Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zastanawia mnie czy sa jakies roznice miedzy tymi (55/1.2 fl i 55/1.2 fd)obiektywami w aspekcie jakosci zdjec?
Zdaje mi sie, że konstrukcja optyczna obu 1.2 jest identyczna, ale glowy nie dam. Powloki byly chyba obecne i w FL'kach. Moze ktos z forumowiczow mial do czynienia z tymi szklami i potrafi stwierdzic jakies roznice?
Było by to dla mnie bardzo pomocne.
Przy okazji chetnie przeczytalbym krotkie porownanie jasnych canonkow z referencyjnym 50/1.4 - słyszalem, że jest bardziej kontrastowy od standardow 1.2 ( a różnice wyrownuja sie dopiero po przymknieciu do ok. 2.8 ) i generalnie rzecz biorac lepiej sobie radzi na pelnej dziurze - nie mydli. Czyzby tani 50/1.4 jednak pod pewnymi wzgledami przewyzszal "wypasione" 1.2?
Czy 55/1.2 przymkniety na 1.4 zapewni lepsza jakosc niż otwarty 50/1.4?
na temat 1,2 nie będę się wypowiadał bo nigdy ich nie miałem i nie planuje mieć,kiedyś w necie trafiłem na ocene 50/1,2 nie wiem tylko której wersji ,ale była koszmarnie słaba ,pamietam tylko że na pełnym otworze opisany był jako bardzo słaby pod względem ostrości ,o kontraście można się domyśleć jaki będzie,notabene ocenę tę dość szybko usunieto .Co do 50/1,4 użytkuje taki w wersji nFD,jest bardzo dobry,kontrast wysoki od pełnego otworu,od 2,0 bardzo ostry.Do obiektywu 1,8 raczej nie ma co przyrównywać chyba że od przysłony 4-5,6.Są trzy waraianty 50/1,4 ,nFD jest ostrzejszy od SSC na dużych otworach,wersji SC jeszcze nie miałem ,ale może być najlepsza ,bo te stare obiektywy teoretycznie ze słabszymi powłokami SC mają moim zdaniem lepiej skorygowaną optykę do fotografi z małymi przysłonami,oraz z tego co można czasami przeczytać w necie w niektórych obiektywach wersji SC podobno po cichu stosowano szkła bardzo niskodyspersyjne (thorium fluorite ,czy jakoś tak się to pisze),nie mówie o tych ze straszej lini FL zaznaczonych oficialnie zielonym paskiem tylko o pierwszych obiektywach FD.Ze szkieł thorium fluorite wycofano sie bo okazały sie radioaktywne ,teraz chyba znowu się do tego wraca w najdroższych obiektywach.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Również i ja czytałem opinie w internecie. Przeważały bardzo dobre, choć widziałem i taką wg. której 50/1.4 lest lepszym szkłem, a tak naprawdę to one wszystkie są tylko minimalnie lepsze od 50/1.8.
FL'kę 55/1.2 miałem w rękach i zrobiłem nią trochę zdjęć. Efekty były bardzo dobre - świetne kolory, kontrast, rozmycie. Po przymknięciu efekt rewelacyjny, na pełnej dziurze zrobiłem tylko jedno zdjęcie (choć kto wie, może przymknąłem minimalnie - do 1.4) i nie zauważyłem mydlenia czy innych znacznych wad.
Na poleconej stronie wyczytałem:
"Canon Lens FD 55mm f/1.2 S.S.C. This is a large aperture standard lens based on the optical system of the FL 55mm f/1.2. Despite its large aperture, it is highly reputed for its high contrast and stabilized image definition at full aperture opening. Because of its fast f/1.2 speed, it provides high image quality in low light level photography."
Zdaje się więc, że do FL po prostu dodano automatykę przysłony.
Nietety trudno mi porównać FL 55/1.2 z nFD 50/1.4 gdyż tym drugim robiłem tylko zdjecia b/w (spisywał się wręcz rewelacyjnie - wspaniały, tani obiektyw).
Pierwszym zaś jeden kolorowy film (pewne jest jednak, że byłem bardzo zadowolony z jakości szkła - inna sprawa to fakt, że był środek lata i zawsze domykałem przysłonę).
