Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
muszę kupić tele, no i mam pewien dylemat...
Do wyboru mam 2 lub 3 obiektywy:
1. Canon 70-200/4 L 2. Sigma 70-200/2.8 HSM Macro
i ewentualnie 3. Tamron 70-200/2.8
dość istotna jest cena... dlatego Canon 70-700/2.8L nie wchodzi w rachubę... (a szkoda, bo wtedy nie miałbym dylematu)
Tamrona miałem okazje potestować, no ale jest dość wolny, choć ostry był jak żyletka od pełnej dziury...
Przeznaczenie obiektywu: sport na halach sportowych przy sztucznym oświetleniu (bo na świeżym powietrzu to wiadomo, że i Canon i Sigma dadzą radę)
i tu mój problem... ponieważ Canon ma f/4 i nie wiem czy to nie jest za ciemno...
może ktoś miał już jakieś doświadczenie z tym szkłem w ciemniejszych pomieszczeniach... bo nie wiem, czy wyższe ISO zrekompensuje f/4 ??
Sigma ma f/2.8 no, i to wiem, że wystarcza... ale tu jest dylemat związany ze schodzącą farbą, mydleniem na f/2.8 i AF, o którym sporo różnych rzeczy można poczytać...
Btw - za 3000zl można kupić na allegro używane 70-200 2.8 canona - to naprawdę jest jedyna słuszna opcja a oszczędność rzędu kilkuset złotych przy sigmie podczas kupna tego typu szkła jest strzelaniem sobie w kolano.
Miałem Sigma 70-200/2.8 HSM Macro jeśli nie stać cię na canona 2,8 a będziesz robił foty w halach to brałbym sigme 2,8
Moja nie była demonem szybkości w porównaniu z 70-200 2.8L ale nie raz miałem foty tylko temu ze miałem 2,8
Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pisz
nie wiedzieć czemu nie działa mi szukajka forumowa... stąd nie znalazłem nic co było związane z porównaniem tych dwóch szkieł...
KOKO74
jak długo miałeś tą sigmę??
jak działał AF ?? zaczął zwalniać po jakimś czasie (bo z taką opinią też się spotkałem)??
jak ze zdzieraniem się farby??
no i jak to jest z ostrością od f/2.8??
mam znajomego który stosuje tą sigmę do Nikona D700 i bardzo sobie chwali... i sam już głupieje...
mam w tej chwili C70-200/4 i właśnie zastanawiam się nad zmianą na sigme.
f4 to jednak trochę ciemno i czasami brakuje, a poza tym 2.8 to jednak mniejsza GO a to też by się czasami przydało
zrezygnowałem z tamrona bo jednak dla mnie głównie tele do sportu więc af ważny, więc zostaje sigma
po zimie pewnie wezmę się za sprzedaż eLki i będę szukał używanej sigmy
w sumie nie wiem czy dobrze robie, ale na 2.8L mnie nie stać, a 2.8 potrzebne
Wybór ciężki...miałem 70-200 f/4 przy 40D i jeśli chodzi o szybkosć, celność AF i ostrość to było super, ale...właśnie f/4 do dla Ciebie będzie za mało jeśli do tego typu zdjęć ma być używany. Pozostaje 2.8 ale jeśli nie Canona to raczej Tamrona ale ponoć wolny AF a co do Sigmy to różnie bywa, jedni chwalą a drudzy...powiedzmy ,że nie chwalą (jestem tym drugim niestety z własnych doświadczeń) I weź tu wybierz co? Myślę ,że nikt Ci konkretnie nie powie który z tych wymienionych przez Ciebie obiektywów będzie najlepszy a Ty po jego opini go kupisz i będzie git.
Sport halowy to dosyć specyficzna dziedzina. Jest z reguły szybko i dosyć ciemno. Potrzeby jest szybki AF. Potrzebne jest światło. I tak z reguły potrzebne jest także wysokie ISO. Z powyższego niestety wynika, że:
- Canon f/4 odpada (światło)
- Tamron f/2,8 odpada (AF)
Na placu boju zostaje Sigma. Wiele osób miało tę Sigmę i zmieniło oczywiście ze stratą na Canona f/2,8. O przesiadce w drugą stronę nie słyszałem. Pytanie, na które sam sobie musisz odpowiedzieć jest takie, czy stać Cię na tę stratę związaną z późniejszą wymianą.
Zdarza się, że niektórzy wymieniają Canona f/2,8 na wersję z IS, stąd często można utrafić w niezłej cenie używkę. Te obiektywy się mało zużywają, więc to może być niezła opcja. IS w tej dyscyplinie nie będzie Ci raczej potrzebny.
Świetna jakość, dobre światło, dostępna cena ~2.100PLN
No i czarny niepaskudnie biały.
Zapewniam Cię, że przy sportach halowych potrzebne są też krótsze ogniskowe a na zmianę obiektywu nie ma czasu. Nie wiem, czy Autor ma możliwość obwieszenia się większą ilością puszek. Zakładam, że nie.
Używam 70-200 2.8 IS. Kiedyś, fotografując w "przeciętnie jasnym" pomieszczeniu przymknąłem do f/4, z ciekawości "jakby to było" i "jak to mają ci z f/4". Jak dla mnie dramat. Wersja f/4 nie nadaje się do użytku w pomieszczeniach. Oczywiście w plenerze można używać z radością. Kiedy warunki są trochę gorsze, TRAGEDIA. Jeśli nie stać Cię na C 2.8, weź S 2.8. Jasności nic Ci nie zastąpi. Co z tego że będziesz miał szybki AF na f/4 skoro wyjdą zbyt długie czasy? Swoją drogą... i tak prędzej czy później przejdziesz na C 2.8.
Dobrze że nie wie o tym cała rzesza ich posiadaczy, co by zrobili z tymi udanymi zdjęciami z f/4 wykonanych w pomieszczeniach...
Wiesz, zależy co fotografujesz. Do sportów halowych będzie naprawdę kiepsko i obawiam się, że ta "cała reszta posiadaczy" a przynajmniej jej część, która próbowała tej dyscypliny, dobrze o tym wie.
Dobrze że nie wie o tym cała rzesza ich posiadaczy, co by zrobili z tymi udanymi zdjęciami z f/4 wykonanych w pomieszczeniach...
Bardzo często, nawet z f/2.8 pracuję "na krawędzi". Wiadomo, są sytuacje w których z f/4 da się pracować w pomieszczeniach, jednak marginalność takich okazji sprowadza się do tego, że tak ciemne szkło nie nadaje się do sportu halowego.
Co do stałki 200 f/2.8L, miałem kiedyś, bardzo przyzwoite szkło jednak strasznie ogranicza. 200mm to dużo, ciężko ciągle biegać do przodu, do tyłu... aż trafia się na ścianę i nie da się odejść dalej. Fajne szkło ale do specyficznych zastosowań.
Komentarz