[bilsia] Początki z portretem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bilsia
    • 2026

[bilsia] Początki z portretem

To jedne z moich pierwszych portretów. Wiem,ze światło marne...jednak byłam ciekawa efektów. Napiszcie proszę co powinnam poprawić i czy w ogóle choć troszkę się podobają.
    1.

2.

3.

4.
  • gunia1990
    Uzależniony
    • 2008
    • 550

przede wszystkim balans bieli... teraz to widac jeden wielki pomarańcz
    galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• mmlolek
      Coś już napisał
      • 2008
      • 57

Za gunia1990,może spróbuj z lampą.Powodzenia.
      Canon :-D

Komentarz

• sowask8
        Bywalec
        • 2006
        • 166

lepiej nie próbuj lampą bo zepsujesz efekt, poprostu popracuj nad balansem bo oswietlone sa odpowiednio
        Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• Max78
          Bywalec
          • 2008
          • 172

nie mam doswiadczenia/wiedzy o PSuciu fotek (tya, wiele przede mna), ale na szybko takie efekty zabawy z pipetka i nasyceniem kolorow w LR:

Po eksporcie za duzo fioletu/zieleni (albo ja zaczynam zle widziec... za wiele h w pracy przed kompem...), ale mniej tej 'mandaryny'
          Ostatnio edytowany przez Max78; 16079.
          ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• bilsia

Bardzo broniłam się przed utratą 'mandaryny', bo takie ciepłe mi się wydają Ale wiem...takie jest lepsze...pomarańcza mocno przesadzona... A co do balansu bieli to...hmmm...mam ustawione na auto Wystarczy użyć balansu na światło żarówek czy ustawić to ręcznie metodą prób i błędów?

Komentarz

• adikPL
              Początki nałogu
              • 2008
              • 349

o WB juz wiesz, 1,2 musisz kontrolować światło- nawet gdy jest z lampki czy żyrandola (za dużo cieni na twarzy) 3,4 już lepiej, no i uważaj na tło (1,2 - parapet, cukierki, okno - nie ładnie to wygląda), 3,4 juz z tym lepiej. Najbardziej z tych podoba mi się nr 3.
              Jesli pracujesz na żarowym czy halogenowym ustaw je sam w puszcze (auto nie bardzo sobie radzi), w pozostałych sytuacjach Auto daje radę.
              Dalszych owocnych prób życzę, Pozdro :-)
              www.adriankordas.blogspot.com
              -------------------------------
              sigpic

Komentarz

• aarehir
                • 2008
                • 1

jamniunia pancie w uszko caluje! bardzo przyjemne portreciki, takie prawdziwe i bije z nich cieplo domowego ogniska. Pozdrawiam

Komentarz

• bilsia

Dzięki wielkie

adikPL - chciałam Cię uświadomić, iż 'cukierki' są płatkami kwiatków, a ja nie jestem facetem To tak dla wyjaśnienia Pozdrawiam i jeszcze raz baaaardzo dziękuję za Twoje rady, na pewno je zastosuję następnym razem

Komentarz

• Paenka
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 727

pewnie mnie zaraz pogonią ale mi się taka kolorystyka podoba

I własnie o to w tym chodzi
                    1. Uwazaj na odpowiedni balans bieli ALE
                    2. To jakie barwy będą dominowały na zdjęciu zależy tylko i wyłącznie od twojego widzi mi się, postrzegania świata ....i monitora

NA poczatku fotografii jednak skup się na prawidłowym i w miarę realistycznym oddawaniu balansu

Kadry imho w porządku, w niektórych ujęciach jakby czegoś brakowało...no ale to juz twoje zdania i sprawa
                    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• adikPL
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 349

Zamieszczone przez bilsia
                      Dzięki wielkie

adikPL - chciałam Cię uświadomić, iż 'cukierki' są płatkami kwiatków, a ja nie jestem facetem To tak dla wyjaśnienia Pozdrawiam i jeszcze raz baaaardzo dziękuję za Twoje rady, na pewno je zastosuję następnym razem
                      no tak sorki, płeć to ważna sprawa :-)
                      skoro cukierki to płatki wieć spróbuj je wykorzystać twórczo, np. niech modelka położy je na dłoni, wyizoluj kadr do głowy i dłoni, ustaw tryb seryjny, nich modelka "chuchnie" w momencie wyzwolenia migawki, a w karze (ostrząc na oczy modelki) pojawi się sporo kolorowych artefaktów ;-) efekt może być ciekawy...
                      www.adriankordas.blogspot.com
                      -------------------------------
                      sigpic

Komentarz

• bilsia

adikPL, dzięki śliczne! już nie mogę się doczekać realizacji tego pomysłu!

Komentarz

• kuzi4
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 411

Zamieszczone przez Paenka
                          pewnie mnie zaraz pogonią ale mi się taka kolorystyka podoba

I własnie o to w tym chodzi
                          1. Uwazaj na odpowiedni balans bieli ALE
                          2. To jakie barwy będą dominowały na zdjęciu zależy tylko i wyłącznie od twojego widzi mi się, postrzegania świata ....i monitora

NA poczatku fotografii jednak skup się na prawidłowym i w miarę realistycznym oddawaniu balansu

Kadry imho w porządku, w niektórych ujęciach jakby czegoś brakowało...no ale to juz twoje zdania i sprawa

Kolory może i tak.... ale te przpały ??:
                          WWW.RSMP.PL
                          http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
                          WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
                          www.rallynews.pl

Komentarz

• bilsia

Kolejne próby zrobienia fajnych fotek...ja jak zwykle niezadowolona, więc proszę poradźcie co zrobić, by było lepiej... 2 te same zdjęcia, tyle,że drugie troszkę poPSute
                            5.

6.

Komentarz

• pank
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1502

Psuć to trzeba umić.
                              Cały czas Twoją słabą stroną jest poprawne ustawienie balansu bieli. Rób zdjęcia w rawach wtedy będziesz mieć nad tym najlepszą kontrolę. Poza tym źle nie jest, zdjęcie jest dobrze zakomponowane, adekwatna GO. Gdybyś z lewej strony postawiła kawałek kartonu tak żeby doświetlić trochę twarz, mogło by być lepiej.
                              Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

Pracuję...