A tak na marginesie - znasz takie pojęcie "onanizm sprzętowy"?
Bo takie toretyzowanie stanowi jego niepodważalną ilustrację
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350
do onanizmu sprzetowgo to jeszcze nie doszedł,przecierz miał obiektyw w łapach i go niestestował , a się teraz dopytuje opini innych czy jest dobry.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Paenka
Ja pierdziele, zdjęcia robić a nie dywagowac który ostrzejszy.
Księżniczko
Naprawdzę dobrze jest wiedzieć na co stać sprzęt przed zrobieniem czegokolwiek,ale racja udane fotki najważniejsze.
Ostatnio edytowany przez analogforever; 19663.
Powód: Automerged Doublepost
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
Ludzie, zastanówcie się trochę zanim wpadniecie w owczy pęd i zaczniecie powtarzać jakieś frazesy. Naprawdę.
Nie jestem internetowym forumowiczem i nie bardzo rozumiem co znaczą 'emotki' stawiane przy wypowiedziach dowolnego typu (od przymilnych po obraźliwe), więc sorry, że nie zrozumiem kiedy zartujecie. Widać jestem starej daty.
Nie widzę logiki w waszych wypowiedziach; odpuszczę sobie więc domyślanie się dlaczego na internetowym fotoforum tabu jest informacja techniczna lub czemu ludzie nie czytają wypowiedzi na którą odpowiadają (vide "miał obiektyw w łapach i go nie stestował" - ?).
Bądźcie łaskawi rozwiać moje wątpliwości albo nie udzielajcie się wcale, choćby temat miał pozostać bez odpowiedzi. Widzę, że rozmowa zeszła już na moją fotografię, którą się z nikim nie dzielę (i na domniemane nierobienie zdjęć oraz wiele innych wad. Nierozumiemocochodzi.)
Stoję przed wyborem jednego z 2 mało popularnych obiektywów które mogę porównać z 50/1.4 i tego się trzymajmy. Jeżeli macie zamiar urządzać wycieczki to nie oczekujcie później, że wam pomogę gdy staniecie przed takim problemem jak ja.
Całym swoim internetowym jestestwem mówicie "niech se frajer nie kupi żadnego drogiego szkła, albo kupi oba i wyrzuci kasę w błoto". Przypadkowy wybór to nie chwała, lecz brak kontroli.
Mnie to raczej nie urazi, a was nie uraduje.
Powyższe słowa kieruję do "wiadomo kogo" (czyli do ludu) i kto jest winny, a umie słuchać, ten przyjmie je do wiadomości i wyjdzie na tym dobrze. Inni niech puszczą to wszystko mimo uszu.
Tyle prawienia morałów. Jeśli ktoś z was dysponuje WIEDZĄ/DOŚWIADCZENIEM to zapraszam do podzielenia się. Odpowiadać będę na wypowiedzi związane z tematem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Doszedłem właśnie do wniosku, że pojawiłem się tu jako fotograf, a nie moralista prostujący cudzą drogę, ale forum powiedziało, że po 30 minutach nie można uciąć postu do ostatniego akapitu. No to macie.
Ostatnio edytowany przez Gość; 19938.
Powód: Automerged Doublepost
Doszedłem właśnie do wniosku, że pojawiłem się tu jako fotograf, a nie moralista prostujący cudzą drogę, ale forum powiedziało, że po 30 minutach nie można uciąć postu do ostatniego akapitu. No to macie.
A jak mówisz do kogoś na żywo to potrafisz cofnąć się w czasie i uciąć swoją wypowiedź? Zapewne nie, to już wiesz skąd ograniczona możliwość edycji.
Ale napisz dokładnie - taka przejściówka występuje w dwóch wersjach:
- czysto mechaniczna nie daje możliwości wysostrzenia na nieskończoność,
- optyczna działa jak telekonwerter, możesz wyostrzyć na nieskończoność, ale optyka zastosowana w przejściówce wydłuża ogniskową, zmniejsza światło i najczęściej pogarsza jakość optyczną obiektywu.
Komentarz