Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To mój pierwszy temat na tym forum więc serdecznie wszystkich witam i proszę o pomoc.
Mam problem z obiektywem C 17-40 f/4L podpiętym do 40D. Podczas ostatniego focenia plenerów zauważyłem że wychodzą mi rozmyte zdjęcia przy wartości przysłony 22 i ciut niżej, na nieskończoności, zarówno AF jak i manual. Natomiast przy pozostałych wartościach przysłony z f4 włącznie ostrość jest super. Dodam, że przy otworze f22 zdjęcia robiłem "z ręki" i na statywie i w obu przypadkach wychodzą rozmazane. Nie wiem co jest grane z tym obiektywem, z tego co się orientuje powinno być chyba odwrotnie, im mniejsza dziura tym ostrzej...
Każdy obiektyw przymkniety do takiej wartości jak 22 bedzie słaby optycznie - tu niestety pojawia sie dyfrakcja która niszczy ostrośc obrazu. Przymykaj do f:11 lub 14 w zupełności wystarczy.
Nie wiem co jest grane z tym obiektywem, z tego co się orientuje powinno być chyba odwrotnie, im mniejsza dziura tym ostrzej...
Tak jak już przedpiścy sugerowali:
- małe względne otwory przysłony (f/16, f/19, f/22, itd.) powodują zwiększenie głębi ostrości, czyli zakresu odległości, w którym obiekty obserwowane przez urządzenie optyczne sprawiają wrażenie ostrych. Jednak przy takich wartościach uwydatniają się wady optyczne, które wpływają na spadek jakości optycznej obrazu, tym większej im słabszy jest obiektyw
- najlepsza jakość optyczna obrazu występuje przy przysłonach "środka" (f/8, f/11, itp). Co prawda głębia ostrości nie jest wtedy "od metra do nieskończoności" ale charakterystyka pracy szkła jest wtedy zdecydowanie najlepsza.
Spadek jakości optycznej obrazu - rozmywanie krawędzi wszystkich obiektów na zdjęciu - efekt dyfrakcji. Cóż, może w odniesieniu do zdjęcia nie jest to zbyt szczęśliwe określenie, ale chyba wiemy o co chodzi? :-)
Zamieszczone przez Slider
Udowodnij mi to.
Mam udowadniać dlaczego przy ~f/8 mamy najlepszą jakość obrazu?
Dzięki za pomoc panowie, rozjaśniliście mi kwestie, przy f11 do 14 obraz mam żylete. Byłem przekonany źe im wyżej tym ostrzej. Jestem poczatkujący w temacie wiec z praktyką jak na razie krucho.
Pozdrawiam!
Przeczytałem, mam już jasność. W przyszły weekend ide testowac sprzęt z niższymi wartościami przysłony. Jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedzi
Pozdrawiam
To akurat jest proste. Domykanie przysłony powoduje, oprócz wzrostu głębi ostrości, który nas tu wszakże nie interesuje, zmniejszenie wad optycznych obiektywu związanych z jego średnicą - aberracji sferycznej i komy. Jednocześnie jednak wraz z coraz mniejszym otworem przysłony wzrasta ugięcie światła w jej otworze. Czyli, wraz z przymykaniem obiektywu następuje zmniejszenie się krążka rozproszenia będącego wynikiem jego wad optycznych oraz zwiększenie krążka rozproszenia na skutek ugięcia światła - stąd też początkowo ostrość obiektywu rośnie (mała dyfrakcja i malejące wraz z przysłanianiem wady optyczne), potem dochodzi do takiego w miarę zrównoważenia krążka rozproszenia będącego rezultatem obu czynników na raz - i to jest ta najostrzejsza przysłona, a potem wreszcie krążek rozproszenia rośnie ze względu na dyfrakcję szybciej niż maleje ze względu na redukcję wad optycznych i ostrość spada. QED
ponieważ 'ostrość obrazu' a 'głębia ostrości' to dwie różne rzeczy
Tak samo jak jakośc optyczna obiektywu i jego rozdzielczość. Zawsze mi sie wydawało, że rozdzielczość szkła jest jednym z kryteriów jakości optycznej, podobnie jak aberracja chromatyczna, sferyczna, astygmatyzm itp. (choć mogę sie mylić), ale nie są to pojęcia tożsame.
Mam udowadniać dlaczego przy ~f/8 mamy najlepszą jakość obrazu?
Nie dlaczego, tylko czy tak faktycznie jest.. Nie wiem chociażby jaka jest zależnośc pomiędzy aberracją chromatyczną, a przysłoną; na wykresach obiektywy pod tym względem zachowują się bardzo róznie; na jednych ogniskowych CA maleje wraz z przymykaniem przysłony, podczas, gdy na innych rośnie.. Spadek winiety też nie zatrzymuje się na f/8, tylko maleje wciąż ze zwiekszaniem wartości otworu względnego obiektywu, natomiast dystorsja wogóle nie jest uwarunkowana przysloną, tylko ogniskową.
Jeśli jednak przyjąć Twój tok myślenia, to też jest to zbyt duże uogólnienie, bo nie chodzi tu o dokładne wartości przysłon, tylko o przymknięcie obiektywu o kilka działek przysłony, dlatego też portretowe stałki o dużej światlosile mogą osiągać najwyższe wartości rozdzielczości przy f/5.6, lub niższych i też nie jest to regułą, bo niektóre obiektywy zyskuja ostrość już po przymknięciu o jedną działkę, a niektóre o trzy, a inne (np taki Tamron 11-18 ) jest najostrzejszy na pełnej dziurze. Dla dużego uproszczenia przyjęło się mówić, że obiektywy są najostrzejsze dla wartości f/8, ale to zależy od konkretnego modelu.
Cóż, może w odniesieniu do zdjęcia nie jest to zbyt szczęśliwe określenie, ale chyba wiemy o co chodzi? :-)
Cóż, my może i wiemy, ale laik już niekoniecznie..:-)
Dla dużego uproszczenia przyjęło się mówić, że obiektywy są najostrzejsze dla wartości f/8, ale to zależy od konkretnego modelu.
Nie na f/8 tylko 2 d0 3 działek powyżej pełnej dziury. Dla 17-40/4 jest to akurat przedział f/8 dp f/11, ale dla takiego 35/1.4 będzie już f/2.8 do f/4. Im lepszy obiektyw tym różnice między zakresem optymalnym a pozostałymi wartościami przysłony są mniejsze. Rzeczony 35/1.4 będzie przy f/8 dalej ostry (choć pewnie nieco mniej niż przy f/4) ale taki 50/1.8 już niekoniecznie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Nie na f/8 tylko 2 d0 3 działek powyżej pełnej dziury.
Toż to przeca napisałem:-) i też nie jest to regułą, wspominając owego Tamiego 11-18, najostrzejszego na pełnej dziurze, choć parę podobnie zachowujących się szkiełek pewnie by się znalazło..:-)
Komentarz