"Brudny" wizjer Canon 40d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • enki50
    • 2009
    • 13

"Brudny" wizjer Canon 40d

Witam,
    Mam problem od wczoraj z Canon 40d. Na górnej krawędzi wizjera pojawiła się nierówna, jakby zabrudzona,rozmazana krawędź. Widoczna jest przy włączonej i wyłączonej elektronice. Zmiana obiektów nie usuwa objawu. Widoczna jest też w wizjerze gdy nie jest zapiętny żaden obiektyw.
    Zdjęcie wychodzą dobrze. Mogę prosić o sugestię czym to może być spowodowane?
  • szymura
    Bywalec
    • 2008
    • 129

ja mam podobny problem, dostał mi się jakiś pyłek, nie widać go na zdjęciach, lecz widać jak patrzę się w wizjer. przedmuchałem wszystko i nic.
    450D / 18-55 f3.5-5.6 / 70-200 f4 / 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Komentarz

• krzysztofr
      Bywalec
      • 2008
      • 233

Brudne lustro/matówka.
      Najprościej podmuchać gruszką, powinno zejść.
      Krzysztof Rogoziński | fotografia
      http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• enki50
        • 2009
        • 13

To nie jest pyłek, cała górna krawędź wizjera jest zamazana.Intenswnie ciemna przy brzegu rozjaśniająca się ku centrum kadru.
        Dmuchanie nic nie dało.
        Ostatnio edytowany przez enki50; 25253.

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Zamieszczone przez enki50
          To nie jest pyłek, cała górna krawędź wizjera jest zamazana.Intenswnie ciemna przy brzegu rozjaśniająca się ku centrum kadru.
          Dmuchanie nic nie dało.
          Jedno z trzech.Lustro,matówka ,pryzmat pod matówką.Prawdopodobieństwo wynikające z podanego wyglądu plamy w kolejności jw.Może przy wymianie szkła dotknieto lustra?Cudów nie ma, to musi dać się zobaczyć przy oględzinach.

Komentarz

• Kronos
            Bywalec
            • 2008
            • 237

Zamieszczone przez krzysztofr
            Brudne lustro/matówka.
            Najprościej podmuchać gruszką, powinno zejść.
            Może być też coś na pryzmacie, albo dalej na soczewkach wizjera - jest ich kilka. Jeżeli obraz tego "czegoś" jest mocno rozmazany to należny szukać jak najbliżej oka. Jednak jeśli nie ma to wpływu na zdjęcia i komfort pracy to ja bym zbagatelizował. Canon 40D ma już wymienne matówki? Jak tak to może warto pożyczyć i spróbować.

Komentarz

• irekaro
              Początki nałogu
              • 2007
              • 262

może rzęsy
              canon

Komentarz

• enki50
                • 2009
                • 13

Zamieszczone przez irekaro
                może rzęsy
                No cóż, bez kometarza.
                A tak na poważnie żadne standardowe zabiegi nie usunęły problemu, wymiwna matówki, przedmówchanie lustra i pryzmatu. W duzy powiększeniu przy sper oświetleniu tez żadnych pyłków brudu nie widać.
                Ostatnio edytowany przez enki50; 25253.

Komentarz

• mieszko_1vp
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 618

Zamieszczone przez enki50
                  No cóż, bez kometarza.
                  zdziwił byś się-właśnie rzęsy sa przyczyną zabrudzeń-jak dasz diewczynie do kuknięcia to pomaże-więc nie śmiej sie jak nie wiesz do końca ;p

Komentarz

• Kronos
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 237

Zamieszczone przez mieszko_1vp
                    zdziwił byś się-właśnie rzęsy sa przyczyną zabrudzeń-jak dasz diewczynie do kuknięcia to pomaże-więc nie śmiej sie jak nie wiesz do końca ;p
                    Wątpię, a przynajmniej nigdy z czymś takim się nie spotkałem (no może sama muszla oczna). Poza tym to musiała by być duża ilość tuszu i była by widoczna. To taka sama zasada jak w wizjerze w drzwiach, jest brudny z obu stron, nikt go nie czyści w środku i tak wszystko widać - oko ogniskuje gdzie indziej, dalej. Tak więc wątpię, no ale mogę się mylić, osobiście lubię chodzić w jasnych ubraniach więc inwestuje narzeczonej w "waterproof equipment :-D" i problem brudnej muszli jakby mnie nie dotyczy.

Wracając jednak do właściwego tematu. Jeżeli sprawdził Pan lustro, matówkę i spód pryzmatu to ciężko jest cokolwiek poradzić. Nie koniecznie musi to być paproch czy coś co "bezdotykowo" da się usunąć, może to być jakaś plama której nie będzie widać a pokazuje się dopiero w wizjerze. Takie ustrojstwa jest cholernie ciężko zlokalizować (jak są małe). Wyeliminował Pan matówkę (po wymianie to samo), poprzedza ona pryzmat więc nie widzę możliwości aby jakiś smar z lustra dostał się tam - tak więc lustro zostaje może warto przyjrzeć się jeszcze raz.

Komentarz

• Jago
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1503

Zamieszczone przez szymura
                      ja mam podobny problem, dostał mi się jakiś pyłek, nie widać go na zdjęciach, lecz widać jak patrzę się w wizjer. przedmuchałem wszystko i nic.
                      Miałem także podobny problem - z uwagi na fakt, że nie było go widać na zdjęciach, to się nim w ogóle nie przejmowałem. Jednak przy każdej zmianie obiektywu zawzięcie dmuchałem gruszką i za którymś razem pyłek znikł. Wniosek z tego taki, że regularne "dmuchanko" i w takim przypadku jest wskazane
                      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• kizior
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 75

a jak na live view?? podejrzewam coś z matówką
                        2x40D,2x300D,Canon 28-80,2xCanon Kiciarz,Sigma 70-300 Apo Dg Macro,Metz 48 AF-1,Canon 90-300

Komentarz

• robinq
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 35

ja miałem coś takiego z moim 40D. Fabrycznie był paproch pomiędzy matówką a wizjerem, oddałem przez sprzedawcę na 2 dni na żytnią i problem znikł... w sumie to bardziej estetyczny problem niż techniczny i powiem, że serwis sobie bardzo dobrze poradził

Komentarz

• enki50
                            • 2009
                            • 13

No doszedłem do tego co widać w wizjerze na jego górnej krawędzi!!! Nie są paprochy czy brudy na matówce, lustrze ani pryzmacie. Widać jest odbity w lustrze fragment filcu czy gąbki, o którą opiera się lustro w trakcie podnoszenia (na otwieranej ramce w której znajduje się matówka) A teraz kolejny problem, czy przesunęło sie lustro czy odkleja filc?
                            Ostatnio edytowany przez enki50; 25253. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• enki50
                              • 2009
                              • 13

To juz pewne odkleił się filc!!!

Komentarz

Pracuję...