![]() |
|
|
#1 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Poznań
|
Testowania nowości ciąg dalszy
Dziś na tapetę idzie Samyang 8mm Fish-Eye Aspherical f/3.5 - kolejne szkiełko koreańskiego producenta. Co prawda jeszcze nie ma oficjalnie w sprzedaży, ale udało już mi się zdobyć jeden egzemplarz do testu. Właściwie nie mam za bardzo z czym to szkiełko porównać - przypomnę, że jest to "rybie oko" w dodatku wyłącznie do aparatów z małą klatką. Jedyna rybka z jaką miałem do czynienia to 15mm na pełnej klatce. 8mm w przeliczeniu daje nam 12.8mm, więc już całkiem szerokawo Najpierw budowa szkła - co tu dużo pisać - to istny CZOŁG ! Mały i niezwykle ciężki. Rybie oko Canona 15mm to przy nim popierdółka. Szkło Samyanga to mocna i ciężka metalowa konstrukcja z analogicznym deklem. Co ważniejsze - ów dekiel jest dobrze zaprojektowany i nie spada tak, jak w rybce Canona. Szkło ma normalne mocowanie bagnetowe, tradycyjnie jest to pełen manual z pierścieniem przysłony i fokusa. Obiektyw ma "wbudowaną" osłonę przeciwsłoneczną. http://img14.imageshack.us/img14/2102/samyang8mm.jpg Ustawianie ostrości - jest tutaj zupełnie inaczej, niż we wcześniejszym modelu 85 1.4. Ustawianie ostrości nie wymaga aptekarskiej precyzji. Można SPOKOJNIE ustawiając ostrość "na czuja" - korzystając z podziałki odległości na obiektywie. Głębia ostrości jest tak duża, że naprawdę trudno zrobić nieostre zdjęcie. Brak AF zupełnie tutaj nie przeszkadza. To duży plus. Minimalna odległość ostrzenia - 30 cm. Nie robiłem dokładnych testów na ostrość i winietowanie - to wszystko pokażą sample. Powiem tylko tyle - że szkło na otwartej przysłonie f=3.5 winietuje naprawdę bardzo mało. Ostrość moim zdaniem jest akceptowalna spokojnie od pełnej dziury, a po domknięciu na 5.6 już jest naprawdę ładnie i w centrum i na rogach kadru. Wnioski z krótkiego obcowania: + świetna jakość wykonania + bardzo dobra cena (900 zł) + małe winietowanie + brak problemów z ustawianiem ostrości (mimo manuala) + bardzo dobra ostrość zarówno w centrum jak i w rogach kadru + znikoma aberracja chromatyczna + 3 lata gwarancji - brak elektroniki (w wersji do Nikona nie będzie pomiaru światła w puszkach dwucyfrowych) - brak AF (choć to dużo mniejszy problem niż w pozostałych obiektywach) - niemożność korzystania z filtrów (szkło wypukłe) No i czas na sample. Na początek kilka sampli na f=5.6 ![]() ![]() ![]() ![]() Fotka na f=3.5 ![]() Fotki na różnych przysłonach (w opisie) ![]() ![]() ![]() ![]() dla porównania Canon 15mm na 5d ![]() Za udostępnienie obiektywu do testu dziękuję firmie Foto-Tip.
Piątki, stałki, zum i karpik http://www.kubacichocki.pl - Fotografia Ślubna Na handel TAMRONY, Samyangi i inne graty Last edited by Cichy; 23-04-2009 at 17:42. |
|
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Ostrów Wlkp/Wrocław
|
Ee.. Ja co prawda laikiem jestem, ale nie widze zadnej roznicy miedzy C15 a S8...
Nawet AC na podobnym poziomie i widoczne tylko na 100% widoku. Fajne szklo. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Poznań
|
Jest minimalna różnica na korzyść 15mm na FF, no ale wiadomo, to FF a nie crop, jest troszkę więcej detalu.
|
|
|
#4 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Bydgoszcz
|
Nieźle. Na prawdę nieźle. Coś czuję, że Samyang skutecznie zrealizuje taktykę "odbijany".
|
|
|
|
#5 |
|
Bywalec
|
za 900 złociszy to naprawdę znajdzie wielu chętnych
( sam chyba jestem już zdecydowany na zakup tylko zapewne niewielu przyzna się publicznie na CB że go kupiło
|
|
|
#6 |
|
Forumowy mądrala
|
noel A dlaczego mieliby sie nie przyznac? :>
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Bywalec
|
dlaczego ?
bo to nie "L-ka" , tylko "obciach" - właśnie dlatego
|
|
|
#8 |
|
Forumowy mądrala
|
Hmm.. Ciekawe jak bardzo podatny jest na zabrudzenia soczewka.. Duza.. Bez mozliwosci zakrycia filtrem...
Mozna sie spodziewac problemow? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Bydgoszcz
|
Nie będę miał strachu by myć ją bardziej inwazyjnie niż C70-200 2.8, które jak na razie ani jednego śladu z powodu czyszczenia nie ma.
|
|
|
|
#10 | |
|
Bywalec
|
Cytat:
a serio, trzeba będzie adekwatnie do wypukłości- obchodzić się jak z jajeczkiem
|
|