Fotografowanie gór

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Montano
    Bywalec
    • 2009
    • 131

Fotografowanie gór

Witam
    Jestem nowy na tym forum, ale od pewnego czzasu posiadam wspomniany aparat, czyli Canon 1000D + obiektywy:sigma 18-55; oraz 70-300.

Ale chciałbym poszerzyć kąt widzenia tzn interesuje mnie kupno konwertera szrokokatnego bo czasem nie jest się w stanie z bliska objąć ściany pewnego szczytu.
    Czy taki konwerter to dobra sprawa tak do amatorskiej fotografii? i Czy udają sie z tego odbitki w dużym formacie?

I jeszcze jedno pytanie jakie filtry/akcesoria sprzydałyby się w górach?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam Łukasz.
    70D+grip;1000D;T150-600ver1;T10-24,3.5-4.5;c50 1.8STM;C55-250STM;C100 2.8L IS USM; Lampa YN-600EX-RTII; NISSIN Di866; statyw Camrock evo tactic T80; plecak Lovepro Pro Trekker 450AW
    https://500px.com/montanoclimb
  • andrewjohn
    Początki nałogu
    • 2008
    • 349

Niestety, jak chcesz mieć szeroki kąt,to musisz kupić obiektyw szerokokątny.Konwerter go nie zastąpi i wydaje mi się,że szkoda na niego pieniędzy.Ja próbowałem z moim KITem konwerter szerokokatny 0,7 Raynoxa,ale zdjecia były jak dla mnie nie do zaakceptowania: tzn.ostrość w centrum jeszcze jaka taka,ale brzegi bardzo rozmyte,ogromna dystosja i abberacje.Jednym słowem kaszana.
    Natomiast co do fitrów to na pewno CPL, UV to już jak kto lubi,zdania są podzielone (ja używam do ochrony przedniej soczewki).
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• Montano
      Bywalec
      • 2009
      • 131

A jaki obiektyw poleciłbyś? Oczywiście w rozsądnych pieniądzach
      70D+grip;1000D;T150-600ver1;T10-24,3.5-4.5;c50 1.8STM;C55-250STM;C100 2.8L IS USM; Lampa YN-600EX-RTII; NISSIN Di866; statyw Camrock evo tactic T80; plecak Lovepro Pro Trekker 450AW

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez Montano
        Oczywiście w rozsądnych pieniądzach
        Możesz zdefiniować to pojęcie? Bo ja bym w tym zakresie polecił Canon EF-s 10-22, który jest chyba najlepszym UWA do amatorskich lustrzanek. Nie wiem tylko, czy kupując go jakiś czas temu nie udowodniłem całemu światu, że brak mi rozsądku

Co do akcesorów: polar i w miarę lekki statyw.
        Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Montano
          Bywalec
          • 2009
          • 131

No statyw mam(chociaż jak śmigam po Tatrach to i tak dźwigam koło 7-8kg łącznie z plecakiem, polar zamówiłem juz hoia czy jakoś tak. A rozsadne pieniądze to mysle koło 1000zł.

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez Montano
            polar zamówiłem juz hoia czy jakoś tak.
            No to się troszkę pospieszyłeś. Bo UWA, niezależnie od tego, który wybierzesz na pewno będzie miał średnicę mocowania filtrów większą niż ta Sigma 18-55. Trzeba było kupić polar o średnicy takiej jak UWA a ewentualnie zakładać go na Sigmę przez pierścień redukcyjny. A tak czeka Cię zakup kolejnego polara.
            A rozsadne pieniądze to mysle koło 1000zł.
            No to ciężko będzie. Właściwie, to się nie da, chyba, że trafisz jakoś wyjątkowo okazyjnie na jakąś używkę. Ale i w to wątpię. UWA to dosyć skomplikowana optycznie konstrukcja ze względu na konieczność zapanowania nad różnymi niekorzystnymi zjawiskami optycznymi. Z tego wynika cena nawet u producentów niezależnych, bardziej skłonnych do pewnych kompromisów. Oprócz polecanego przeze mnie Canona, ludzie chwalą sobie Tokinę 12-24 ale jej cena też wykracza poza ten limit.

EDIT: Chyba że Samyang 8mm ale to już jest rybie oko, więc kompletnie inna jazda. Nie do "normalnych" zastosować.
            Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• zbyszekjan
              Początki nałogu
              • 2007
              • 348

Zamieszczone przez Kolaj
              EDIT: Chyba że Samyang 8mm ale to już jest rybie oko, więc kompletnie inna jazda. Nie do "normalnych" zastosować.
              I brak AF
              pozdrawiam

Komentarz

• mgtan
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1084

Tanio i szeroko...to troche wykluczające sie słowa niestety. poniżej tego co masz to nie zejdziesz przy tym budżecie... 18mm.
                Ostatnio edytowany przez mgtan; 17204.
                Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez zbyszekjan
                  I brak AF
                  Przy tej ogniskowej to bym się tym w ogóle nie przejmował. Szczególnie przy krajobrazach.

Komentarz

• szymekgd
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 292

Jest jeszcze Tamron 10-24, ale rowniez i jego cena znajduje sie poza zalozonym budzetem.
                    CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• mgtan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1084

a może z drugiej ręki.. niektóre komisy nawet swoją gwarancje dają na używany sprzęt.
                      Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                      24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                      Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Zamieszczone przez Kolaj
                        ........Bo ja bym w tym zakresie polecił Canon EF-s 10-22, który jest chyba najlepszym UWA do amatorskich lustrzanek. Nie wiem tylko, czy kupując go jakiś czas temu nie udowodniłem całemu światu, że brak mi rozsądku ......
                        Jeśli chodzi o 1-sze zdanie, to jak w Canonie oceniasz dystorsję w porównaniu z np Sigmą 10-20 Jeśli chodzi o 2-gie zdanie, to rozwiń swoją myśl
                        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez Jago
                          Jeśli chodzi o 1-sze zdanie, to jak w Canonie oceniasz dystorsję w porównaniu z np Sigmą 10-20 Jeśli chodzi o 2-gie zdanie, to rozwiń swoją myśl
                          Nie mam Sigmy, więc nie będę porównywał. Ale jestem zadowolony z jakości obrazu otrzymywanego z tego szkła. A drugie zdanie jest związane z niedookreślonym w chwili pisania tego posta pojęciem "rozsądnej ceny". I tyle.

Komentarz

• Jago
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1503

Zamieszczone przez Kolaj
                            Nie mam Sigmy, więc nie będę porównywał. Ale jestem zadowolony z jakości obrazu otrzymywanego z tego szkła. A drugie zdanie jest związane z niedookreślonym w chwili pisania tego posta pojęciem "rozsądnej ceny". I tyle.
                            THX. Myślałem, że z Sigmą miałeś do czynienia i stąd moje pytanie. Mnie osobiście w kierunku Sigmy kieruje mniejsza dystorsja (wg testów jest spora różnica). Z kolei Canon kusi niezawodnością AF ( z tego też powodu używam jak na razie tylko szkieł canonowskich) - w tym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=22308 były negatywne wypowiedzi na temat Sigmy 10-20 i stąd moje obawy
                            C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Montano
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 131

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Niestety nie mam więcej kasy by zaopatrzyc się w jakieś pożądne szkło dlatego pytałem o konwerter. Czy np na odbitkach 10x15 widać te zniekształcenia które wywołuje konwerter?

Komentarz

Pracuję...