam śmiesznie i jeszcze nie wiem o co chodzi (obstawiam, że od stanu baterii). Raz mam 10 raz 11 klików w RAWie. Ogólnie wystarczająco, ale że ja umysł ścisły to sobie muszę pokalkulować co się opłaca itd ;-)
Wyedytowałem zanim przeczytałem Twoją odpowiedź cwaniaczku ;-)
Musisz być szybszy następnym razem
Zamieszczone przez allxages
Z buforem to mam śmiesznie i jeszcze nie wiem o co chodzi (obstawiam, że od stanu baterii). Raz mam 10 raz 11 klików w RAWie. Ogólnie wystarczająco, ale że ja umysł ścisły to sobie muszę pokalkulować co się opłaca itd ;-)
Na mój gust w takiej sytuacji opłaca się Extreme III właśnie... Wszelkich PQI, Kingstonów i Preteców osobiście nie tykam.
Wielkośc bufora zalezy od wielkości zdjęć a ten zalezy dosyc mocno od ustawionego ISO. Im większe ISO tym większe zdjęcia a tym samym niej ich sie zmieści w buforze.
Wielkośc bufora zalezy od wielkości zdjęć a ten zalezy dosyc mocno od ustawionego ISO. Im większe ISO tym większe zdjęcia a tym samym niej ich sie zmieści w buforze.
Nowsze Sandiski Extreme III (oznaczone jako "30MB/s") mają UDMA - przynajmniej według strony producenta. W takie się też zaopatrzyłem (do 1Dmk2N/mk3) i właśnie dokupuję więcej
IMHO nie warto kupować kart "na kiedyś". Płaci się spore frycowe za zakup czegoś "najlepszego w klasie" (w tym wypadku Extreme IV) - a postęp w tej działce jest tak szybki, że za ten rok-półtora, to wszystko i tak będzie przeszłość
Karty SD są szybkie, ale tylko do pewnych granic pojemności (1-2, max. 4GB). Potem zaczyna być sporo gorzej.
Ot tyle moich przemyśleń i wniosków po niedawnych zmianach w osobistym "storage stack" ;-)
W takie się też zaopatrzyłem (do 1Dmk2N/mk3) i właśnie dokupuję więcej
IMHO nie warto kupować kart "na kiedyś". Płaci się spore frycowe za zakup czegoś "najlepszego w klasie" (w tym wypadku Extreme IV) - a postęp w tej działce jest tak szybki, że za ten rok-półtora, to wszystko i tak będzie przeszłość
Racja. Jedynie pytanie czy zauważyłeś spadek szybkosci na 1Dmk2N w stosunku do wersji nie UDMA? Podejrzewam, że w rzeczywistości ciężko to zauwazyć.
Zamieszczone przez muflon
Karty SD są szybkie, ale tylko do pewnych granic pojemności (1-2, max. 4GB). Potem zaczyna być sporo gorzej.
O! A planowałem kupić SDHC sandiska Extreme III 8GB i wrzucić go tam "na zawsze". W takim razie muszę sobie poczytać więcej o SD kartach i zobaczyć czy warto, bo to i tak miało być na sytuacje awaryjne..
A stawiam, że skoro dopiero od 1.1.6 starsze jedynki rozpoznają SDHC to poza tym, ze je rozpoznaja to nie potrafia wycisnac pelnej predkosci i ogolnie wcale różowo nie jest.
Jedynie pytanie czy zauważyłeś spadek szybkosci na 1Dmk2N w stosunku do wersji nie UDMA? Podejrzewam, że w rzeczywistości ciężko to zauwazyć.
... zwłaszcza jak się jakoś specjalnie nie szuka Nie zauważyłem, na obu body karty działają jakoś mniej więcej podobnie. To ExtremeIII to dla mnie taki kompromis szybkości/pojemności/ceny.
... zwłaszcza jak się jakoś specjalnie nie szuka Nie zauważyłem, na obu body karty działają jakoś mniej więcej podobnie. To ExtremeIII to dla mnie taki kompromis szybkości/pojemności/ceny.
Tak btw to w zeszłym roku w UK wydawało mi się że miałeś same EIV ? Zaczęły padać że odświerzyłeś na EIII czy mi się przywidziało ?
Tak btw to w zeszłym roku w UK wydawało mi się że miałeś same EIV ? Zaczęły padać że odświerzyłeś na EIII czy mi się przywidziało ?
W zeszlym roku uzywalem 2x8GB EIV plus 2x4GB EII no i databanka. W ramach przechodzenia na same karty sprzedalem wszystkie stare CF-ki i (po dlugim dlubaniu w sieci, porownywaniu cen itp.) "ustandaryzowalem" sie na 16GB EIII
W zeszlym roku uzywalem 2x8GB EIV plus 2x4GB EII no i databanka. W ramach przechodzenia na same karty sprzedalem wszystkie stare CF-ki i (po dlugim dlubaniu w sieci, porownywaniu cen itp.) "ustandaryzowalem" sie na 16GB EIII
To ile sztuk masz (z czystej ciekawości) ? I co z backupem ? Wieziesz wszystko na kartach do domu czy zgrywasz na lapka ?
5x16GB, trzy następne w drodze (bo w Zeltweg było trochę na styk).
Zamieszczone przez Krzychu
I co z backupem ? Wieziesz wszystko na kartach do domu czy zgrywasz na lapka ?
Jeśli daję radę, to całą imprezę na kartach i bez backupu. Jeśli nie (głównie kilkudniowe maratony typu Airpower, RIAT czy być może Radom), to wieczorem na laptopa, równolegle na dwa dyski.
Znaczy ten workflow to jest trochę "work in progress", w szczególności te dyski też właśnie jadą Jeśli wożenie laptopa okaże się zbyt upierdliwe, to wsadzę je w jakieś databanki.
Komentarz