Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon 70-200 F4 L USM vs Sigma 70-200 F2,8 EX DG HSM
Canon 70-200 F4 L USM vs Sigma 70-200 F2,8 EX DG HSM
Witam wszytskich, pewnie ten wąek już nie raz sie pojawiał na forum przynajmniej jeżeli chodzi o Canona czytałem wiele opini na jego temat ale nie udało mi sie odszukać nigdzie takiego porównania jak w temacie.
Jestem właśnie w trakcie zakupu obiektywu w zakresie 70-200 i mam dylemat co wybrac cena Canona 2200 zł, Sigma 3100zł. Bardzo proszę wszytkich którzy kiedykolwiek trzymali te obiektywy w ręce aby napisali swoje opinie i uwagi.
Canon to bardzo poręczna konstrukcja. Ostrość (5+) moja sztuka była lepsza u góry niż na dole. Kolory i kontrast (5) Praca AF (5) Poręczność(5). Sigmy nie miałem w ręku ale od razu mogę podpowiedzieć ci jedno jeżeli potrzebujesz światła to na canona nie ma co patrzeć 2,8 a 4,0 to milowy skok.
Za 3300 spokojnie znajdziesz Canona 70-200/2.8L (ja tyle dałem za swojego, kupione od forumowicza). Jak się postarasz to może i za 3100 znajdziesz. Może warto rozważyć jeszcze tą opcję?
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
moja sigma służy mi już dzielnie jakies 2 latka i jak na moje potrzeby jest wystarczająco dobra - często używam jej z 2xTC i śmiga jak złoto, niestety nie mam porównania z canonem, ale gdybym teraz miał wybierac prawdopodobnie brał bym canona
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale tez 2.8
Ostatnio edytowany przez milko; 7805.
Powód: Automerged Doublepost
Za 3300 spokojnie znajdziesz Canona 70-200/2.8L (ja tyle dałem za swojego, kupione od forumowicza). Jak się postarasz to może i za 3100 znajdziesz. Może warto rozważyć jeszcze tą opcję?
Zgadza się. Przy coraz niższym kursie dolara obiektywy z USA są z tygodnia na tydzień tańsze, właśnie kupiłem Canona 70-200/4 IS za 3000.
jakies 4 lata temu do eosa 3 dokupiem sobie sigme 70-200 EX i powiem szczerze ze bylem z niej strasznie zadowolony.
niestety jakies pare miesiecy temu stracilem sprzet (wlamanie do pokoju hotelowego) i zaczalem kompletowac od nowa.
kiedy nadszedl czas na tele mialem pare dni canona 70-200/4 L i sigme 70-200 hsm EX DG.
canon ma dla mnie tylko jeden atut: jest poreczny ,lekki i maly.
oczywiscie kupilem sigme ,jako ze mialem wczesniej z nia mile doswiadczenia (ze starsza wersja) ale w twoim przypadku ,jezeli zamierzasz zaplacic za nia 3100 to nie warto.
ja mieszkam w szkocji i za swoja ,nowke z gwarancja zaplacilem 1800 zl + dostalem pare fitrow. akurat trafilem okazje.
jezeli bym mial placic 3100 wolal bym uzywanego canona 70-200/2.8 L.
nie chodzi tu o to ze jest on lepszy optycznie (jest to sprawa dyskusyjna) ale glownie o zgodnosc za kilka lat z nowym body.niby sigma uporala sie juz z tym ale roznie bywa.
Znam już wyniki testów obu szkieł, ciekaw jestem opinii użytkowników. Prawdę mówiąc mam już dość loterii przy zakupach kundli. Ale może ta sigma jest wolna od wad autofokusa? Wolnorynkowa cena obu jest podobna, dlatego mam dylemat który z nich...?
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Nie ma takich Sigm Ja jednak zaryzykowalem i opłaciło mi się bo nie zauważam żadnego FF/BF w moim egzemplarzu (a nie miałem mozliwosci wybrac czy sprawdzic przed zakupem).
W porównaniu z Canonem na F4 wygląda prawie tak samo (troszke gorzej na dlugim koncu, ale znowu troszke lepiej na krótszym. Więc można uznać że od F4 to bardzo podobne szkła, z tym, że sigme jakby co, możesz kosztem lekkiego mydełka otworzyć bardziej do 2.8, za to canon już jasniejszy nie bedzie.
Co do samego AFa to wiadomo, że USM to nie jest, ale wyrabia sie bardzo ładnie. Zaletą jest to że na F2.8 działa ten canonow-centralny-super-krzyzowy czujnik AF, z tym Canononem mimo USM tego nie bedziesz miał.
A jesli szybkość AF nie jest dla Ciebie priorytetem to może Tami 70-200? Ma z tych 3 najlepszy obraz i to od pełnej dziury (przynajmniej wg wykresików)
Posiadam C 70-200/4L. MSZ bardzo dobry obiektyw. Ostry od pełnej dziury, szybki AF, brak FF/BF (przynajmnej w moim egzemplarzu), świetna plastyka zdjęć.
Posiadam C 70-200/4L. MSZ bardzo dobry obiektyw. Ostry od pełnej dziury, szybki AF, brak FF/BF (przynajmnej w moim egzemplarzu), świetna plastyka zdjęć.
Zgadzam się z tą opinią. Miałem do wyboru Sigma 70-200/2.8 HSM i podobny Tamron oraz Canon 70-200/4L. Wszystko w podobnej cenie. Właściwie długo się nie zastanawiałem. Jestem amatorem i nie zależy mi tak bardzo na 2.8, w halach sportowych się nie udzielam. Dźwigać tego też mi się za bardzo nie chce. Szkło Canona za te pieniądze to klasa sama dla siebie. Jakość obrazu zadowala mnie całkowicie przy pełnej dziurze, szybkość AF nie ma konkurencji, celność i brak problemów. Serwis na miejscu bez łaski jak u Tamrona. Jak będę chciał zmienić na coś innego to zawsze sprzedam, utrata wartości w czasie niewielka. IMHO jedyna wada to ten cholerny biały kolor. Wszyscy w parku się na to gapią Do lansu na plaży przed blacharami to może jest OK ale ja bym wolał czarny kolor bo w dresie nie chodzę.
Używałem C70-200/4 do reporterki, bardzo miłe szkło, niezbyt ciężkie, co przy długim foceniu robi różnicę, jakość zdjęć bardzo dobra, a F4 to wcale nie tak mało, o ile się fotografuje przy świetle dziennym lub z lampą.
Z resztą, kupuję niedługo właśnie to szkło
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
Znam już wyniki testów obu szkieł, ciekaw jestem opinii użytkowników. Prawdę mówiąc mam już dość loterii przy zakupach kundli. Ale może ta sigma jest wolna od wad autofokusa? Wolnorynkowa cena obu jest podobna, dlatego mam dylemat który z nich...?
Korzystam z powodzeniem z sigm, lecz byłbym jednak za Canonem. Jakoś ostatnio bardziej mi odpowiada kontrast i kolorystyka z Canonów
niby ta Sigma trochę jaśniejsza, ale czy to 2.8 da się używać? Mam Sigmę 24-70/2.8 i trzeba ją przymykać do 4 żeby ostrość była zadowalająca. Dlatego miałem nadzieję że jakiś użytkownik 70-200/2.8 rozwieje moje wątpliwości.
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Komentarz